BOR pune anularea pelerinajului de Sf.Dimitrie cel Nou pe seama „aroganței și a autarhismului decizional” al Guvernului Orban

BOR pune anularea pelerinajului de Sf.Dimitrie cel Nou pe seama „aroganței și a autarhismului decizional” al Guvernului Orban
BOR pune anularea pelerinajului de Sf.Dimitrie cel Nou pe seama „aroganței și a autarhismului decizional” al Guvernului Orban / Sursa FOTO: https://img.digitalag.ro
Publicat: 12/10/2020, 17:11
Actualizat: 12/10/2020, 17:12

Referitor la decizia premierului Ludovic Orban de a anula pelerinajul la sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a comentat că „aroganţa, autarhismul decizional şi solipsismul moral nu au onorat şi nu vor onora niciodată pe nimeni”.

Exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare”, susține Vasile Bănescu într-un comunicat de presă.

Vasile Bănescu acuză „lipsa dialogului interinstituţional”

Purtătorul de cuvânt al BOR acuză „lipsa dialogului interinstituţional”, care ar conduce la „un excesiv superior dispreţ faţă de realitate socială imediată”.

Lipsa dialogului interinstituţional, a cooptării în reflecţia asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie şi temporară, a unor libertăţi fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experţi în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice denunţă un excesiv superior dispreţ faţă de realitate socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând şi cu orice consecinţe modificată.

Organismul comunitar funcţionează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ şi dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca şi pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum. Aroganţa, autarhismul decizional şi solipsismul moral nu au onorat şi nu vor onora niciodată pe nimeni”, mai afirmă Vasile Bănescu.

Explicațiile lui Ludovic Orban

Pe 26 octombrie, credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

Sunt om credincios, respect Biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele bisericilor, în general. Pe de altă parte, riscul este foarte mare, pentru că să ne gândim la următorul aspect: foarte mulţi din credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari.

Ştiţi cum funcţionează: în parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul în nişte condiţii pe care nu putem să le controlăm. Riscul de răspândire există atât timp cât se fac deplasări care durează ore întregi.

Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea”, a explicat Ludovic Orban decizia de anulare a pelerinajelor din Capitală, care a înfuriat BOR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase