Experții sud-coreeni avertizează că tinerii riscă să fie afectați de miopie dacă petrec prea mult în fața ecranului de telefon. Potrivit studiului, fiecare oră petrecută zilnic în fața unui ecran crește riscul de miopie cu 21%.
Experții le recomandă părinților să limiteze timpul petrecut de copii pe dispozitive digitale și să îi încurajeze să petreacă mai mult timp afară pentru a beneficia de mai multă lumină naturală. De asemenea, privitul la distanță relaxează vederea.
Miopia este cauzată de alungirea excesivă a globului ocular și este o afecțiune tot mai frecventă printre tinerii mileniali. Potrivit cercetărilor, până în 2050, aproximativ 40% dintre copii și adolescenți la nivel global ar putea suferi de această afecțiune, potrivit The Guardian.
Lipsa timpului petrecut în aer liber și concentrarea prelungită asupra obiectelor aflate la distanță mică sunt factori de risc importanți, pe baza analizării a 45 de cercetări anterioare și pe datele a 335.524 de participanți. Sunt vizați și tinerii care folosesc excesiv calculatoarele, tabletele, consolele de jocuri și televizoarele. Persoanele care deja suferă de miopie au șanse de 54% ca afecțiunea să se agraveze.
Profesorul Chris Hammond, oftalmolog consultant la King’s College London, a declarat:
„Dacă prevalența miopiei la copiii de 12-13 ani din Marea Britanie este de aproximativ 15%, cercetarea sugerează că utilizarea unui ecran timp de o oră pe zi ridică acest risc la 18%, iar la patru ore pe zi, riscul ajunge la 27%. Utilizarea ecranelor are loc, în principal, în interior, ceea ce duce la o expunere mai redusă la beneficiile protecției oferite de lumina naturală”, se arată în raport.
Profesorul Rupert Bourne de la Universitatea Anglia Ruskin susține și el că „o miopie mai gravă crește riscul unor afecțiuni oculare care pot amenința vederea. Aceste descoperiri ar trebui să ghideze măsurile de prevenție la nivel global”.
Sursa Foto: Shutterstock