Alexandru Rafila, despre tratarea în spitale private cu bani de la CNAS: ”Va fi o coplată substanțială, care nu e controlată” (VIDEO)

Publicat: 18/06/2021, 15:38
Actualizat: 18/06/2021, 15:43

Într-o conferință de presă pe care a susținut-o la sediul PSD, deputatul Alexandru Rafila a vorbit despre tratamentul efectuat în spitalele private cu bani de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). Printr-o ordonanță de urgență, guvernul a decis că se transferă un număr de paturi spitalicești din sistemul public în cel privat.

Alexandru Rafila a precizat, în context, că va fi vorba despre o coplată substanțială care nu poate fi controlată, iar cei care vor apela la o astfel de variantă vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare.

”Prin această ordonanţă de urgență creşte proporţia paturilor alocate sectorului privat, care sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. OUG prevede că numărul paturilor care pot fi contactate de operatorii privaţi poate creşte cu 10%, acest lucru este cuplat cu alt mecanism, trebuie să știe toată lumea, coplata, adică pacienţii care apelează la aceste paturi care sunt finanţate din sistemul de asigurări de sănătate vor trebui să suporte o contribuţie, iar această contribuţie nu mai este limitată”, a transmis deputatul PSD.

Alexandru Rafila: ”Sectorul public va avea o finanţare mai mică”

Alexandru Rafila a punctat că există ”o problemă” cu această ordonanță de urgență, fiindcă numărul de paturi ”finanțabile” din România este un fix, iar dacă proporția crește în mediul privat, atunci ”accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional”.

Suplimentar, această coplată prevăzută nu mai este ”limitată și controlată”, în urma adoptării ordonanței de urgență.

”Care este problema cu această ordonanţă? În primul rând, numărul total de paturi finanţabile în România (…) este fix, important este să înţelegem că acum proporţia, crescând în domeniul privat, în mod evident accesul la aceste servicii în sectorul public va scădea proporţional cu creşterea în sectorul privat. (…) Pacienţii care vor accesa aceste servicii vor trebui să plătească o coplată substanţială, nu ştim încă cât este, dar ea nu mai este în momentul de faţă limitată şi controlată prin efectul acestei ordonanţe de urgenţă”, a mai spus Alexandru Rafila.

Practic, transmite deputatul PSD, dacă un spital public primeşte finanţare pentru 500 de paturi pentru servicii medicale, iar numărul de paturi în spitalul public se reduce cu 20 sau 25 de paturi, înseamnă că şi finanţarea acelui spital public se reduce cu 5%.

Dacă se reduce finanţarea cu 5%, înseamnă că nu se mai pot asigura plata salariilor sau cheltuielile cu medicamentele, cu materiale sanitare pentru pacienţii acelui spital, pentru că automat contractul încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate este mai mic prin reducerea numărului de paturi.

”Este un mecanism care acum are un impact redus, pentru că nu discutăm de un procent foarte mare de paturi care să impacteze sistemul public, însă dacă această ordonanţă se va replica şi va duce la direcţionarea unui număr tot mai mare de paturi spre sectorul privat, atunci sectorul public va avea o finanţare mai mică”, a menţionat Alexandru Rafila.

”Va fi limitat accesul la serviciile de sănătate”

Ordonanța de urgență are ca efect limitarea accesul la servicii de sănătate, spune Rafila, fiind mic numărul pacienţilor cu o asigurare complementară sau care să își permită să plătească din buzunar costuri suplimentare către sectorul privat.

”În România suntem la 22% ca procent al plăţii din buzunar pe care o fac pacienţii pentru serviciile medicale, 22% din valoarea serviciilor de sănătate, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă menţinerea unui prag care să nu depăşească 15%. Dacă depăşeşti 15% există un pericol evident în ceea ce priveşte modul în care veniturile, bugetele familiilor sunt afectate. Pragul cel mai periculos de alarmă este de 30%”, a mai precizat Alexandru Rafila în timpul conferinței de presă.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”