România a trecut la ora de vară. Ce se întâmplă în organismul omului când se schimbă ora: avertismentul medicilor

România a trecut la ora de vară. Ce se întâmplă în organismul omului când se schimbă ora: avertismentul medicilor
Publicat: 29/03/2015, 08:33

Duminică, 29 martie, va fi cea mai scurtă zi a anului. Explicația? În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora de vară. Astfel, ora 3 noaptea devine ora 4 dimineața. Dormim mai puțin cu o oră, iar acest lucru ne afectează buna dispoziție și ne va face să ne simțim mai obosiți, spun medicii. O atenție sporită în perioada următoare asupra sănătății lor trebuie să acorde persoanele deprimate, cardiacii și cei care suferă de osteoporoză.

„Această trecere la ora de vară va fi percepută de organism ca pe o schimbare de program. De exemplu, dacă până azi ne trezeam fără ceas la ora 6 dimineața, acum va trebui să apelăm la ceasul deșteptător. Organismul va fi obișnuit, cel puțin pentru o săptămână-două, să funcționeze după vechiul program. În timp, lucrurile vor intra în normal”, a declarat pentru gândul dr. Cristina Preda, specialist în medicină de familie. Până când organismul se va obișnui cu această trecere la ora de vară, dr. Preda spune că vom fi mai obosiți și mai irascibili.

Trecerea la ora de vară predispune la infarct

Medicii avertizează că printre cele mai afectate persoane de trecerea la ora de vară se numără cardiacii, care sunt expuși riscului de a suferi un infarct. „Pentru cardiaci nu doar trecerea la ora de vară reprezintă un factor de risc. Începând de azi, presiunea atmosferică se modifică, temperaturile încep să crească, luminozitatea crește și ea. Un cardiac trebuie să acorde o atenție deosebită în zilele următoare și să își urmeze tratamentul și să își monitorizeze antent tensiunea”, spune dr. Cristina Preda.

În perioada următoare, persoanele cardiace vor trebui să acorde o atenție deosebită programului de odihnă. De asemenea, cardiacii ar trebui să evite fumatul și consumul de alcool. Aceste obiceiuri le vor afecta și mai mult starea de sănătate și așa precară.

Reumaticii sunt și ei afectați de trecerea la ora de vară. Primăvara fluctuațiile de temperatură sunt la ordinea zilei, astfel că un reumatic le va resimți din plin. Persoanele care se confruntă cu dureri la nivelul articulațiilor în această perioadă a anului trebuie să se adreseze medicului, pentru a-i recomanda un tratament adecvat.

Primăvara crește numărul persoanelor care se sinucid

Odată cu trecerea la ora de vară persoanele care suferă de depresie au nevoie de o atenție deosebită. Avertismentul vine din partea psihologilor, care afirmă că în această perioadă a anului numărul sinuciderilor crește.

Acest lucru este confirmat și de datele statistice, care arată că în lunile de primăvară rata sinuciderilor crește cu 20% față de lunile de iarnă. „Trecerea de la un anotimp la altul exercită o influență asupra metabolismului și chimiei creierului, iar în acest context și psihicul este influențat. Sezonalitatea ne poate influența dispoziția, iar în unele cazuri poate reactiva unele stari depresive”, a declarat pentru gândul Viorel Nedelcu, psihoterapeut și psiholog clinician în cadrul Centrului Medical Bellanima.

Energia dată de primăvară îi poate afecta într-un mod negativ pe cei cu tendințe sinucigașe. „Activarea psihologică dată de primavară/vară prin clima/temperatură, procesele biologice, creșterea interacțiunilor sociale) oferă depresivilor spre exemplu, energia necesară punerii în aplicare a planurilor generate de gândurile negative și/sau accentuează elementul de singurătate/izolare, prin contrast cu socializarea celorlalți, devenind astfel un factor stersant”, precizează psihologul Daniel David, șeful Catedrei de Psihologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Cum pot fi combătute efectele negative ale trecerii la ora de vară

Dr. Cristina Preda a identificat pentru gândul câteva trucuri pentru a trece mai ușor pentru trecerea la ora de vară:

● Să ne culcăm cu o oră mai devreme. În primele zile de la trecerea la ora de vară, ne vom simți mai obosiți. Pentru a compensa într-un fel ora pierdută am putea să ne culcăm cu o oră mai devreme decât în mod normal.

● Ceasul deșteptător nu trebuie să lipsească de pe noptieră. În primele zile de la schimbarea orei există riscul să întârziem la serviciu sau la întâlnirile programate, deoarece organismul nostru funcționează pe orarul vechi. Astfel, setarea unei alarme ne va fi de ajutor.

● Mâncațilegumele de sezon. Urzicile, spanacul, salata, ceapa verde, leurda sunt doar câteva dintre legumele de sezon care au un conținut ridicat de vitamine, nutrienți esențiale pentru organism pentru a face față tranziție la ora de vară.

● Sportul trebuie să facă parte din rutina zilnică. Sportul este unul dintre cei mai eficienți stimuli energizanți. 30 de minute de mișcare în fiecare zi. Astfel, mersul pe jos, pe role sau pe bicicletă pot fi activități ideale de energizare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii