Valorile normale ale tensiunii arteriale. De ce NU este bine să ai 14 cu 9

Valorile normale ale tensiunii arteriale. De ce NU este bine să ai 14 cu 9
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 13/03/2023, 18:53
Actualizat: 13/03/2023, 18:59

Șeful Clinicii de Recuperare Cardiovasculară din cadrul Spitalului de Recuperare Iași, prof. dr. Florin Mitu, a explicat care este valoarea optimă a tensiunii arteriale, de ce 14 cu 9 este considerată tensiune mare și ce măsuri trebuie luate dacă se depășește această valoare.

Tensiunea arterială optimă este egală sau mai mică de 120/80 milimetri coloană de mercur (mm Hg), conform ghidului Societății Europene de Hipertensiune.

În cazul în care crește și ajunge la 140/90 mm Hg sau depășește această valoare, este vorba despre hipertensiune arterială, care  – dacă nu este ținută sub control – crește riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală renală sau deces subit.

În funcție de vârsta persoanei, valorile tensiunii arteriale la adulți trebuie să fie cuprinse între 90 și 120 tensiune sistolică și între 60 și 80 tensiune diastolică.

Astfel, tensiunea arterială normală la adulți (femei și bărbați deopotrivă) este de 120/80 mmHg, iar orice valoare care depășește 14 cu 9 conduce la hipertensiune arterială, o afecțiune care duce la degradarea sănătății și a stării de bine.

„La o persoană adultă, noi considerăm o valoare crescută a tensiunii peste 140 cu 90, deci peste 14 cu 9. Dar există o clasificare a hipertensiunii arteriale și în prezent toate ghidurile recomandă ca valoarea optimă trebuie să fie 120 cu 80, între 120 și 130 este valoarea normală – înaltă, după care începe și gradarea hipertensiunii.

De ce? Pentru că este o relație clară între valorile tensiunii arteriale și evenimente cardiovasculare. 20 de milimetri de coloană de mercur, deci doi centimetri, deci dacă ai 16, îți crește riscul de evenimente cu 20-30%, dacă nu-i tratată. De aceea este important să știm valoarea normală și de la 240 în sus avem trei grade de hipertensiune. Până la 160, 16 gradul I, 180 gradul II și peste 180 gradul III”, a declarat medicul Florin Mitu, pentru presa locală din Iași.

Atât tensiunea sistolică, cât și cea diastolică sunt importante, pentru că – dacă una dintre ele este crescută – poate să ducă la afecțiuni cardiovasculare.

În acest context, pacienții suspectați că ar avea probleme cu tensiunea, trebuie să primească de la medicul cardiolog un aparat special, cunoscut sub numele de holter, care are rolul de a monitoriza tensiunea arterială și de a ajuta medicul să recomande un tratament adecvat, dacă este necesar.

„La fel și pentru diastolică, minimă: de la 90 la 100 gradul I, 110 gradul II și peste 110 este gradul III. Această diastolică este importantă și trebuie să o corectăm la fel ca și pentru sistolică, pentru că ambele sunt corelate cu evenimentele cardiovasculare. Poți să o creștere numai a sistolicii, maximei sau poți să ai mai mult o creștere a diastolicei sau ambele.

Și atunci trebuie să faci această monitorizare, dacă vezi că ai aceste diferențe, mai ales la începutul diagnosticului, pe 24 de ore. Sunt aceste aparate, holterele, pentru tensiune, care se pot pune pe 24 de ore, pe 48 de ore, chiar pe 72 de ore. În prezent sunt mini holtere, care pot să îți dea pe intervale chiar mai mari aceste măsurători, la fel ca și pentru monitorizarea electrocardiogramei pe distanță mai mare și vezi exact profilul tensiunii arteriale”, a mai precizat prof. dr. Florin Mitu.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice