STUDIU. Ce impact au băuturile energizante asupra danturii

STUDIU. Ce impact au băuturile energizante asupra danturii
Publicat: 22/08/2012, 10:53
Actualizat: 11/07/2016, 16:49

Băuturile energizante atacă smalțul dinților, sunt de părere savanții americani. Nu este prima dată că se lansează o astfel de avertizare, efectele negative ale băuturilor energizante asupra sănătății orale fiind identificate de câțiva ani, scrie passionsante.be.

O experiență edificatoare arată cât este de mare riscul. Cercetătorii americani, care publică rezultatele studiului în revista „General Dentistry”, au așezat timp de 15 minute eșantioane de smalț dentar uman în eprubete cu băuturi energizante din comerț și apoi, timp de două ore, în salivă artificială. Operațiunea s-a repetat de patru ori pe zi, timp de o săptămână.

La finalul experimentului s-a constatat că acest tip de băutură a atacat atât de rău smalțul, încât riscul apariției cariilor era destul de ridicat. Zahărul din aceste băuturi nu a fost luat în considerare în procesul analizat: vinovat este nivelul acidității, arată datele cercetării.

Oamenii de știință recomandă reducerea sau chiar eliminarea din alimentație a acestor băuturi. În cazul în care se optează totuși pentru băuturi energizante, consumatorii trebuie să aștepte cel puțin o oră înainte să se spele pe dinți, pentru ca periajul să nu accentueze acțiunea corozivă a acidului.

De asemenea, se mai recomandă clătirea gurii cu apă după consumul de băuturi energizante ca mijloc potrivit pentru restabilirea unui nivel acceptabil al acidității, încheie passionsante.be.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase