Alexandru Rafila, despre tratarea în spitale private cu bani de la CNAS: ”Va fi o coplată substanțială, care nu e controlată” (VIDEO)

Publicat: 18/06/2021, 15:38
Actualizat: 18/06/2021, 15:43

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o la sediul PSD, deputatul Alexandru Rafila a vorbit despre tratamentul efectuat în spitalele private cu bani de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Printr-o ordonanță de urgență, guvernul a decis că se transferă un număr de paturi spitalicești din sistemul public în cel privat.

Alexandru Rafila a precizat, în context, că va fi vorba despre o coplată substanțială care nu poate fi controlată, iar cei care vor apela la o astfel de variantă vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare.

”Prin această ordonanţă de urgență creşte proporţia paturilor alocate sectorului privat, care sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. OUG prevede că numărul paturilor care pot fi contactate de operatorii privaţi poate creşte cu 10%, acest lucru este cuplat cu alt mecanism, trebuie să știe toată lumea, coplata, adică pacienţii care apelează la aceste paturi care sunt finanţate din sistemul de asigurări de sănătate vor trebui să suporte o contribuţie, iar această contribuţie nu mai este limitată”, a transmis deputatul PSD.

Alexandru Rafila: ”Sectorul public va avea o finanţare mai mică”

Alexandru Rafila a punctat că există ”o problemă” cu această ordonanță de urgență, fiindcă numărul de paturi ”finanțabile” din România este un fix, iar dacă proporția crește în mediul privat, atunci ”accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional”.

Suplimentar, această coplată prevăzută nu mai este ”limitată și controlată”, în urma adoptării ordonanței de urgență.

”Care este problema cu această ordonanţă? În primul rând, numărul total de paturi finanţabile în România (…) este fix, important este să înţelegem că acum proporţia, crescând în domeniul privat, în mod evident accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional cu creşterea în sectorul privat. (…) Pacienţii care vor accesa aceste servicii vor trebui să plătească o coplată substanţială, nu ştim încă cât este, dar ea nu mai este în momentul de faţă limitată şi controlată prin efectul acestei ordonanţe de urgenţă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Practic, transmite deputatul PSD, dacă un spital public primeşte finanţare pentru 500 de paturi pentru servicii medicale, iar numărul de paturi în spitalul public se reduce cu 20 sau 25 de paturi, înseamnă că şi finanţarea acelui spital public se reduce cu 5%.

Dacă se reduce finanţarea cu 5%, înseamnă că nu se mai pot asigura plata salariilor sau cheltuielile cu medicamentele, cu materiale sanitare pentru pacienţii acelui spital, pentru că automat contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate este mai mic prin reducerea numărului de paturi.

”Este un mecanism care acum are un impact redus, pentru că nu discutăm de un procent foarte mare de paturi care să impacteze sistemul public, însă dacă această ordonanţă se va replica şi va duce la direcţionarea unui număr tot mai mare de paturi spre sectorul privat, atunci sectorul public va avea o finanţare mai mică”, a menţionat Alexandru Rafila.

”Va fi limitat accesul la serviciile de sănătate”

Ordonanța de urgență are ca efect limitarea accesul la servicii de sănătate, spune Rafila, fiind mic numărul pacienţilor cu o asigurare complementară sau care să își permită să plătească din buzunar costuri suplimentare către sectorul privat.

”În România suntem la 22% ca procent al plăţii din buzunar pe care o fac pacienţii pentru serviciile medicale, 22% din valoarea serviciilor de sănătate, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă menţinerea unui prag care să nu depăşească 15%. Dacă depăşeşti 15% există un pericol evident în ceea ce priveşte modul în care veniturile, bugetele familiilor sunt afectate. Pragul cel mai periculos de alarmă este de 30%”, a mai precizat Alexandru Rafila în timpul conferinței de presă.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
Simona Halep, nuntă secretă cu Toni Iuruc! Avem imagini bombă, exclusive, de la petrecerea demnă...
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
„Mami, noi de ce nu locuim împreună, ca o familie?” Sofia, fetița Biancăi și a...
Cum a fost îmbrăcată Simona Halep în ziua cea mai fericită a vieții ei! Așa...
ULTIMA ORĂ! Simona Halep și Toni Iuruc s-au CĂSĂTORIT în secret! Campioana noastră a strălucit...
Continua lupta culturală din Ungaria. Comunitatea LGBT anunţă o paradă cu zeci de mii de...
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Un tren a plecat fără pasageri din Gara de Nord Bucureşti. Călătorii au fost trimiși...
Detaliul ascuns de la nunta secretă a Simonei Halep! Hore și voie bună în curtea...
ÎMPĂRĂTEASA nimfomană care reuşea să se CULCE cu mai mulţi bărbaţi decât o prostituată
SUA a început războiul! Trei oameni decedați până acum, de cand Afganistanul este sub bombardament
BOMBA SERII Simona Halep s-a măritat în mare secret. Primele imagini de la nuntă
Ce s-a întâmplat cu Frank Fritz de la „American Pickers”?
Rezultate Admitere liceu Edu.ro 2021: Repartizarea computerizată pe licee şi judeţe
VIRUSUL CUMPLIT care amenință milioane de români! Mergi imediat la medic dacă simţi asta
Undă de șoc în politică. USR PLUS, în opoziție? Mai e un singur pas
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...