Alimente din plante sau carne obținută cu furaje modificate genetic, la secret. Ce spune noua lege referitor la organismele produse în laborator

Alimente din plante sau carne obținută cu furaje modificate genetic, la secret. Ce spune noua lege referitor la organismele produse în laborator
Foto: Envato Elements
Publicat: 26/05/2023, 15:28

Producătorul agricol care introduce deliberat în mediu organisme modificate genetic poate solicita autorităților ca anumite informații să fie ținute la secret. Autoritatea competentă, adică Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, (ANSVSA) va decide dacă permite sau nu clasificarea unor informații. Noua lege care reglementează utilizarea microorganismelor în industria alimentară a fost promulgată, vineri, de președinte.

Asta ar proteja producătorii agricoli, de la cultivatori la procesatori și retaileri de o proastă reclamă la raft, susțin sursele Gândul.

Conform prevederilor noii legi, producătorul agricol poate transmite autorităţii competente (ANSVA) o cerere ca anumite părţi ale informaţiilor transmise în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă să fie tratate ca fiind confidenţiale şi însoţeşte această cerere de justificări verificabile. Autoritatea competentă evaluează cererea de tratament confidenţial depusă de notificator.

La cererea notificatorului, pe baza justificărilor verificabile prin care notificatorul a demonstrat că divulgarea respectivelor informaţii i-ar putea prejudicia interesele în mod semnificativ – adică afacerile, printr-o proastă reclamă – autoritatea competentă poate acorda tratament confidențial, în anumite condiții, pe care le regăsiți în textul integral referitor la noua formă a legii, de la finalul textului.

Comisia pentru Securitate Biologică şi autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului au obligaţia de a nu face publice informaţiile confidenţiale notificate sau schimbate în temeiul prezentei ordonanţe de urgenţă. 

Informațiile clasificate devin publice doar dacă pot îmbolnăvi

Dacă organismele modificate genetic pun în pericol oamenii sau animalele, atunci informațiile clasificate vor deveni publice. Activitățile prevăzute se supun prevederilor legislației privind alimentele și hrana pentru animale, modificate genetic. Autorizarea introducerii pe piață a acestor organisme modificate genetic ca atare sau componente ale unor produse se face după ce au fost autorizate pentru introducerea lor în mediu.

Ce înseamnă introducerea deliberată în mediu

Introducere deliberată în mediu înseamnă cultivarea unor plante, adică orice introducere intenționată în mediu a unui organism modificat genetic sau a unei combinații de organisme modificate genetic, pentru care nu se iau măsuri specifice de izolare pentru a se limita contactul lor cu populația și cu mediul și pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță a acestora.

Ce este introducerea pe piață

Introducere pe piață înseamnă punerea la dispoziție a organismelor modificate genetic, contra cost sau gratuit, unor persoane autorizate pentru activități cu organisme modificate genetic, reprezentând introducere deliberată în mediu, care se supune cerințelor prevăzute.

România a fost obligată odată cu aderarea la Uniune să respecte regulile europene mult mai drastice ca în SUA, referitoare la utilizarea organismelor modificate genetic în industria alimentară.

Citiți AICI textul integral al modificărilor care clasifică informațiile referitoare la produse modificate genetic.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Nivelurile apei din barajele din Istanbul se ridică la peste 81%! Ce spun experții despre...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Ducesa de Sussex a dezvăluit primul produs din brandul său American Riviera Orchard