Cât se mai dă MITĂ la examenul de rezidențiat. Caz șocant la Facultatea de Medicină a Universității „Dunărea de Jos”, din Galați

Cât se mai dă MITĂ la examenul de rezidențiat. Caz șocant la Facultatea de Medicină a Universității „Dunărea de Jos”, din Galați
Cât se mai dă mită la examenul de rezidențiat / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 19/03/2023, 15:17

Tribunalul Galați a dat, la 15 martie 2023, primul verdict în dosarul în care mai mulți profesori și studenți de la Facultatea de Medicină a Universității „Dunărea de Jos” au fost puși sub acuzare pentru diverse infracțiuni, printre care dare și luare de mită, trafic de influență, divulgarea de informații ce nu sunt destinate publicității.

Magistrații au dat pedepse cu suspendare pentru doi medici și doi rezidenți la „Stomatologie”.

Decizia instanței de judecată nu este definitivă.

Conferențiar universitar, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Dorina Cerasella Șincar, conferențiar universitar și președinte al Comisiei de rezidențiat pe specializarea „Stomatologie”, a fost condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare. Ea este acuzată de luare de mită, trafic de influență și divulgarea de informații care nu sunt destinate publicității.

De asemenea, judecătorii i-au aplicat o amendă penală de 22.000 lei și i-au interzis mai multe drepturi, printre care și cel de a mai deține orice funcție în învățământul universitar public sau privat pe o perioadă de un an de la ispășirea pedepsei. În fine, Dorina Șincar este obligată să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunității și să urmeze cursuri de reintegrare socială.

Parte în dosar este și Gina Păunița Grecu, asistent universitar și secretar al Comisiei de rezidențiat la Stomatologie. A luat un an și 11 luni de închisoare cu suspendare și o amendă penală de 8.000 lei pentru trafic de influență și complicitate la folosirea de informații care nu sunt destinate publicității. De asemenea, și ea va trebui să presteze 120 zile de muncă în folosul comunității și să urmeze cursuri de reintegrare socială.

Doi dintre candidații înscriși la rezidențiat au primit și ei pedepse cu suspendare:

  • Antonela Zalimov – un an și 6 luni cu suspendare sub supraveghere și interzicerea unor drepturi pe o durată de 2 ani pentru cumpărare de influență. Plus muncă în folosul comunității și cursuri de reintegrare socială;
  • Caius Călin Miuță – un an și 4 luni cu suspendare sub supraveghere și interzicerea unor drepturi pentru dare de mită. Plus muncă în folosul comunității și cursuri de reintegrare socială.

2000 de euro, mita pentru promovarea examenului la „Stomatologie”

În acest caz, procurorii DNA au stabilit că, în perioada 10 septembrie – 14 noiembrie 2021, Dorina Cerasella Şincar ar fi pretins câte 2.000 euro de la trei candidaţi înscriși la examenul de rezidențiat (disciplina parodontologie). Prin influența avută asupra celorlalți membri din comisia de examinare, Șincar a promis ajutor candidaților, facilitându-le promovarea examenului.

„Între cei trei medici rezidenţi s-a aflat şi inculpata Antonela Andreea Zalimov de la care Dorina Cerasella Şincar ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsă în legătură cu cele menţionate anterior. În plus, în zilele de 13-15 noiembrie 2021, preşedinta comisiei de examen Dorina Cerasella Şincar i-ar fi furnizat, în avans şi în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică şi practică) şi rezolvarea/realizarea lor, deşi acestea erau informaţii nedestinate publicităţii”, arată procurorii anticorupţie, potrivit adevarul.ro.

„În acelaşi context, în perioada 2-4 decembrie 2021, inculpata Dorina Cerasella Şincar ar fi acceptat promisiunea şi ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Caius Călin Miuţă, care promovase examenul respectiv” – DNA

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase