Te-ai accidentat PE PÂRTIE? Ortopedul VEDETELOR îți dezvăluie ce trebuie să faci

Publicat: 18/12/2018, 20:59
Actualizat: 25/03/2019, 19:14

„Cele mai multe accidente grave la nivelul genunchiului la schi apar la viteze mici sau stând pe loc pentru că în aceste situații nu sar schiurile. La viteze mari schiurile sar și nu se mai face pârghie la nivelul genunchiului”, spune Dr. Ion Bogdan Codorean, reputat medic ortoped.

În cazul unui accident pe pârtia de schi, dr. Codorean recomandă: „Dacă ai o accidentare la nivelul genunchiului trebuie să te oprești din schiat, să imobilizezi genunchiul (să nu-l mai îndoi) și să te sprijini cât mai puțin în el până când ajungi la medic. Altfel, o entorsă sau o fractură mai ușoară se poate transformă în ceva grav. În cazul unei entorse, genunchiul trebuie imobilizat într-o orteză fixă sau mobilă în funcție de gravitatea entorsei. Aplicațiile locale reci scad inflamația și durerea. Poate fi folosit protocolul RICE: Rest (repaus), Imobilization (imobilizare), Compresion, Elevation (ridicarea piciorului deasupra nivelului inimii).”

Dr. Ion Bogdan Codorean, ortopedul vedetelor

Trebuie să iei în calcul și prevenția pentru că este foarte importantă, susține ortopedul.

„Pregătirea pentru distracția pe pârtia de schi trebuie să fie una foarte serioasă și ar trebui să constea în exerciții fizice pentru încălzirea mușchilor și a articulațiilor, gradul de dificultate a pârtiei alese ar trebui să fie direct proporțional cu experiența fiecăruia, iar alegerea echipamentului de schi și legăturile corect făcute joacă un rol esențial în preventia unui accident”, explică „ortopedul vedetelor”.

Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, a activat timp de 6 ani ca șef al secției Clinicii de Ortopedie – Traumatologie a spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, este șeful comisiei medicale din Federația Română de Fotbal, membru în comisia medicală a Comitelului Olimpic Sportiv Român și este supranumit „ortopedul vedetelor”, după ce i-a avut pacienți pe Klaus Iohannis, Cătălina Ponor, Mirel Rădoi, Ciprian Marica, Alex Chipciu, Raul Rusescu și Monica Davidescu.

Foto: Dr. Ion Bogdan Codorean/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase