ANPC intervine în scandalul momentului. De unde și cel fel de măști de protecție trebuie să cumpărăm!

ANPC intervine în scandalul momentului. De unde și cel fel de măști de protecție trebuie să cumpărăm!
ANPC intervine în scandalul momentului. De unde și cel fel de măști de protecție trebuie să cumpărăm! / Sursa FOTO: https://pixnio.com
Publicat: 20/08/2020, 15:24
Actualizat: 20/08/2020, 15:25

Scandalul momentului în România, măștile de protecție, a ajuns și la urechile ANPC, altfel o instituție atentă la nevoile, dar mai ales drepturile consumatorilor. De data aceasta, chiar președintele Eduardt Cozminschi a ținut să lămurească lucrurile, cu subiect și clar, pentru a fi clar ce fel de măști de protecție trebuie să cumpărăm și mai ales de unde!

Într-o intervenție la Digi 24, Cozminschi a spus că achiziţionarea măştilor sau a dezinfectanţilor este musai să se facă din spaţii autorizate, iar produsele trebuie să îndeplinească anumite cerinţe legate de etichetare. „Este destul de greu pentru un consumator mediu informat să-şi dea seama dacă o mască sau un dezinfectant respectă toate condiţiile”, spune Cozminschi.

ANPC avertizează: atenție la toxicitatea produselor!

Și, totuși, care sunt recomandările clare ale ANPC în privința achiziţionării acestor produse? Iată de unde spune chiar președintele instituției că este bine să ne procurăm marfa și ales la ce trebuie să fim atenți: „(…) din spaţii autorizate, şi aici mă refer la farmacii şi magazine. Totodată, recomand să păstreze bonul cu care a achiziţionat produsul, să poată dovedi în cazul în care are reclamaţii referitoare la calitatea acestora. În primul rând trebuie să urmărească ca aceste produse să aibă etichete în limba română, să fie tradus textul, trebuie să conţină elemente de informare şi caracterizare completă, corectă şi precisă a produsului, trebuie să aibă marcajul Comisiei Europene, al Uniunii Europene, cel care certifică faptul că produsul respectiv respectă clasificarea, etichetarea şi ambalarea conform directivelor europene”.

De asemenea, mai susține Eduardt Cozminschi, „pe etichetă trebuie să existe pictograme sau avertizări de pericol privind toxicitatea şi inflamabilitatea produsului. În cazul recipienţilor, aceştia trebuie să fie prevăzuţi cu sisteme închidere de siguranţă pentru copii. De asemenea, trebuie să aibă pe etichetă data ieşirii din uz şi instrucţiuni de depozitare”.

Alertă UE – România, invadată de sute de produse contrafăcute!

Altfel, președintele ANPC a subliniat că, în ultimele cinci luni, de când România se confruntă cu pandemia Covid-19, instituția pe care o conduce efectuează controale periodice şi primeşte alerte din Uniunea Europeană în cazul în care se identifică un produs neconform cu standardele internaționale pe un teritoriu european.

Mai departe, trimitem şi noi alerte către comisariatele judeţene, către poliţia de frontieră şi urmărim aceste produse pentru a fi retrase de la vânzare şi distruse. Într-adevăr, am găsit astfel de produse neconforme, dar în primul rând neconforme din punct de vedere al etichetării, nu neapărat al calităţii produselor. În ultima perioadă, aceste probleme s-au remediat în totalitatea spaţiilor comerciale în care se comercializează. Într-o primă fază, mulţi dintre agenţii economici nu erau avizaţi, nu ştiau despre ce este vorba. Între timp, s-au pus la punct cu legislaţia şi în momentul de faţă sunt cazuri izolate sau practici comerciale incorecte”, a spus preşedintele ANPC.

Potrivit unui producător de dezinfectanţi, piaţa românească a fost invadată de sute de produse contrafăcute, care reprezintă un pericol real pentru cei care le folosesc, iar autorităţile ar trebui să reglementeze mai strict acest sector, pe întregul lanţ comercial.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu