VICIU. Dezvăluirile unui antrenor de legendă. Cum s-a lăsat de fumat un om care „ardea” și trei pachete pe zi!

VICIU. Dezvăluirile unui antrenor de legendă. Cum s-a lăsat de fumat un om care „ardea” și trei pachete pe zi!
VICIU. Dezvăluirile unui antrenor de legendă. Cum s-a lăsat de fumat un om care „ardea” și trei pachete pe zi! / Sursa FOTO: https://storage.needpix.com
Publicat: 24/05/2020, 09:59

Omul care a schimbat pentru totdeauna istoria fotbalului reprezintă o lecție de viață chiar și după moartea sa. Olandezul Johan Cruyff a fost răpus de cancer pulmonar făcut la 25 de ani după ce se lăsase fumat! Pare de necrezut, dar povestea este adevărată, iar învățămintele ei trebuie să ne dea tuturor de gândit.

Pe vremea când era fotbalist în activitate, Cruyff suda țigările. Ajunsese să fumeze chiar și trei pachete pe zi, iar colegii de vestiar de la Ajax sau Barcelona au povestit cum scotea fum chiar și sub duș, după meciuri.

Olandezul a învins cel mai mare viciu al său în 1991, pe când antrena gruparea catalană. S-a lăsat de fumat mai degrabă forțat de împrejurări, după cum singur a recunoscut în cartea autobiografică „Driblingul meu”.

„În acea perioadă, începusem să am tot mai des dureri de stomac. Uneori, începeam să transpir sau să vomit brusc. Deja renunțasem să mai fumez așa mult, însă la sfârșitul lui februarie 1991 soția mea a intervenit. M-a luat pe sus la spital, iar medicii m-au internat pe loc. Aparent, arterele de la nivelul inimii mele se înfundaseră”, scria Cruyff în memoriile sale.

Din acel moment, marele Johan Cruyff a renunțat la tutun!

Care a fost principala lecție învățată din această experiență? „Nu poți să faci nimic din ceea ce e greșit pentru corpul tău și să te aștepți să rămâi nepedepsit. De exemplu, dacă fumezi sau nu. M-am gândit mult în perioada bolii la dependența mea de fumat. M-am întrebat de ce am fumat atât de mult o perioadă atât de îndelungată. Mai ales după ce doctorii mi-au spus că problema mea cardiacă fusese cauzată de fumat în proporție de 90%. Mi-am dat seama cât de aiurea trăisem atâția ani”.

Cruyff nu doar că a renunțat la țigări, dar s-a și implicat în promovarea unor campanii care combăteau tutunul.

Însă, chiar și la mai bine de 20 de ani după ce s-a lăsat de fumat, pericolul nu l-a ocolit. Cruyff a fost diagnosticat cu cancer pulomnar, în noiembrie 2015, iar după nici șase luni se stingea din viață (24 martie 2016).

„Fotbalul mi-a dat totul, țigările mi-au luat aproape totul”, obișnuia să spună cel mai mare fotbalist european din istorie.