Carnea în untură, rețeta care păstrează cel mai bine preparatele din porc

Carnea în untură, rețeta care păstrează cel mai bine preparatele din porc
Carnea în untură, rețeta care păstrează cel mai bine preparatele din porc / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 10/01/2023, 19:19

Cine a gustat măcar o dată carne ținută în untură, ca pe vremea bunicilor, nu uită gustul minunat al acestui preparat. Bucătari renumiți folosesc rețeta asta, transmisă în România din generație în generație.

Încă din vremuri străvechi, carnea era păstrată pentru mai mult timp utilizând această metodă.

Carne la garniță, marcă înregistrată în Oltenia

Se știe că orice fel de carne prăjită se conservă cel mai bine dacă peste ea se adaugă untură.

Regretatul Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, a scris rețeta cărnii în untură. Sau la garniță, așa cum o numeau bunicii.

Francezii îi spun confit (iar ia dulceață … confiture!) și o consideră una din cele mai rafinate fripturi. Numai că ei îngroapă în untură spre frăgezire mai mult gâscă și rață, și mai puțin porcul. Bunicile noastre umpleau cândva cămara cu oale de carne de porc în «unsoare» și tare bună mai era”, a scris renumitul gastronom Radu Anton Roman.

Ingrediente pentru carne la untură:

  • carne de porc;
  • cârnați de porc;
  • costițe;
  • untură.

Iată rețeta descrisă de Radu Anton Roman:

Se încinge destulă untură într-o cratiță – circa 2 cm. Carnea se taie felii de aproximativ 3 cm grosime, se pune la prăjit (nesărată) pe fiecare parte, până se rumenește (dacă nu rămâne moale și mustoasă n-am făcut nimic). La fel se face cu cârnații. Se scot carnea și cârnații, se așază straturi într-o oală smălțuită. Se toarnă încet grăsimea – ca să curgă numai ce-i limpede, iar firimiturile să rămână pe fundul cratiței – până se acoperă carnea cu 2-3 cm de lichid (ca să nu se întărească, unii încing puțin ulei și îl amestecă cu untura – dar nu-i bine, că uleiul râncezește repede). Se mai pune oala pe plită, la foc mic, și se lasă să bolborosească 10 minute. Se leagă gura oalei și se pune la păstrare. La 4-6 săptămâni, se mai încinge o dată oala, să nu râncezească”, a scris Radu Anton Roman în lucrarea sa, conform adevarul.ro.

Radu Anton Roman a fost un cunoscut gazetar, scriitor, realizator tv, vânător şi pescar sportiv. Din 1997, el s-a dedicat și domeniului gastronomic.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene