Țigările electronice NU vor fi interzise în spațiile publice. Dănăilă: Sunt la fel de NOCIVE ca țigările normale

Țigările electronice NU vor fi interzise în spațiile publice. Dănăilă: Sunt la fel de NOCIVE ca țigările normale
Publicat: 25/09/2018, 22:32
Actualizat: 25/03/2019, 19:55

„Fumatul este ca alcoolismul, ca homosexualitatea, ca alte droguri, sunt transmise genetic și nu o să dispară niciodată, dar poate fi micșorat. Nu numai genetic sunt transmise, ci și prin educație. Cu banii pe care îi dăm și cu produsele electronice care au apărut, sunt de aceeași nocivitate ca țigările pozitive. Pe de altă parte, fumatul are și efecte benefice. Are benefic asupra memoriei, pentru că nicotina excită. Sunt niște studii, le-am citit și eu”, a precizat senatorul PNL, Leon Dănăilă, în cadrul ședinței de marți a Comisiei pentru sănătate.

Comisia pentru sănătate din Senat a avizat negativ proiectului de lege prin care se interzic țigările electronice în spațiile publice. A existat un singur vot „pentru”, ceilalți membri ai comisiei s-au abținut.

Președintele Comisiei, senatorul UDMR Laszlo Atilla a afirmat în timpul dezbaterilor pentru proiectul de lege că inițiativa este „extrem de superficială„.

„Este o lege extrem, extrem de superficială, ceea ce ați prezentat dumneavoastră. Situația este extrem de dramatică. Eu aș sista discuțiile la acest punct”, a afirmat Atilla. Acesta a precizat însă că, după ce vor primi și analiza în comisie mai multe studii, se va putea vorbi despre un proiect de lege care să reglementeze situația țigărilor electronice.

Proiectul de lege prevedea interzicerea țigărilor electronice în spațiile publice. „Prin fumat se înțelege inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, precum și inhalarea voluntară a aerosolilor rezultați în urma vaporizării substanțelor cu dispozitive electronice de tip „țigaretă electronică” sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”, arată modificarea care era adusă articolului 2.

În legea în vigoare, definiția fumatului este următoarea: „inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe”.

Unul dintre inițiatorii propunerii legislative pentru modificarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, senatorul USR, Cristian Ghica, a declarat că există un lobby, de aceea nu a putut fi modificată inițiativa.

„Există lobby. Pe de altă parte, am înțeles punctul de vedere al colegilor mei, care susțin necesitatea taxării, a rezolvării problemelor reclamelor. Eu cred că aplicarea lui ar fi benefică. Aș susține orice proiect de genul ăsta, indiferent de partidul de la care ar proveni. Proiectul nu este unul de interzicere, este un proiect de prevenire. Prevede ca dispozitivele de încălzit tutun și țigările electronice să fie asimilate ca țigări normale, în sensul ca fumatul să nu fie permis în locurile publice”, a declarat senatorul USR, Cristian Ghica.

Inițiatorii proiectului de lege sunt mai mulți parlamentari din USR, PMP, PNL, dar și senatori ai UDMR, precum Cseke Atilla sau Derzsi Akos.

„România se confruntă astăzi cu apariția unor forme de fumat prezentate adesea ca „sănătoase”, deși nu există studii științifice care să susțină aceste lucruri. Apariția dispozitivelor de fumat de tip „țigară electronică”, cât și proliferarea recentă a diverselor dispozitive de inhalat aerosoli din tutun fără arderea amestecului lansează noi provocări legislative din perspectiva combaterii consumului de tutun. Prin urmare, propunem o extindere a sensului legii astfel încât prin „fumat” să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, acest consum fiind interzis în spațiile publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii, conform prevederilor actuale ale legii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege care a primit raport negativ din partea Comisiei pentru sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Veste ȘOC despre Klaus Iohannis! Anunț CUMPLIT despre președintele României: ESTE LA FINAL
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului