Țările din EUROPA de EST, mai avantajate în lupta împotriva COVID-19? Vaccinul pe care l-au făcut românii în timpul lui Ceaușescu

Țările din EUROPA de EST, mai avantajate în lupta împotriva COVID-19? Vaccinul pe care l-au făcut românii în timpul lui Ceaușescu
Țările din EUROPA de EST, mai avantajate în lupta împotriva COVID-19? Vaccinul pe care l-au făcut românii în timpul lui Ceaușescu / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/04/2020, 10:30
Actualizat: 08/04/2020, 10:34

Momentan nu există niciun vaccin împotriva noului coronavirus, numit SARS-CoV-2, care se răspândește rapid în întreaga lume. Dar oamenii de știință din mai multe țări testează un vaccin antituberculoză, descoperit de aproape un secol, pentru a vedea dacă ar putea stimula sistemul imunitar pentru a reduce simptomele respiratorii la persoanele care contractează noul coronavirus.

Țările în care vaccinul pentru tuberculoză (BCG) este obligatoriu înregistrează mai puține decese provocate de infectarea cu COVID-19, este concluzia la care a ajuns expertul român Mihai Netea după ce a studiat acest fenomen.

Studiul preliminar care a fost făcut public pe medRxiv, un site pentru cercetări medicale nepublicate, arată faptul că există o corelație între țările care le solicită cetățenilor săi să facă vaccinul Bacill Calmette-Guerin (BCG) și cele care au declarat un număr mai mic de îmbolnăviri cu temutul virus.

Europa de Est – mai puțin afectată de coronavirus

Mihai Netea, expertul român în boli infecţioase la Centrul Medical Radboud Universty din Olanda, se numără printre primii specialiști care au efectuat studii despre eficiența vaccinului BCG asupra SARS-CoV-2.

În procesul de cercetare, în echipa acestuia s-au înscris deja 400 de cadre medicale. Jumătate dintre persoane au fost vaccinate, în timp ce ceilalți 200 au primit un placebo.

Expertul român va realiza și un studiu separat, care va avea ca principal obiectiv determinarea eficacității vaccinului împotriva tuberculozei asupra contaminării cu noul coronavirus și la cei trecuți de vârsta de 60 de ani.

Printre țările care recomandă vaccinul BCG numai persoanelor expuse unui risc major de contaminare cu acest virus, și care au înregistrat, totodată, un număr mare de cazuri de infectare cu coronavirus, menționăm Italia și SUA.

În ceea ce privește țările care au avut politici de vaccinare cu BCG, dar le-au încheiat, se numără: Germania, Spania, Franţa şi Marea Britanie.

De asemenea, cercetătorii din Australia și din alte țări Europa testează dacă vaccinul Bacille Calmette-Guerin (BCG), introdus în anii 1920 pentru combaterea tuberculozei, ar putea fi folosit pentru a combate COVID-19, boala respiratorie cauzată de noul coronavirus. Studiile clinice sunt concentrate pe două grupuri cu risc ridicat de a contracta COVID-19: personalul medical și persoanele în vârstă, relatează Reuters.

Ce știu oamenii de știință și ce încearcă să afle

Cum poate contribui vaccinul pentru tuberculoza în lupta împotriva altor infecții

Vaccinul BCG conține o tulpină vie, dar slăbită, de bacterii tuberculoză, care provoacă organismul să dezvolte anticorpi pentru a ataca bacteriile TB. Acest lucru este numit un răspuns imun adaptativ, deoarece organismul dezvoltă o apărare împotriva unui microorganism sau a unui agent patogen specific bolii, după ce a întâlnit-o. Majoritatea vaccinurilor creează un răspuns imun adaptativ la un singur agent patogen.

Spre deosebire de alte vaccinuri, vaccinul BCG poate stimula, de asemenea, sistemul imunitar înnăscut, apărarea în prima linie care împiedică o varietate de agenți patogeni să intre în organism sau să dezvolte o infecție. Un studiu efectuat în Guineea-Bissau a descoperit o rată a mortalității cu 50% mai mică la copiii vaccinați împotrvia tuberculozei decât la copiii care nu au primit acest vaccin. Aceasta este o scădere a deceselor mult mai mare decât ar putea fi explicată printr-o reducere a cazurilor de tuberculoză. Unele studii au descoperit reduceri similare ale infecțiilor respiratorii la adolescenți și vârstnici.

Ce nu știu oamenii de știință

Oamenii de știință nu au încă date despre efectul vaccinării BCG asupra coronavirusurilor, în general, sau SARS-CoV-2, în special.

Există, de asemenea, multe vaccinuri BCG, cu capacități diferite de a proteja împotriva diferitelor tulpini de tuberculoză. Oamenii de știință trebuie să stabilească care vaccinuri antibuberculoză ar putea avea cea mai bună capacitate de a stimula sistemul imunitar înnăscut pentru a combate COVID-19.

Cine ar trebui să se vaccineze împotriva tuberculozei acum

Oamenii de știință susțin că va dura câteva luni pentru a obține rezultatele studiilor care testează vaccinul antituberculoză pentru a lupta împotriva COVID-19. Între timp, oamenii nu ar trebui să se grăbească să-l facă deoarece nu a fost testat pe scară largă la adulți și ar putea fi dăunător.

De asemenea, o folosire la scară largă a vaccinului antituberculoză pentru combaterea COVID-19 ar putea avea efecte negative în ceea ce privește vaccinarea copiilor întrucât resursele de vaccin s-ar epuiza.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă