Prima pagină » Social » Carnea în untură, rețeta care păstrează cel mai bine preparatele din porc

Carnea în untură, rețeta care păstrează cel mai bine preparatele din porc

Carnea în untură, rețeta care păstrează cel mai bine preparatele din porc

Cine a gustat măcar o dată carne ținută în untură, ca pe vremea bunicilor, nu uită gustul minunat al acestui preparat. Bucătari renumiți folosesc rețeta asta, transmisă în România din generație în generație.

Încă din vremuri străvechi, carnea era păstrată pentru mai mult timp utilizând această metodă.

Carne la garniță, marcă înregistrată în Oltenia

Se știe că orice fel de carne prăjită se conservă cel mai bine dacă peste ea se adaugă untură.

Regretatul Radu Anton Roman, în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, a scris rețeta cărnii în untură. Sau la garniță, așa cum o numeau bunicii.

Francezii îi spun confit (iar ia dulceață … confiture!) și o consideră una din cele mai rafinate fripturi. Numai că ei îngroapă în untură spre frăgezire mai mult gâscă și rață, și mai puțin porcul. Bunicile noastre umpleau cândva cămara cu oale de carne de porc în «unsoare» și tare bună mai era”, a scris renumitul gastronom Radu Anton Roman.

Ingrediente pentru carne la untură:

  • carne de porc;
  • cârnați de porc;
  • costițe;
  • untură.

Iată rețeta descrisă de Radu Anton Roman:

Se încinge destulă untură într-o cratiță – circa 2 cm. Carnea se taie felii de aproximativ 3 cm grosime, se pune la prăjit (nesărată) pe fiecare parte, până se rumenește (dacă nu rămâne moale și mustoasă n-am făcut nimic). La fel se face cu cârnații. Se scot carnea și cârnații, se așază straturi într-o oală smălțuită. Se toarnă încet grăsimea – ca să curgă numai ce-i limpede, iar firimiturile să rămână pe fundul cratiței – până se acoperă carnea cu 2-3 cm de lichid (ca să nu se întărească, unii încing puțin ulei și îl amestecă cu untura – dar nu-i bine, că uleiul râncezește repede). Se mai pune oala pe plită, la foc mic, și se lasă să bolborosească 10 minute. Se leagă gura oalei și se pune la păstrare. La 4-6 săptămâni, se mai încinge o dată oala, să nu râncezească”, a scris Radu Anton Roman în lucrarea sa, conform adevarul.ro.

Radu Anton Roman a fost un cunoscut gazetar, scriitor, realizator tv, vânător şi pescar sportiv. Din 1997, el s-a dedicat și domeniului gastronomic.

Recomandarea video

Mediafax
Pe cine avantajează prezența mică la alegerile din București
Digi24
Cele două probleme care țin pe loc încheierea unui acord de pace Rusia - Ucraina, dezvăluite de Keith Kellogg
Cancan.ro
Și-a părăsit iubita medic pentru Rodica Stănoiu! Noi detalii despre 'puiuțul' fostei ministrese a Justiției
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume a primit o ofertă de nerefuzat
Adevarul
Trucul românesc care reduce cheltuielile de iarnă. „Am 21 de grade în casă și nu am dat drumul la căldură”
Mediafax
Primele rezultate. Cum au votat bucureștenii până la acestă oră
Click
Roxana Călin, doctoriţa care a îngrozit România în anii ’90. Și-a ucis şi tranşat rivala în dragoste
Digi24
O crimă care pune gaz pe foc în procesul de mobilizare din Ucraina, în criză de soldați. „Sunt incredibil de ruşinată”
Cancan.ro
FBI intră pe fir în cazul lui Emil Gânj! Descoperiri ULUITOARE în telefonul criminalului din Mureș
Ce se întâmplă doctore
Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie 2026? Ministrul Muncii a clarificat situația
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Tesla Model 3 Standard, disponibilă și în România. E cea mai ieftină Tesla și poate fi luată în rate
Descopera.ro
Cel mai bătrân STRĂMOȘ al RECHINILOR înota în apele Australiei pe vremea dinozaurilor
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ nedumerit: - Iubita mea s-a întins pe canapea, şi-a dat fusta jos, şi-a smuls...
Descopera.ro
De ce poți simți singurătate chiar și atunci când ai prieteni și cum poți restabili legăturile?