Casele nu mai pot fi vândute fără asigurare obligatorie. Orice mișcare imobiliară va fi condiționată de existența poliței PAD

Casele nu mai pot fi vândute fără asigurare obligatorie. Orice mișcare imobiliară va fi condiționată de existența poliței PAD
Publicat: 14/05/2023, 17:24
Actualizat: 14/05/2023, 23:31

Nimic nu mai mișcă pe piața imobiliară fără asigurarea obligatorie pentru dezastre naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren (PAD). Noua lege a asigurărilor a fost promulgată de președinte la sfârșitul săptămânii trecute și va fi aplicată începând din noiembrie.

Conform directorului de dezvoltare PAID, Cosmin Tudor, principalele noutăți din legea asigurării obligatorii a locuințelor sunt posibilitatea ca polița să fie încheiată multianual, pe 20, 30 de ani, ca aceasta să poată fi achiziționată și prin brokerul dvs sau, și mai important, de la primăria – ghișeul de taxe și impozite – unde este înregistrată fiscal locuința.

Polițele și despăgubirile, doar în lei

Polița se și scumpește, dar se și ieftinește. Adică, valoarea ei crește de la 100 la 130 de lei pe an, pentru locuințele din materiale moderne (tip A) și și rămâne tot 50 de lei pe an pentru cele din chirpici și alte materiale mai puțin rezistente (tip B). Dar nu va mai fi calculată în euro, ceea ce vă protejează de inflație.

Reversul este că și despăgubirile vor fi calculate tot în lei. Suma maximă pe care o pot primi proprietarii din prima categorie (tip A) pentru pierderi totale este de 100.000 de lei, iar pentru cei din cea de-a doua categorie (tip B) este 50.000 de lei.

Contractul de asigurare (PAD) va fi încheiat pe o perioadă de cel puțin 12 luni și intră în vigoare la ora 0.00 a celei de-a cincea zi calendaristice ulterioare încheierii acestuia, dar pot fi încheiate contracte pe mai mulți ani, ceea ce vă scapă de o bătaie de cap, aceea de a ține minte data expirării.

Orice magherniță poate fi asigurată

Pot fi încheiate polițe de asigurare indiferent de starea de degradare a locuințelor, nu are nici o importanță dacă sunt amplasate în zone inundabile sau cu mare risc de alunecări de teren. Singura condiție este ca aceste case să fie înregistrate fiscal cu titlul de locuință, sediu de firmă etc. Excepțiile privesc doar sălașurile din zonele unde este interzisă construcția de case prin hotărâre de consiliu local sau județean.

Cea mai importantă modificare este în cazul cumpărării/vânzării locuinței: polița de asigurare împotriva dezastrelor este obligatorie pentru înregistrarea locuinței în Cartea Funciară.

Câștiguri financiare derizorii, pierderi electorale imense

Aceasta este singura măsură de a-i convinge pe proprietarii români să încheie polițe de asigurare obligatorie. Evident, dacă este obligatorie, înseamnă că există și amenzi pentru nerespectarea legii, de la 100 la 500 de lei. Stați liniștiți, chiar dacă sumele sunt modice, în România nu a fost dată niciodată vreo amendă pentru nerespectarea acestei legi, confirmă Cosmin Tudor.

Explicația este simplă. Primarii sunt angajați politic. Chiar dacă amenzile se duc/s-ar duce în proporție de 60% în bugetul local și restul la stat, sumele care ar putea fi colectate sunt mărunțiș. Dar voturile sunt de aur. De aceea, nu a fost și nu va fi vreodată aplicată vreo amendă.

Locuințele cu risc seismic pot fi asigurate doar facultativ

Locuințele cu risc seismic gradul I nu pot fi asigurate (PAD), până la finalizarea lucrărilor de consolidare. Doar în București sunt câteva mii de locuințe care nu pot face obiectul asigurării obligatorii. Dar, conform noilor modificări, pot fi asigurate facultativ și fără poliță (PAD). Evident, nici o societate nu va încheia un contract cu dvs. în aceste condiții. Dar, teoretic, este posibil.

Cine e PAID

Emiterea acestei asigurări nu mai revine exclusiv PAID, brokerii și autoritățile locale putând emite polițe la rândul lor, dar plata despăgubirilor revine în exclusivitate Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), o societate de asigurare -reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, potrivit Legii nr. 260/2008.

PAID s-a constituit în luna noiembrie 2009, prin asocierea a 12 societăți de asigurare (ABC Asigurări, Astra Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins România, Generali, Grawe România, Groupama România, Platinum Asigurări și Uniqa Asigurări), acționari PAID.

Între timp, trei dintre ele – Astra, Carpatica și City Insurance – au intrat în faliment. Procesul de faliment al Euroins se află pe rol la tribunal.

Citiți AICI toate modificările aduse legii asigurărilor obligatorii pentru locuințe.

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTERDICȚIA este clară în România. Gestul pentru care poți lua o AMENDĂ uriașă
Săptămâna Mare, perfectă pentru acești nativi. Succes în dragoste, spor la bani
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Astăzi se împlinesc 79 de ani de când Hitler o lua de soţie pe Eva...