UE face primul pas pentru aprobarea animalelor modificate genetic. Care sunt principalele riscuri

Publicat: 16/07/2012, 14:11
Actualizat: 21/03/2019, 06:46

Reprezentanții Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (AESA), care stabilesc regulamentele în domeniu pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, au făcut primul pas în vederea aprobării folosirii animalelor modificate generic pentru a produce așa numitele „alimente Frankenstein”, informează Daily Mail.

Ei au întocmit un document pe care l-au lansat în dezbatere publică, până în data de 31 august, în cadrul căruia este examinat riscul la care ar putea fi pus mediul înconjurător de peștele, de insectele și de animalele modificate genetic.

Criticii acestei proceduri se tem că documentul ar putea să ducă la răspândirea creșterii animalelor și recoltelor modificate genetic pe teritoriul Europei.

FOTO: Daily Mail

„Documentul (…) schițează cerințele specifice și metodologia pentru evaluarea riscului asupra mediului al animalelor modificate genetic”, specifică reprezentanții AESA .

„Uniunea Europeană nu vrea numai să extindă importurile și creșterea de recolte modificate genetic, ci și să aprobe insectele, peștele și carnea sau laptele provenite de la animale modificate genetic”, susține doctorul Helen Wallace, director al GeneWatch, o organizație britanică non-profit care investighează modul în care modificarea genetică ar putea afecta hrana, sănătatea, agricultura, mediul înconjurător și societatea.

„Regulile privind importurile de produse modificate genetic vor fi simplificate și riscul la care este supus mediul va fi ignorat”, a mai adăugat Wallace.

O companie britanică, numită Oxitec, a dezvoltat deja un tip de molie sterilă despre care susține că ar reduce numărul dăunătorilor care afectează varza și conopida. Cei de la Oxitec au discutat cu reprezentanții Departamentului Agriculturii din Marea Britanie pentru a realiza o serie de teste pe teren pentru acest tip de molie.

FOTO: Daily Mail

Moliile modificate genetic se împerechează cu femele sălbatice fără a se putea reproduce, fapt care ar cauza o scădere rapidă a populației acestora. Tot reprezentanții aceleiași companii au creat și un țânțar modificat genetic despre care susțin că ar ajuta la contolarea răspândirii febrei dengue în țările în curs de dezvoltare.

Reprezentanții companiei britanice sunt de părere că insectele modificate genetic ar putea aduce beneficii mediului înconjurător prin înlocuirea insecticidelor.

„Schimbarea unei părți a ecosistemullui ar putea avea efecte devastatoare pe care nu le cunoștem foarte bine”, a mai explicat Walllace. „Acestea ar include creșterea populației diferitelor tipuri de dăunători”, a mai explicat ea.

Insectele modificate genetic care ciupesc animalele sau oamenii ar putea provoca alergii și noi tipuri de boli ar putea să apară, susțin reprezentanții GeneWatch.

Membrii AESA și-au dat aprobarea, în trecut, în ceea ce privește comercializarea cărnii și a laptelui provenite de la puii clonelor, în ciuda îngrijorărilor arătate de consumatori.

Și autoritățile din Statele Unite ale Americii evaluează siguranța somonului modificat genetic care a fost realizat în laboratoare pentru a crește foarte repede în cadrul crescătoriilor.

Cercetătorii chinezi lucrează, de asemenea, la modificarea genetică a unor vaci pentru a produce lapte cu concentrații mari de Omega 3 sau fără lactoză.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri