Schimbare majoră în MATERNITĂȚI. Părinții ar putea fi INSTRUIȚI cum să aibă grijă de bebeluși

Schimbare majoră în MATERNITĂȚI. Părinții ar putea fi INSTRUIȚI cum să aibă grijă de bebeluși
Publicat: 22/07/2018, 12:07

„Prezenta lege impune obligativitatea unei instruiri în maternități a părinților sau tutorilor privind îngrijorea post-natală a copilului, având ca obiect reducerea riscului mortalității infantile și a riscurilor de sănătate asociate cu o îngrijire post-natală deficitară”, se arată în primul articol al Legii privind obligativitatea instructajului post-natal, depusă pe 11 iulie la Camera Deputaților de Ovidiu Raețchi.

La un alt articol inițiatorul detaliază și în ce va consta instructajul părinților care va fi făcut de „un medic sau asistent medical, desemnat de conducerea spitalului, individual sau unui grup de maximum 20 de persoane”. Totodată, atât părinții, cât și medicii vor fi obligați să semneze, înaintea externării din spital, că instructajul a fost realizat, se arată în proiect.

„Instructajul pentru părinți va conține, în mod obligatoriu: a) o explicare a riscurilor grave pe care le implică sindromul copilului scuturat (SBS); b) o prezentare a manevrei Heimlich anti-sufocare la sugari și a măsurilor elementare pentru evitarea sufocării; c) o explicare a riscurilor privind transportul auto inadecvat al sugarilor și a soluțiilor de prevenire prin utilizarea scaunului special; d) o explicare a situațiilor în care nou-născutul prezintă febră și areacțiilor corecte în funcție de caz; e) o prezentare a schemei de vaccinare pentru primul an de viață”, potrivit sursei citate.

De asemenea, pentru o mai bună înțelegere a riscurilor medicale post-natale, va fi realizat un video pe care părinții îl pot viziona în maternitate sau acasă.

„Ca măsură adițională, va fi realizat și prezentat un material video care va lua în maternități și care poate fi distribuit părinților sau tutorilor în format electronic. Acesta va cuprinde, în mod obligatoriu, o ilustrare grafică a contextelor care favorizează apariția sindromului copilului scuturat (SBS) și a riscurilor de accident în cazul transportului auto inadecvat”, prevede inițiativa deputatul PNL.

Cheltuielile pentru personalul care va face instructajul pentru și celelalte cheltuieli necesare implementării acestor măsuri în maternități, vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Sănătății, care va fi suplimentat cu sumele necesare.

În favoarea susținerii proiectului, Raețchi prezintă un raport al INS din 2017, care spune că „în România se înregistrează 7,6 decese la 1.000 de nou-născuți, față de o medie europeană de 3,6 și comparativ cu o rată de 3,7 în Franța, 3,3 în Germania sau chiar de 1,7 în Finlanda și 1,6 în Slovenia. Dacă ne uităm la numărul de nașteri anuale înregistrate în România, vedem că anual mor în jur de 1.300 de nou-născuți, unele dintre decese putând fi evitate prin însușirea de către părinți a unui minim set de cunoștințe cu privire la principalele riscuri care pot afecta copiii după naștere și în primii doi de ani de viață”.

Camera Deputaților va vota proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, iar Senatul este cameră decizională.