Banii pentru agricultorii afectați de secetă, aprobați de Guvern. Când se dă startul pentru depunerea cererilor

Banii pentru agricultorii afectați de secetă, aprobați de Guvern. Când se dă startul pentru depunerea cererilor
Publicat: 25/08/2020, 16:29

Mult așteptatul ajutor pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă a fost aprobat, luni, în ședința de Guvern, printr-o ordonață de urgență care urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Agricultorii pot depune cererile în termen de 10 zile de la publicare pentru a primi sumele stabilite prin actul normativ.

Agricultorii afectați de secetă pot primi bani pentru compensarea pierderilor, conform ordonanței de urgență aprobată, luni seara, de Guvernul României, în valoare maximă de: grâu- 925 lei/ha, secară- 925 lei/ha, triticale-805 lei/ha, orz-912 lei/ha, orzoaică-951 lei/ha, ovăz-771 lei/ha şi rapiţă-1002 lei/ha, potrivit unui comunicat de presă transmis de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plățile s-ar face din septembrie

Este vorba de Ordonanța de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică manifestată în perioada toamna 2019 -aprilie 2020 inclusiv.

„Vorbim despre o schemă de ajutor de stat cu un buget de 850 de milioane de lei pentru un număr de aproximativ 34.400 de fermieri și o suprafață afectată de aproximativ 1,16 milioane de hectare. Forma sprijinului, valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul acestei scheme de ajutor de stat poate să ajungă până la 925 de lei pe hectar, pentru suprafețele afectate de secetă. Imediat după publicarea ordonanței de urgență în Monitorul Oficial fermierii se vor putea înscrie în cadrul acestui program, vor putea depune cererile pentru finanțarea acestor pierderi în termen de 10 zile, astfel încât în cursul lunii septembrie să fie efectuate plățile în cadrul acestui program de compensare a pierderilor suferite de fermierii români ca urmare a secetei”, a detaliat Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern de luni.

Aproape 35.000 de beneficiari

Potrivit oficialilor de la Agricultură, beneficiarii acestei scheme de ajutor de stat sunt 34.647 de fermieri, care au înregistrat o suprafaţa afectată de 1,16 milioane hectare.

Conform comunicatului MADR, actul normativ vizează diminuarea/eliminarea efectelor negative ale secetei pedologice, prin:

  • compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal, grav afectaţi de seceta pedologică care a condus la pierderea semnificativă a producţiilor culturilor înfiinţate în toamna anului 2019;
  • asigurarea unui capital de lucru producătorilor agricoli pentru achiziţia inputurilor şi efectuarea lucrărilor din campania agricolă de toamnă;
  • -combaterea unui posibil fenomen social negativ major asupra fermierilor şi a membrilor familiilor acestora, în momentul în care sunt afectate veniturile din activităţi agricole.

„Resursele financiare se asigură în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin OUG nr.135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare”, se arată în comunicatul MADR.

20%, la rectificarea din octombrie

În 18 august, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, anunțase că instituția pe care o conduce a obținut de la premierul Ludovic Orban o sumă de 850 de milioane de lei ca despăgubiri pentru secetă. Conform precizărilor membrului cabinetului Orban, acești bani acoperă minimum 80% din cuantum și vor fi direcționați către beneficiari în septembrie, după înscrierea acestora la APIA, iar restul ar urma să fie acordat fermierilor la rectificarea din octombrie a.c.

„Pentru că această rectificare bugetară din săptămâna trecută ne-a permis să alocăm 850 de milioane lei şi aici vreau să subliniez 850 milioane lei, nu 300 sau 400 milioane lei cum am văzut în altă parte, 850 milioane lei pentru secetă, ceea ce în opinia noastră asigură minimum 80% din cuantum pe care o să-l direcţionăm ca şi despăgubire în luna septembrie, urmând ca restul de 20% sau mai puţin, cât va rămâne, să fie dat fermierilor la rectificarea din octombrie. Am făcut acest lucru pentru ca să ni se permită ca sume importante să le dirijăm şi către celelalte sectoare din agricultură şi aici mă refer la sectorul zootehnic. Şi, de altfel, toate programele aflate în derulare să fie finanţate”, a declarat Oros în cadrul unei conferințe de presă pe această temă.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Lupta unei femei din Peru pentru o „moarte demnă” s-a sfârșit cu o decizie istorică