Cele 8 electrocasnice care nu consumă curent aproape deloc. Cum să scapi de factura uriașă la lumină

Cele 8 electrocasnice care nu consumă curent aproape deloc. Cum să scapi de factura uriașă la lumină
Sursa foto: Comisia Europeană
Publicat: 17/03/2022, 14:52

Persoanele care vor să fie „prietenoase cu mediul” și să își reducă în același timp factura la curent electric sunt sfătuite să cumperea aparate electrocasnice efeiciente energetic, respectiv cu un consum redus la extrem, grație performanțelor tehnologice.

În orice găspodărie sunt electrocasnice care nu pot fi soase din priză pentru a opri consumul de curent, precum frigiderele, sau care conbuie semnificativ la factura la energie electrică, din cauza vechimii lor. În aceste cazuri, consumatorilor li se recomandă să aleagă aparate eficiente enegetic, care ajută atât la reducerea costurilor propriei gospodării, dar ajută și la salvarea planetei, prin scăderea amprentei asupra mediului.

Încurajarea achiziționării de becuri economice și, în general de aparate electrocasnice „verzi”, cu consum redus de energie – sau, de apă, în cazul mașinilor de spălat – este așteptată să ducă la reducerea consumului de energie, implicit la scăderea facturilor gospodpriilor, pe termen lung.

Cele mai mari consumatoare de energie

Chiar în strategia energetică națională de prevede că, în viitor, consumul total de energie al gospodăriilor va urma în bună măsură necesarul pentru încălzire și răcire. Cererea de energie a gospodăriilor pentru gătit, încălzire, iluminat, electronice și electrocasnice este de așteptat să crească foarte puțin, ca urmare a adoptării treptate a noilor tehnologii de ecodesign, cu consum specific tot mai scăzut.

Progresele din domeniul tehnologic au dus crearea de dispozitive și aparate alectrocasnice care consumă din ce în ce mai puțin. O cheltuială făcută acum – care poate fi făcută și printr-ul program care aduce reduceri/beneficii sub formă de vouchere, cum este Programul de înlocuire a echipamentelor casnice vechi sau „Rabla pentru electrocasnice” – se amortizează în timp prin facturi mai scăzute – ca să nu mai vorbim de beneficiile pentru resursele planetei.

În afară de scoaterea lor din priză, achiziționarea de electrocasnice de consum redus este primul pas pentru a economisi energie, iar Institutul pentru Diversificare și Conservare a Energiei (IDAE) din Spania, citat de publicația Renovables Verdes, recomandă:

  • Nu cumpărați aparate mai mari sau mai puternice decât aveți nevoie.
  • Verificați instrucțiunile producătorului privind întreținerea și curățarea echipamentului pentru a prelungi durata de viață a acestuia și a economisi mai multă energie.
  • Aerul condiționat trebuie programat la 26ºC (nu mai scăzut) vara.
  • Opriți complet dispozitivele cu informații despre fereastră sau monitor digital (TV, echipamente audio etc.) atunci când nu le folosiți.
  • Instalați becuri/lămpi economice sau tuburi fluorescente în zonele casei dvs. unde luminile sunt aprinse mai mult de o oră pe zi.
  • Nu supraîncărcați sau subîncărcați aparatele electrice. Fiecare este gata să lucreze sub o anumită sarcină, care este specificată pe etichetă și în instrucțiunile producătorului. De exemplu, o mașină de spălat puternic încărcată nu va putea spăla rufele eficient. Dimpotrivă, dacă o pornim cu o sarcină foarte mică, s-ar putea să ajungem să cheltuim mai multă apă și energie pentru că mai devreme sau mai târziu va trebui să-l repornim.

Potrivit sursei citate, aproape 62% din consumul de energie al unei gospodării provine de la aparatele electrocasnice. Conform estimărilor institutului:

  • Frigiderul conduce în clasament, cu aproape 19% din consumul total, urmat de
  • Televiziune: 7,5%
  • Mașini de spălat: 7,3%
  • Cuptor: 5,1%
  • Computer: 4,6%

Cum recunoașteți aparatele cu consum redus

Pentru a ajuta consumatorii să aleagă cele mai bune produse din punct de vedere al consumului energie, autoritățile au impus producătorilor să atașeze etichete energetice și, mai nou, privind designul energetic.

Astfel, etichete energetice sunt cel mai bun aliat, mai ales în cazul celor opt tipuri de aparate care au în mod tradițional cel mai mare consum:

  • frigidere si congelatoare
  • mașini de spălat
  • uscătoare
  • mașină de spălat cu uscător
  • mașină de spălat de vase
  • lămpi/becuri de interior
  • cuptor electric
  • aer condiționat

Noile etichete energetice ale UE aplicabile de la 1 martie 2021

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să își reducă facturile la energie și amprenta de carbon, autoritățile auropene introdus, acum un an, din 1 martie 2021, o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, în toate magazinele și la toate punctele online de vânzare cu amănuntul, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Noile etichete sunt aplicabile inițial unui număr de patru categorii de produse – frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe și televizoare (precum și alte monitoare externe), iar Comisia anunța că urmau etichete noi pentru becuri și lămpi cu surse de lumină fixe la 1 septembrie 2021, iar în anii următori se vor adăuga și alte produse.

„Având în vedere că tot mai multe produse obțineau clasificarea A+, A++ sau A+++ conform scării anterioare, cea mai mare schimbare a fost revenirea la o scară mai simplă A-G. Aceasta este mai strictă și este concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificarea „A”, ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor”, arată sursa citată.

Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piață vor fi acum etichetate în mod specific ca „B”, „C” sau „D”. Pe etichete este inclusă o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legătura cu o bază de date paneuropeană, permițându-le consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs.

Tot la 1 martie a intrat în vigoare o serie de norme privind „proiectarea ecologică” – îndeosebi referitoare la posibilitatea de reparare și la necesitatea ca producătorii să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulți ani după ce produsele ies de pe piață.

Conform unui Eurobarometru realizat la nivelul întregii UE în 2019, 93 % dintre consumatori au confirmat că au recunoscut eticheta, iar 79 % dintre consumatori au spus că aceasta le-a influențat alegerea produsului cumpărat. Conform Comisiei Europene, se preconizează că, împreună cu cerințele minime de performanță armonizate (cunoscute sub denumirea de „proiectare ecologică”), normele UE în materie de etichetare energetică vor determina o reducere a cheltuielilor consumatorilor cu mii de miliarde de euro anual, generând totodată multe alte beneficii pentru mediu și pentru producători și distribuitori.

Comisia detalia, în secțiunea de întrebări și răspunsuri, că beneficiile estimate ale tuturor etichetelor energetice combinate și ale măsurilor de proiectare ecologică vor genera economii de energie primară până în 2030 în valoare de aproximativ 230 Mtep (milioane de tone echivalent petrol) pe an. Acesta este echivalentul consumului anual final de energie combinat al Spaniei și Poloniei.

Pentru consumatori, aceasta înseamnă o economie medie de până la 285 EUR pe an la facturile la energie ale gospodăriilor lor, scria Comisia.

De exemplu, în special în cazul mașinilor de spălat vase, se estimează că energia anuală utilizată de acestea ar ajunge să fie cu o treime mai mică până în 2030 datorită acestor măsuri, ceea ce reprezintă o economie de 80 kWh pe an, iar utilizarea mai eficientă a apei ar asigura economii de apă de 476 milioane m3 pe an, adică echivalentul a 190 000 de bazine de înot olimpice cu o adâncime de doi metri. Pentru frigidere și congelatoare, consumul anual de energie ar ajunge să fie cu 64 % mai mic până în 2030.

Mai mult, arăta Comisia, în 2020, veniturile suplimentare generate de măsurile privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică se ridicau la 66 de miliarde de euro și ar putea ajunge la 91 de miliarde de euro până în 2030. Numărul locurilor de muncă conexe a crescut cu peste 930.000 în 2020 și ar putea ajunge la aproximativ 1,26 milioane până în 2030.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului