ANUNȚ. Ludovic Orban, despre testele rapide pentru Covid-19: „Au marjă de eroare de 20%”

Redactor:
Redacția Gândul
ANUNȚ. Ludovic Orban, despre testele rapide pentru Covid-19: „Au marjă de eroare de 20%”
PANDEMIE. Orban: „Vom distribui măşti celor aflaţi în pragul sărăciei. Ceilalţi vor trebui să le achiziţioneze” / Mediafax FOTO

Premierul Ludovic Orban a anunțat luni seara, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, în contextul pendemiei de coronavirus că „diagnosticarea trebuie făcută pe PCR, nu pe teste rapide, pentru că au marjă de eroare de 20%, ceea ce reprezintă un risc enom”.

„E foarte importantă creșterea capacității de diagnosticare. Am plecat de la un număr foarte redus de aparate Real Time PCR. În prima parte au funcționat 9 asemenea aparate, acum sunt 19 în funcțiune. Am identificat toate PCR-urile pe care le putem folosi – la ANSVSA, facultăți, institute de cercetare. Am achiziționat până acum 10 aparate noi. Prin Unifarm avem un contract prin care au fost deja achiziționate 10 PCR, din cre 4 sunt deja montate. S-au mișcat și spitalele, au cumpărat PCR-uri și kituri. Problema pe care o vom avea în perioada următoare e cu kiturile de testare.Văd mulți care se pricep la coronavirus, ca și la fotbal. Dar epidemiologii au spus că diagnosticarea trebuie făcută pe PCR, nu pe teste rapide, pentru că au marjă de eroare de 20%, care reprezintă un risc enom. Înseamnă că noi am putea elibera cu certificat 20 din cei bolnavi”, a declarat premierul Orban.

Suntem în curs de achiziție a 100 de ventilatoare la UNIFARM

„Pe lângă kiturile deja cumpărate am fost informat de UNIFARM că există un contract cert și vom primi kituri pentru testarea a 100.000 de persoane
Suntem în curs de achiziție a 100 de ventilatoare la UNIFARM. ONAC are contract pentru 200 de ventilatoare. Dar va trebui să așteptăm livrarea lor.

Premierul a mai subliniat că Guvernul face toate eforturile posibile pentru achiziţia echipamentelor de protecţie necesare în combaterea efectelor COVID-19,

„Un alt obiectiv important este achiziţia de echipamente de protecţie, de măşti, de combinezoane, de viziere, de ochelari, de mănuşi, toate echipamentele de protecţie. (…) La ora actuală, cererea pe piaţa internaţională a crescut exploziv, facem toate eforturile posibile (…) pentru a putea achiziţiona aceste cantităţi. Am avut ‘n’ contracte, ‘n’ oferte, care, din păcate, nu au putut fi onorate din decizii luate de diferite companii sau diferite state care nu ne-au permis să ducem bun sfârşit contractele care au fost semnate ”, a mai declarat Ludovic Orban, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

De altfel, prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat că va exista un interval orar în care persoanele în vârstă de peste 65 de ani vor putea ieşi din casă pentru a se putea aproviziona cu produsele necesare.

Inchide