Angajatorii oferă un salariu și de 14.000 de lei pentru un job, dar nu găsesc candidați. Lucrătorii se pot califica şi la locul de muncă

Angajatorii oferă un salariu și de 14.000 de lei pentru un job, dar nu găsesc candidați. Lucrătorii se pot califica şi la locul de muncă
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/05/2022, 14:52

Scumpirile din ultimele luni au afectat puterea de cumpărare a românilor, mai ales a celor cu venituri mici. Nu este cazul însă pentru unele joburi care sunt foarte bine plătite, chiar dacă nu e necesară o pregătire de specialitate și de durată, salarii care cresc odată cu adâncirea lipsei forței de muncă.

Cu un salariu minim net puţin peste 1.500 de lei, echivalentul a numai 300 de euro, România pe ultimele locuri din Uniunea Europeană. Aproape două milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim – valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată fiind de la 1 ianuarie 2.550 lei –  însă există şi salarii incomparabil mai mari.

Potrivit celor mai recente date oficiale agregate de Institutul Național de Statistică, în luna martie 2022, câştigul salarial mediu brut a fost 6.401 lei, cu 342 lei (+5,6%) mai mare decât în luna februarie 2022, astfel că, la nivel național, câştigul salarial mediu net a fost 3.937 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%).

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11 %, însă, dacă se ia în calcul valoarea uriașă a inflației, indicele câştigului salarial real1 a fost 100,8% ȋn luna martie 2022 față de luna martie 2021, respectiv , câştigul salarial mediu net a avund un avans de doar 0,8%.

Cele mai mari salarii

Datele INS, ca și sondajele din piață, arată că valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.968 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.079 lei).

Astfel salarii bune sunt în construcţii, IT, telecomunicaţii sau retail. Spre exemplu, în domeniul construcţiilor aproape jumătate dintre angajaţi câştigă între 2.000 şi 4.000 de lei net şi doar 2,9% câştigă sub 2.000 de lei pe lună. Totodată, o treime dintre angajaţii din construcţii (34,5%) câştigă între 4.000 şi 7.000 de lei net pe lună, potrivit datelor introduse de peste 370.000 de specialişti care lucrează în acest sec­tor în Salario, comparatorul de salarii al platformei de recrutare eJobs şi citate de ZF, relatează Adevărul.

Pe de altă parte, fermierii români se plâng că nu găsesc tractorişti, și asta chiar dacă le oferă salarii ce pot ajunge până la 14.000 de lei, potrivit Europa Liberă. Tractoriştii cu experienţă preferă să lucreze în străinătate, iar cei puţini rămaşi în țară sunt la mare căutare și se găsesc chiar mai greu decât IT-iştii.

„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajaţii care lucrează pe utilaje mai puţin costisitoare. Sunt câţiva angajaţi care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei”, a declarat, potrivit sursei citate, Dimitrie Muscă, administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici.

Disperați, unii dintre fermieri angajează tineri pe care îi califică la locul de muncă pentru a deveni tractorişti, însă aceştia pleacă după doar două sau trei luni, în majoritatea cazurilor.

„Noi le facem şi ucenicia uneori. După această perioadă foarte mulţi pleacă. Deseori, oamenii aleg să plece în străinătate”, s-a plâns fermierul Cristian Stoica. În lipsa altor soluţii, din cauza lipsei tractoriştilor, tot mai mulţi fermieri învaţă să-şi conducă singuri tractoarele şi utilajele agricole.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Doi papagali au fost chemați ca martori într-un proces de divorț! Fabulos ce au repetat...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
ADEVĂRUL despre moartea lui Corduneanu: Ajunsese să cântărească 35 de kilograme și...
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Anamaria Ferentz, surprinsă de cum arată Bucureștiul, după zece ani de când nu l-a mai...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
Cum se implică Robert Drilea în creșterea copiilor Deei Maxer: "Mă surprinde cu toate lucrurile...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Alexander Fleming, inventatorul penicilinei. „Penicilina a zăcut pe un raft timp de zece ani, în...