STUDIU. Unii oameni sunt programați genetic să fie singuri

Redactor:
Mădălina Chițu
STUDIU. Unii oameni sunt programați genetic să fie singuri
O genă care îi face pe oameni să nu se descurce prea bine în ceea ce privește relațiile de cuplu și să rămână celibatari pentru toată viața a fost descoperită recent de cercetătorii chinezi de la Universitatea din Beijing.

Anumite persoane sunt programate genetic să fie celibatare. Concluzia le aparține oamenilor de știință de la Universitatea din Beijing care susțin că au descoperit o genă specială, denumită „gena singurătății”. Potrivit cercetătorilor, persoanele care prezintă acest fragment de ADN sunt cu 20% mai dispuse să își petreacă singure întreaga viață, fără un partener de cuplu, notează Mediafax.

Se crede că gena în cauză, care acționează prin scăderea concentrației de serotonină, un neurotransmițător care influențează starea de bună dispoziție, îi face pe purtătorii ei să se simtă mai puțin confortabil în relațiile de cuplu.

Astfel, gena singurătății îi împiedică pe purtătorii ei să înceapă o relație sau, dacă aceștia reușesc să își întemeieze o relație, îi determină să se despartă succesiv de toți partenerii lor de viață.

Cercetătorii de la Universitatea Beijing au analizat ADN-urile recoltate din firele de păr prelevate de la aproape 600 de studenți chinezi, pentru a cerceta structura unei gene, 5-HTA1, care prezintă două mutații.

Voluntarii care prezentau mutația „G” erau mult mai predispuși să rămână celibatari în comparație cu aceia care erau purtători ai mutației „C”.

Aproximativ 60% dintre voluntarii din grupul cu mutația „G” nu se aflau într-o relație. În grupul voluntarilor cu mutația C acest procent era de 50%.

Această asociere nu a putut fi explicată prin ceilalți factori care influențează bunul mers al unei relații de cuplu, precum aspectul fizic și bunăstarea materială.

Elementul cheie al acestei descoperiri pare să fie rolul pe care îl joacă gena 5-HTA1 la nivelul creierului.

Persoanele cu mutația G sintetizează mai puțină serotonină, o substanță chimică din creier ce influențează starea de dispoziție și gradul de fericire al unei persoane.

Cercetătorii știau deja că persoanele cu mutația „G” întâmpină dificultăți în găsirea unui partener de viață. În plus, acele persoane au tendința de a fi nevrotice și de a suferi de depresie.

Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.

Cercetătorii chinezi spun că studenții dispun de mai mult timp liber și o mai mare libertate în ceea ce privește începerea unei relații în comparație cu restul populației.

În celelalte etape ale vieții, alți factori, precum presiunea pusă de părinți, care îi îndeamnă pe tineri să se căsătorească, pot avea o influență mai mare.

În ciuda acestui aspect, savanții chinezi afirmă că studiul lor „oferă dovada unei contribuții genetice asupra statutului marital în anumite contexte”.

Alți oameni de știință spun că deși genele influențează în mod inevitabil relațiile de cuplu, rolul lor rămâne în cele mai multe cazuri unul destul de mic.

Studiile anterioare au relevat faptul că șansele oamenilor de a se căsători, de a rămâne căsătoriți și numărul partenerilor sexuali sunt influențate de ADN-urile lor.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Anda Adam și soțul ei au divorțat fără ca nimeni să știe?! Aceste detalii i-au...
Inchide