Alimente din plante sau carne obținută cu furaje modificate genetic, la secret. Ce spune noua lege referitor la organismele produse în laborator

Alimente din plante sau carne obținută cu furaje modificate genetic, la secret. Ce spune noua lege referitor la organismele produse în laborator
Foto: Envato Elements
Publicat: 26/05/2023, 15:28

Producătorul agricol care introduce deliberat în mediu organisme modificate genetic poate solicita autorităților ca anumite informații să fie ținute la secret. Autoritatea competentă, adică Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, (ANSVSA) va decide dacă permite sau nu clasificarea unor informații. Noua lege care reglementează utilizarea microorganismelor în industria alimentară a fost promulgată, vineri, de președinte.

Asta ar proteja producătorii agricoli, de la cultivatori la procesatori și retaileri de o proastă reclamă la raft, susțin sursele Gândul.

Conform prevederilor noii legi, producătorul agricol poate transmite autorităţii competente (ANSVA) o cerere ca anumite părţi ale informaţiilor transmise în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă să fie tratate ca fiind confidenţiale şi însoţeşte această cerere de justificări verificabile. Autoritatea competentă evaluează cererea de tratament confidenţial depusă de notificator.

La cererea notificatorului, pe baza justificărilor verificabile prin care notificatorul a demonstrat că divulgarea respectivelor informaţii i-ar putea prejudicia interesele în mod semnificativ – adică afacerile, printr-o proastă reclamă – autoritatea competentă poate acorda tratament confidențial, în anumite condiții, pe care le regăsiți în textul integral referitor la noua formă a legii, de la finalul textului.

Comisia pentru Securitate Biologică şi autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului au obligaţia de a nu face publice informaţiile confidenţiale notificate sau schimbate în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă. 

Informațiile clasificate devin publice doar dacă pot îmbolnăvi

Dacă organismele modificate genetic pun în pericol oamenii sau animalele, atunci informațiile clasificate vor deveni publice. Activitățile prevăzute se supun prevederilor legislației privind alimentele și hrana pentru animale, modificate genetic. Autorizarea introducerii pe piață a acestor organisme modificate genetic ca atare sau componente ale unor produse se face după ce au fost autorizate pentru introducerea lor în mediu.

Ce înseamnă introducerea deliberată în mediu

Introducere deliberată în mediu înseamnă cultivarea unor plante, adică orice introducere intenționată în mediu a unui organism modificat genetic sau a unei combinații de organisme modificate genetic, pentru care nu se iau măsuri specifice de izolare pentru a se limita contactul lor cu populația și cu mediul și pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță a acestora.

Ce este introducerea pe piață

Introducere pe piață înseamnă punerea la dispoziție a organismelor modificate genetic, contra cost sau gratuit, unor persoane autorizate pentru activități cu organisme modificate genetic, reprezentând introducere deliberată în mediu, care se supune cerințelor prevăzute.

România a fost obligată odată cu aderarea la Uniune să respecte regulile europene mult mai drastice ca în SUA, referitoare la utilizarea organismelor modificate genetic în industria alimentară.

Citiți AICI textul integral al modificărilor care clasifică informațiile referitoare la produse modificate genetic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niculina Stoican și Olguța Berbec se dușmănesc de moarte, iar acum s-a ajuns la alt...
Imagini exclusive. Gestul fiului lui Ion Țiriac arată cum merge, de fapt, relația cu Sorana...
Cum arată turnul rezidențial pe care îl va construi în Dubai un producător de mașini...
Dana Săvuică: Menopauza nu înseamnă că nu mai suntem femei. Interviu exclusiv
Viitura i-a luat maşina nouă, pentru care de abia făcuse credit pe patru ani. "E...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
O Dacia Duster pregătită pentru off-road se vinde pe Autovit
Calendar ortodox 31 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri?
Unde sunt bărbații care au dispărut în apele mării, în Năvodari. Lipsa lor n-a fost...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Oamenii din Kiev au dat buzna la metrou, după ce primarul le-a cerut să se...
Kilogramele au învins-o pe Oana Sîrbu, fosta iubită a lui Robert Turcescu! Cum arată acum...
Inima OCEANULUI a fost GĂSITĂ! Cui a aparținut COLERIUL de pe TITANIC?
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
BANCNOTELE care vor fi retrase din circulație! Banca Națională a făcut anunțul chiar acum: Suntem...
Un bogătaș din România a murit fulgerător
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării...