Un copil de 16 luni a fost operat cu succes, după ce a suferit o „decapitare internă”

Un copil de 16 luni a fost operat cu succes, după ce a suferit o „decapitare internă
Publicat: 08/10/2015, 13:13

Cazul lui Jaxon Taylor reprezintă un miracol. Medicii chirurgi de la Spitalul Municipal din Brisbane au reușit să salveze viața micuțului pacient în vârstă de 16 luni, care a fost pur și simplu „decapitat intern”, într-un accident de automobil: două dintre vertebrele sale cervicale au fost sfărâmate, iar craniul lui s-a desprins de coloana vertebrală.

Din fericire, niciunul dintre nervii cu rol vital ai copilului nu a fost secționat.

„Mulți dintre copiii care suferă astfel de accidente nu supraviețuiesc în urma unei astfel de răni și, chiar dacă uneori se întâmplă acest lucru, pacienții nu mai pot să respire și nici să se miște”, a explicat medicul Geoff Askin, coordonatorul echipei de specialiști care a realizat această intervenție chirurgicală.

Grație unui corset special pe care micul pacient va trebui să îl poarte cel puțin opt săptămâni, capul său a putut fi plasat în poziția corectă, iar Jaxon a putut să meargă din nou, la doar câteva ore după acea operație, care a durat șase ore.

Opt săptămâni reprezintă intervalul de timp de care țesuturile și conexiunile nervoase de la nivelul gâtului au nevoie pentru a beneficia de o vindecare completă.

În iunie 2015, Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea să realizeze primul transplant de cap/ corp al unui om din lume, a declarat că plănuiește să facă această intervenție chirurgicală în următorii ani, în SUA sau în China.

Sergio Canavero, care conduce Turin Advanced Neuromodulation Group din Italia, a anunțat pentru prima dată acest proiect ambițios în 2013, precizând la momentul respectiv că intervenția chirurgicală nu va putea fi realizată mai devreme de anul 2016.

Chirurgul italian l-a întâlnit și pe primul voluntar care s-a oferit să suporte această operație, un bărbat rus, în vârstă de 30 de ani, Valery Spiridonov, care suferă de sindromul Werdnig-Hoffmann, o boală neuromusculară progresivă, rară, caracterizată prin degenerescența neuronilor motori.

Criticii spun că aceste planuri reprezintă „o pură fantezie”, însă Sergio Canavero afirmă că toate tehnicile necesare pentru o astfel de intervenție chirurgicală există deja pe piață și trebuie doar să fie cumulate și puse să lucreze împreună. Au trecut deja peste 40 de ani de la primul transplant de cap al unei maimuțe, iar o operație similară, realizată pe șoareci, a fost executată de curând în China.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase