SJU Suceava ar putea redeveni unitate COVID! Unitatea tratează, în prezent, doar jumătate din pacienții de dinaintea pandemiei

SJU Suceava ar putea redeveni unitate COVID! Unitatea tratează, în prezent, doar jumătate din pacienții de dinaintea pandemiei
SJU Suceava ar putea redeveni unitate COVID! Unitatea tratează , în prezent, doar jumătate din pacienții de dinaintea pandemiei Sursa foto: Mediafax
Publicat: 08/10/2020, 20:17

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava ar putea redeveni unitate COVID, în cazul  în care numărul de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus va depăşi 20 în secţia ATI. Principala cauză a încetării activităţii normale a SJU o reprezintă scindarea secţiei ATI în două sectoare: cel non-COVID şi cel COVID.

Acest aspect a fost discutat în şedinţa de joi, 8 octombrie, a Comitetului Județean pentru Situaţii de Urgenţă , la care au participat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, managerii tuturor unităţilor spitaliceşti din judeţ, precum şi reprezentanţi ai DSP, potrivit Prefecturii Suceava, informează Agerpres.

SJU, la un pas de a redeveni unitate COVID

În prezent, conform managerului Alexandru Calancea, SJU Suceava gestionează majoritatea patologiei acute din cadrul judeţului, respectiv 75% din patologia traumatică, desfăşoară aproximativ 25 de programe naţionale prin DSP şi CAS. Cele mai multe dintre acestea sunt dedicate bolnavilor cronici, tratând doar 50% din pacienţii de dinaintea pandemiei.

Analiza specialiştilor a accentuat principala cauză a încetării activităţii normale a SJU o reprezintă scindarea secţiei ATI în două sectoare: cel non-COVID şi cel COVID, precizează Calancea.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă a informat că sectorul non-COVID este format din 20 de paturi şi din blocul operator, care este gestionat de şase medici specialişti. Cu mari eforturi, aceștia reuşesc să susţină o singură linie de gardă (deşi necesarul ar fi de două linii de gardă), în prezent desfăşurând 60 de ore de muncă pe săptămână.

De asemenea, sectorul COVID, format tot din 20 de paturi, este gestionat de cinci medici specialişti care realizează ture de 12 ore, 7 zile din 7, un medic ATI având în îngrijire între 15 şi 20 de pacienţi, deşi normarea este de un medic la patru paturi.

Calancea consideră că există posibilitatea transformării întregii secţii, respectiv a întregului spital în sector COVID, dacă numărul cazurilor de coronavirus va creşte peste 20 în ATI.

În prezent, SJU tratează doar jumătate din pacienții de dinaintea pandemiei

Analiza datelor statistice a SJU relevă că se constată o tendinţă de creştere a cazurilor cu patologie COVID-19, ceea ce poate conduce la atingerea capacităţii maxime de cazare de 225 de locuri în spaţiile disponibile pentru această patologie, iar numărul pacienţilor ce necesită terapie intensivă va creşte în paralel.

În cazul acestui scenariu nefavorabil, în aproximativ o lună va fi necesară închiderea secţiilor non-COVID şi dirijarea patologiei respective spre alte unităţi din judeţ.

Totodată, în cazul unei creşteri accentuate a cazurilor grave, există riscul ca secţia ATI să devină COVID, să ducă la blocarea activităţii non-COVID a spitalului şi la redirecţionarea patologiilor obstetricale, traumatologice sau chirurgicale acute.

Prefectul judeţui Suceava, Alexandru Moldovan, a precizat că a făcut demersuri către Ministerul Sănătăţii, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, încă de săptămâna trecută, în vederea detaşării unui număr de şapte medici ATI la SJU, precum şi că a dispus realizarea unui circuit pre-triaj la Spitalul Municipal Vatra Dornei, prin montarea unor containere în curtea spitalului.

Moldovan a comunicat managerilor spitalelor din judeţ că va iniţia demersuri instituţionale imediate, urmare a solicitărilor venite din teritoriu, considerând aspectele discutate ca fiind o prioritate zero, pentru soluţionarea cât mai urgentă a crizei şi stopării răspândirii COVID-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația