Știrile negative provoacă boli psihice. STUDIU

Știrile negative provoacă boli psihice. STUDIU
Publicat: 20/09/2012, 17:12
Actualizat: 29/07/2014, 23:54

Informațiile media, în special, știrile televizate în care se arată evenimente neplăcute și înfricoșătoare, au pe termen lung efecte adverse asupra stării psihice a unei persoane, scrie Agerpres, care citează Daily Mail.

Potrivit unui studiu al unei echipe de cercetători de la Universitatea California, difuzarea repetată a unor scene de violență în contextul unor atacuri teroriste, precum și a scenelor sângeroase din zonele de conflict crește procentul de boli fizice și psihice în rândul telespectatorilor.

Conducătorul echipei de cercetători, Roxane Cohen Silver, a semnalat că știrile negative pot provoca o traumă colectivă în rândul populației. ‘Este important să cunoaștem ce se întâmplă în lume. Nu pledez pentru introducerea cenzurii, dar trebuie înțeles care sunt consecințele expunerii constante la imagini capabile să provoace frică’, a explicat cercetătoarea.

În cadrul acestui studiu au fost incluse și rezultatele unui sondaj în rândul a peste 1000 de persoane înainte și după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 din SUA, precum și în debutul intervenției anglo-americane în 2003 în Irak. Experții au evaluat atât răspunsul la stres, cât și impactul mass-media. A rezultat că persoanele care au vizionat mai mult de patru ore pe zi reportaje despre atentate teroriste și război, aveau mai multe simptome de stres acut și stres post-traumatic. De asemenea, în cazul acestora erau mai răspândite anomaliile fizice.