Cele 5 electrocasnice care vă împiedică să vă încadrați în noul plafon cu preț compensat. Consumă curent electric cât toate celelalte la un loc

Cele 5 electrocasnice care vă împiedică să vă încadrați în noul plafon cu preț compensat. Consumă curent electric cât toate celelalte la un loc
SURSA FOTO: Pexels
Publicat: 17/09/2022, 10:21

Scumpirea curentului i-a făcut pe mulți români să conștientizeze consumul ridicat al unor aparate electrocasnice, care pot contribui la majorarea facturii doar pentru că sunt în priză, dar nu și în funcțiune. Mai mult, având în vedere că prețul pe kWh este stabilit, prin noile prevederi legale, în funcție de categoria de consum, clienții care vor să se încadreze în plafoanele reglementate trebuie să ia măsuri pentru reducerea cantității de energie de pe factură. O regulă de aur este, acolo unde este posibil, aparatele să fie scoase din priză când nu sunt pornite, și, în general, să fie cumpărate aparate care au un consum redus de energie. Astfel, pe lângă un cost mai redus pe factură, și planeta este protejată.

Românii cu un consum mai mic de curent electric vor avea un preț mai mic de plătit pe kWh, dar este important de știut că referința este consumul de anul trecut, cu unele excepții, conform legii. Clienții își pot estima cât vor plăti în funcție de categoria de consum și, dacă plafonul este prea sus, să ia măsuri pentru reducerea cantității de pe factură.

Pe scurt, cei care au un consum de sub 255 kWh în perioada de referință, au un preț plafonat de 0,8 lei/kWh, iar cei cu un consum de până în 100 kW vor avea un preț plafonat la 0,68 per kW. În mond evident, chiar dacă nu se încadrează în cel mai redus plafon, un consum mai mic ajută la economii în gospodărie.

CITEȘTE ȘI: Cum știi dacă ai sau nu un preț plafonat la factura de energie electrică? Cât plătești în cazul în care consumul este mai mare

Ce este de făcut

Orice persoană responsabilă cu mediul înconjurător închide becurile atunci când pleacă la culcare sau de acasă, iar asta ajută, în mod evident, la reducerea facturii la curent. Tot la fel, este de preferat ca electrocasnicele mici de bucătărie, televizoarele, computerele, laptopurile, aerul condițional, orice dispozitiv electric de divertisment să fie scoase din priză în aceste situații, pentru că cele mai multe, mai ales cele dotate cu becuri LED, consumă curent chiar dacă nu sunt puse în funcțiune.

Pentru echipamentele care nu pot fi oricând scoase din priză  – frigidere sau congelatoarele/combinele frigorifice, centralele de apartament – este indicat să fie cumpărate modele cu clase superioare de consum, respectiv electrocasnice „verzi”, de clasă A sau A+, care sunt cu câteva procente mai scumpe la achiziție, dar aceasta se amortizează, în timp, prin economiile făcute la curent.

Aparatele electrocasnice sunt mici „vampiri” energetici: aspiratorul de masă 6 kwh/an, telefonul fără fir 7 kwh/an, cafetieră electrică 13 kwh/an, cuptorul 13 kwh/an, ceasul cu radio 15 kwh/an, imprimanta 15 kwh/an. Pe listă apar și aparatul radio cu 16 kwh/an, sistemul hi-fi 30 kwh/an, computerul 43 kwh/an, televizorul 48 kwh/an, faxul 114 kwh/an, iar bolierul de bucătărie 142 kwh/an.

Aparatul electrocasnic care e pagubă mare la casa omului

Frigiderul – respectiv combina frigorifică – reprezintă cel mai mare consumator de energie dintr-o gospodărie. Costul ține atât de model – și este recomandat să achiziționăm aparate „verzi”, eficiente din punct de vedere energetic, care au un consum redus, grație progreselor tehnologice. Există și câteva „ponturi” pentru a avea o factură mai mică, având în vedere că este cam singurul aparat electrocasnic care nu poate fi scos din priză atunci când mergem la culcare sau la serviciu.

Un frigider vechi, cu un consum ridicat, va contribui la creșterea facturii la curent, mai ales în contextul scumpirii de pe piața energiei electrice.

Și o combină frigorifică nouă are o pondere ridicată în consum, având în vedere că aproape 62% din consumul de energie al unei gospodării provine de la aparatele electrocasnice. Conform estimărilor Institutul pentru Diversificare și Conservare a Energiei (IDAE) din Spania, frigiderul conduce în clasament, cu aproape 19% din consumul total, urmat de televizor, cu 7,5%, mașini de spălat – 7,3%, cuptor – 5,1% și computer – 4,6%.

Astfel, cele 5 aparate sunt:

  • frigiderul
  • cuptorul cu microunde
  • mașina de spalat
  • aerul condiționat
  • centrala termică

Un frigider modern, dintr-o clasă energetică bună, consumă între 25 și aproape 32 kwh pe lună. Mai concret, conform producătorilor, un frigider modern consumă, în medie, între 300 și 380 kW pe an. Dacă optezi pentru un model economic de frigider, acesta va avea un consum mediu de electricitate cuprins între 230 și 300 kW pe an.

Astfel, dacă luăm în calcul, un model standard, cu o capacitate totala de 275 de litri, certificat A+ , tradus printr-un consum de 360 Kwh / an, asta înseamnă un consum de 360 / 12 = 30 Kwh / lună.

Ponturi pentru consum mai mic

Consumul frigiderului depinde însă, de la caz la caz, de încărcătură, temperatura exterioară, temperatura interioară și model , conform unui material privind eficiența energetică al unui furnizor https://www.cezinfo.ro/portal-eficienta/stiri-si-articole/cat-consuma-un-frigider/   Pe spatele frigiderului ar trebui să fie afișate mai multe detalii despre consumul acestuia, iar noile etichete ecologice de pe aparatele din magazine pot ajuta clienții să aleagă cel mai bun raport calitate/consum/preț.

Un alt sfat simplu, pentru un frigider eficient energetic, este să setezi temperatura din interior între 1° și 4°, iar pe cea a congelatorului la -18° și să poziționezi frigiderul sau congelatorul departe de surse de căldură.

Sfaturi de urmat pentru a face economii în întreaga casă:

  • Nu lăsa aparate electrice să funcționeze în regim sleep. Este mai bine să le scoți din priză.
  • Nu lăsa încărcătorul de telefon conectat atunci când nu-l utilizezi. Chiar și fără telefon, acesta consumă puțin.
  • Scapă de becurile convenționale, incandescente – înlocuiește-le pe toate cu becuri economice. Acestea consumă de până la cinci ori mai puțină energie. În plus, există becuri cu tehnologie LED cu diferite temperaturi de lumină, chiar și cu una apropiată de cea a luminii naturale.
  • Instalând termostate la calorifere și/sau un dispozitiv de setare a temperaturii locuinței, poţi face economii importante, deoarece poţi regla temperatura oricând doreşti.
  • Dacă pleci de acasă pentru perioade scurte, de câteva ore, se recomandă reglarea temperaturii cu 3-4 grade mai puțin decât în mod obișnuit. Dacă ești plecat apoximativ de 24 de ore, temperatura recomandată este de 16 grade. Dacă lipsești de acasă mai mult de 2 zile, temperatura recomandată este de 8 grade.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun