Claxonarea abuzivă în trafic este interzisă. La cât se ridică amenda pe care o pot primi șoferii

Claxonarea abuzivă în trafic este interzisă. La cât se ridică amenda pe care o pot primi șoferii
Un român din 10 se enervează de fiecare dată când circulă cu maşina / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 23/08/2021, 18:28

Șoferii care claxonează excesiv și perturbă traficul pot să fie amendați de polițiștii rutieri cu amenzi de sute de lei, conform Codului rutier.

Legislația privind circulația pe drumurile publice prevede în ce condiții pot șoferii să folosească „mijloacele de avertizare sonoră”, așa cum este denumită oficial claxonarea. În cazul abuzului, șoferii sunt pasibili de amenzi contravenționale consistente.

Când și unde poți claxona

Codul rutier în vigoare interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai să folosească în mod abuziv mijloacele de avertizare sonoră, așa cum prevede art. 148, alin 14, din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Actul normativ prevede, la articolul 113, că:

(1) Mijloacele de avertizare sonoră trebuie folosite de la o distanță de cel puțin 25 m față de cei cărora li se adresează, pe o durata de timp care să asigure perceperea semnalului și fără să îi determine pe aceștia la manevre ce pot pune în pericol siguranța circulației.

(2) Semnalizarea cu mijloacele de avertizare sonoră nu poate fi folosită în zonele de acțiune a indicatorului „Claxonarea interzisă”.

(3) Se exceptează de la prevederile alin. (2):

  • a) conducătorii autovehiculelor cu regim de circulație prioritară când se deplasează în acțiuni de intervenții sau în misiuni care au caracter de urgență;
  • b) conducătorii autovehiculelor care folosesc acest semnal pentru evitarea unui pericol imediat.

Astel, potrivit art. 100 din Codului rutier, nerespectarea regulilor de utilizare a mijloacelor de avertizare sonoră de către conducătorii de vehicule, cu unele excepții, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4 sau 5 puncte amendă.

Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, de 2.300 de lei, dar valoarea unui punct de amendă a fost plafonat l 145 de lei pentru sancțiunile rutiere.

Astfel, șoferii care abuzează de claxon pot fi amendați contravențional cu sume între 580 (adică 145 de lei x 4) și 725 de lei (145 de lei x 5).

Potrivit prevederilor legii, sunt exceptați șoferii care conduc autovehiculele aparținând poliției și pompierilor, ale jandarmeriei, poliției de frontieră, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării care însoțesc coloane militare, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum și autovehiculele de serviciu ale procurorilor criminaliști din Ministerul Public, atunci când se deplasează în acțiuni de intervenție sau în misiuni care au caracter de urgență.

Cât de calmi sunt șoferii români în trafic

Potrivit unui sondaj privind comportamentul în trafic, de anul trecut, majoritatea intervievaților au recunoscut că manifestă destul de des stări emoţionale negative de tipul furiei la volan.

Rezultate sondajului „Cât de calm eşti în trafic?”   indică faptul că 54% dintre şoferi (1 din 2) se enervează din când în când atunci când sunt la volan, în funcţie de trafic, în timp ce 11% se confruntă cu astfel de stări emoţionale aproape de fiecare dată când circulă cu maşina.

Un procent de 30% dintre respondenți au mărturisit că se enervează destul de rar atunci când conduc și doar 5% nu se enervează niciodată.

Folosirea excesivă a semnalizării sonore este una dintre modelitățile prun care îşi exprimă furia. O bună parte dintre intervievați (37%) optează pentru gesturi şi cuvinte obscene, iar 17% folosesc o combinaţie de gesturi obscene şi folosirea claxonului în mod agresiv.

Mai mult, 4% dintre respondenți au declarat că recurg la manevre agresive, cum sunt urmărirea şoferului, frână sau depăşire la limită.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția