Televizorul, PRIETENUL sau DUȘMANUL copiilor? Ce trebuie să faci când copilul tău STĂ PREA MULT în fața ecranului

Televizorul, PRIETENUL sau DUȘMANUL copiilor? Ce trebuie să faci când copilul tău STĂ PREA MULT în fața ecranului
Publicat: 20/10/2018, 16:17

Chiar dacă ponderea audiovizualului în viața noastră se extinde de la o zi la alta, trebuie să știi să transformi acest fenomen într-unul pozitiv pentru micuțul tău. Nu lăsa ca televizorulsă devină cel mai bun prieten al lui. Obișnuiește-l să citească, spune-i povești, învață-l de mic să ducă o viață sănătoasă, în care dependența de micul ecran să nu se instaleze.

Televizorul poate fi un factor nociv

Studiile au arătat că fiecare copil își petrece în fața televizorului în medie câte două ore zilnic, cu acordul părinților, care încearcă să controleze tendința copiilor de a-și pierde timpul uitându-se la desene animate. În weekend, timpul alocat acestei activități crește semnificativ. Aceasta este o situație obișnuită în majoritatea familiilor, pe care părinții nu știu să o gestioneze.

O altă problemă care tinde să nu fie vizualizată la adevărata ei dimensiune de către părinți este violența din programele TV. Astfel, riscul de a-ți lăsă copilul nesupravegheat în fața televizorului crește semnificativ, deoarece micuții tind să imite ceea ce văd, ei ajungând în timp să dezvolte comportamente violente la școală sau la joacă.

Distrați-vă împreună!

Multor mame le-a trecut măcar o dată prin cap să arunce televizorul din casă. Acest lucru nu ar aduce vreo schimbare semnificativă, pentru că micuțul tău trebuie să fie obișnuit să nu simtă lipsa televizorului.Psihologul Claudia Mihalache crede că: „Să-ți privezi copilul în totalitate de televizor nu este o soluție pe termen lung. Învață-l să facă o selecție a lucrurilor pe care și le dorește să le vadă. Când sunt mici, copiii sunt fascinați de animale și de viața acestora. Vizionați împreună documentare pe Animal Planet sau desene animate cu Bugs Bunny. Determină-l să asculte muzică clasică și caută-i emisiuni despre instrumente muzicale”.

Dacă încerci să-ți izolezi copilul de anumite lucruri pe care le consideri nocive pentru el, îl vei îndepărta de realitatea în care trăiește și va avea de suferit din punct de vedere social. La fel, decizia ta ar putea să-l facă să se simtă complexat în fața colegilor de școală. Trebuie să recunoști că multe dintre temele de discuție în care este implicat copilul tău se axează pe ceea ce vede la televizor, iar dacă tu îi interzici să se informeze vei constata că va fi marginalizat de cercul de prieteni din care face parte, lucru care îl va afecta foarte mult.

Fii un exemplu pozitiv pentru micuțul tău!

Nu atribui televizorului rolul de dădacă

Chiar dacă ești foarte ocupat(ă), încearcă să-ți faci puțin timp pentru a-i găsi copilului tău o ocupație care să-i fie pe plac. De exemplu, propune-i să te ajute la cumpărături (vei constata că acest lucru vă va apropia mai mult).

Nu sta în fața micului ecran cu micuțul tău, dacă are mai puțin de doi ani

Efectele produse de televizor asupra bebelușilor sunt nocive, lucru demonstrat de toate studiile făcute pe dezvoltarea cognitivă a copiilor. Micul ecran îi afectează creierul și, ca urmare, acest lucru duce la încetinirea dezvoltării lui ulterioare. De aceea, este recomandat ca micuții să fie feriți de televizor.

Nu-l lăsa să se uite la filme de groază și scene de violență

Personajele negative și efectele speciale moderne care apar în filmele de groază influențează psihicul copilului tău într-un mod nu tocmai favorabil. Rezultatul îl observi când cel mic începe să se comporte agresiv, uneori chiar violent, sau în momentul în care începe să aibă coșmaruri. Acest lucru se întâmplă pentru că el imită ce a văzut în filme și nu poate distinge realitatea de imaginar.

Nu pune mâna pe telecomandă imediat ce intri în casă

Părinții sunt principalul model pentru copii. Dacă cel mic te vede butonând telecomanda imediat ce intri în casă, va considera că este lucrul cel mai bun pe care îl poate face și el și nu va înțelege motivul pentru care îi vei interzice să se uite la televizor.

Acordă-i copilului tău suficient din timpul tău

De multe ori televizorul devine cel mai bun prieten al lui tocmai pentru că părinții nu au suficient timp să-l asculte, să-i dea un sfat și să-l ajute când are o problemă. Nu proceda la fel! Acordă-i măcar o oră pe zi copilului tău pentru a afla ce îl preocupă. Obișnuiește-l să fie deschis cu tine. Interacțiunea dintre voi va fi benefică și astfel nu va ajunge să caute răspunsuri la întrebările care îl preocupă, în fața televizorului.

Citește continuarea pe CSID!

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...