CNAS și MS, consultări publice privind împărțirea banilor pentru sănătate. Principiile acordării asistenței medicale

CNAS și MS, consultări publice privind împărțirea banilor pentru sănătate. Principiile acordării asistenței medicale
Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 19/07/2021, 12:01

Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății anunță demararea unui proces amplu de analiză și consultare privind elaborarea unui noul model al Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și a normelor de aplicare ale acestuia, a transmis, luni, CNAS, printr-un comunicat de presă.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat pe site-ul instituției calendarul activităţilor aferente procesului de consultare  și formularul-model pe care cei interesați pot să îl completeze și să îl transmită responsabililor.

Președintele CNAS: „Vocea fiecărui actor din sistem să fie auzită”

Asffel, într-o primă etapă, în perioada 13 iulie – 31 august 2021 vor fi colectate în format electronic propunerile de modificare a Contractului-cadru şi a normelor de aplicare ale acestuia. Pentru această etapă, CNAS a transmis invitaţii, pentru a contribui cu  propuneri, către toţi actorii din sistem interesaţi să participe la elaborarea noului model de Contract-cadru: colegii, patronate, sindicate, asociaţii profesionale şi patronale și asociaţii de pacienţi reprezentative la nivel naţional.

„Este important să alocăm mai mult timp pentru elaborarea următorului Contract-cadru, astfel încât să putem evalua cât mai bine reglementările pe care le va conţine acesta, necesare pentru îmbunătăţirea condiţiilor de acordare a serviciilor în sistemul de sănătate. Împreună cu Ministerul Sănătăţii, ne-am propus un proces transparent de consultări şi negocieri, în care vocea fiecărui actor din sistem să fie auzită. Toate propunerile pe care le vom primi vor fi analizate şi centralizate, iar rezultatele analizei comune a Ministerului Sănătății și a CNAS, precum şi minutele consultărilor şi negocierilor vor fi făcute publice”, a declarat președintele CNAS, Adrian Gheorghe.

Ulterior, conform calendarului anunțat, între 1 și 30 septembrie se va derula analiza comună CNAS-MS privind oportunitatea și fezabilitatea propunerilor, precum și consultări cu actori din sistemul de sănătate (detalii privind această etapă vor fi comunicate la 31 august 2021). Apoi, între 1 octombrie și 31 decembrie vor avea loc lucrări pentru implementarea unor propuneri, inclusiv consultări și negocieri conform legislației aflate în vigoare.

Președintele CNAS explica recent într-un scurt interviu pentru Gandul.ro, contextul care a dus la înregistrarea unui deficit semnificativ al Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, în primele trei luni din acest an, și soluțiile, de perspectivă, pentru ajustarea mecanismelor de finanțare a îngrijirilor medicale.

Se va pune accent pe răsplătirea performanței

Propunerile în format centralizat, rezultatele analizei comune CNAS-MS și minutele consultărilor și negocierilor vor fi publicate pe cnas.ro.

Demararea acestei dezbateri privind dezvoltarea colaborativă a unui nou model de contract-cadru a fost anunțată în raportul pe anul 2020 al CNAS, cu termen țintă noiembrie 2021. „Reprezentanții tuturor participanților la sistemul de sănătate reclamă de ani buni măsura mică în care actualul model de Contract-cadru reflectă realitatea anului 2021 și obiectivele sistemului de sănătate. Este nevoie de o nouă abordare care să implice CNAS, Ministerul Sănătății și reprezentanți ai organizațiilor profesionale medicale, ai pacienților, ai furnizorilor de servicii și ai industriei farmaceutice. Va fi esențial ca noul Contract-cadru să pună în centru definirea, măsurarea și răsplatirea performanței, atât în promovarea sănătății cât și în tratarea bolii”, se arată în raportul CNAS pe 2020.

Conform documentului citat, conducerea CNAS și-a propus, de asemenea, gândirea finanțării sănătății în termeni de trasee ale pacienților, anticipând organizarea procesului de analiză pentru pentru identificarea unor soluții concrete care să se reflecte în alocarea Fondului în anul 2022.

„Atât bugetul FNUASS, cât și Contractul-cadru sunt structurate în prezent pe paliere de servicii (de exemplu, asistența medicală primară, asistența spitalicească etc). Această abordare are prea puțin în vedere traseul concret al pacientului în sistemul de sănătate, deoarece ignoră interdependențele dintre servicii și obstacolele (materiale, birocratice, legislative și de altă natură) pe care acesta le întâmpină. Este nevoie nu doar de o gândire longitudinală, aliniată cu nevoile pacienților, ci și de o mai bună coordonare între palierele de servicii, precum și de parteneriate active cu organizații din sectorul public, privat și societate civilă pentru a preveni și acoperi deficiențele existente”, anunța conducerea CNAS, în raportul pe anul 2020.

„Pandemia COVID-19, încă în derulare la momentul apariției acestui raport, continuă să pună presiune asupra resurselor umane, financiare, materiale și asupra dispozițiilor legale ale sistemului de sănătate din România. Această suprasolicitare oferă nu doar șansa, ci și obligația unei reajustări structurale, dar și realiste, a mecanismelor de finanțare a sănătății în România pentru a materializa aspirația colectivă către un sistem de sănătate performant și rezilient”, se arată în documentul menționat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...