STUDIU: Persoanele testate negativ de Covid-19, în ciuda expunerii, pot avea „memorie imunitară”. Descoperirea ar putea duce la vaccinuri anti-Covid care produc o imunitate de lungă durată

STUDIU: Persoanele testate negativ de Covid-19, în ciuda expunerii, pot avea „memorie imunitară”. Descoperirea ar putea duce la vaccinuri anti-Covid care produc o imunitate de lungă durată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/11/2021, 09:23
Actualizat: 12/11/2021, 09:35

Unele persoane expuse la infecția cu coronavirus elimină rapid virusul SARS-Cov-2 datorită unui răspuns imun puternic din partea celulelor T existente în organism și nu mai ajung să testeze pozitiv, arată un studiu realizat de University College London, scrie the Guardian.

„Toată lumea cunoaște persoane care au fost expuse, dar nu au cedat la infecție. Aceștia au reușit să evite complet virusul sau au curățat în mod natural virusul înainte ca acesta să fie detectabil prin teste de rutină”, a explicat Leo Swadling, imunolog la University College London și autorul principal al studiului.

Descoperirea este importantă fiindcă ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T, ce ar putea produce o imunitate mult mai durabilă, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii au monitorizat intens angajații din domeniul sănătății pentru semne de infecție și răspunsuri imune în timpul primului val al pandemiei.

În ciuda unui risc ridicat de expunere, 58 de participanți nu au fost testați pozitiv pentru Covid-19 în niciun moment. Cu toate acestea, probele de sânge prelevate de la acești oameni au arătat că au avut o creștere a celulelor T care au reacționat împotriva Covid-19, în comparație cu probele prelevate înainte de apariția pandemiei și în comparație cu persoanele care nu au fost expuse deloc la virus. Ei au mai avut creșteri ale unui alt marker sanguin al infecției virale.

Cercetarea a arătat că un subgrup de oameni aveau deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune, care i-au protejat de Covid-19. Aceste celule imunitare „adulmecă” proteinele din mecanismul de replicare – o regiune a Covid-19 împărtășită cu coronavirusurile sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu.

„Aceste celule T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, a spus Swadling.

Studiul ar putea duce la dezvoltarea unor vaccinuri anti-Covid cu eficiență de foarte lungă durată

„Acest studiu identifică un nou rezultat intermediar – suficientă expunere la virus pentru a activa o parte a sistemului imunitar, dar nu suficientă pentru a prezenta simptome, a detecta niveluri semnificative de virus sau declanșează un răspuns cu anticorpi”, a explicat Alexander Edwards, profesor asociat în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading.

Descoperirea este deosebit de semnificativă deoarece răspunsul imun cu celule T tinde să confere o imunitate de durată mai lungă, de obicei de ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii.

Aproape toate vaccinurile Covid-19 existente se concentrează pe amorsarea anticorpilor împotriva proteinei vitale care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule. Acești anticorpi neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe.

Cu toate acestea, imunitatea scade de-a lungul timpului și o potențială slăbiciune a vaccinurilor existente este faptul că virusul suferă mutații.

În schimb, răspunsul celulelor T nu tinde să se estompeze la fel de repede, iar replicarea internă pe care o țintește este foarte întâlnită între coronavirusuri, ceea ce înseamnă că un vaccin ar proteja și împotriva unor tulpini complet noi.

„Perspectivele din acest studiu ar putea fi critice în proiectarea unui alt tip de vaccin. Un vaccin care stimulează imunitatea celulelor T împotriva diferitelor ținte de proteine ​​virale care sunt împărtășite între multe coronavirusuri diferite ar completa vaccinurile noastre care induc anticorpi neutralizanți. Deoarece acestea sunt componente ale virusului, anticorpii sunt mai puțin eficienți – în schimb, celulele T intră în joc”, a spus Edwards.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ