COLECȚII. Licitații spectaculoase la Artmark. Câinele împăiat al prințului Ghika, vândut cu 4000 de euro! VIDEO

COLECȚII. Licitații spectaculoase la Artmark. Câinele împăiat al prințului Ghika, vândut cu 4000 de euro! VIDEO
COLECȚII. Licitații spectaculoase la Artmark. Câinele împăiat al prințului Ghika, vândut cu 4000 de euro! VIDEO / Sursa foto: artmark.ro
Publicat: 20/05/2020, 20:57

O nouă seară spectaculoasă pentru licitațiile organizate de Artmark. Loturile puse în vânzare miercuri, 20 mai, au suscitat un interes maxim din partea colecționarilor, dar nu numai. De la tablouri și fotografii de colecție până la piese rare de mobilier, statuete sau arme medievale, totul s-a vândut într-un ritm amețitor.

Comenzile au curs în viteză, iar obiectele scoase la licitație n-au stat prea mult fără cumpărător.

Una dintre cele mai interesante piese licitate a purtat numele „Câinele împăiat al prințului Ghika”. În descriere, Artmark a notat: „Posibil al prințului John-Nicholas Ghika (1928 – 2003). Patrupedul face parte din rasa «Peruvian hairless». Acesta prezintă și o zgardă argintată cu inscripția «Le chien appartiens au Prince Ghika – 15 rue de Presbourg (Paris)»”. Câinele împăiat al prințului Ghika a fost adjudecat cu suma de 4000 de euro, după o licitație „la cuțite” între mai multe persoane interesate.

Câinele împăiat al prințului Ghika / Sursa FOTO: artmark.ro

Și dacă tot a venit vorba de cuțite să menționăm și vânzarea unui lot format din cinci cuțite medievale. De proveniență habsburgică, unde în sec. XIV-XV, cele cinci cuțite și-au găsit un cumpărător pentru suma de 300 de euro.

Ce altceva s-a mai dat la licitația Artmark? O statuetă din lemn reprezentând un „inorog” (piesă de designer), adjudecată pentru 1000 de euro, un baston cu stilet, având mâner din os, datând din jurul anului 1900 (cumpărat cu 300 de euro), precum și două fotografii (însoțite de certificate de autenticitate) semnate Bert Stern, reprezentând-o pe diva Marilyn Monroe (950 de euro, în total).

Cască şi mască de samurai, din sec. al XVII-lea

O piesă rară și căutată de orice colecționar împătimit – cască şi mască de samurai, din perioada Edo (1603-1868)! Iată ce a notat Artmark în descrierea piesei:

„Kabuto şi Mempo autentice de samurai realizate cel mai probabil în a doua jumătate a secolului XVII, conţin elementele distinctive a celei mai impresionante piese de armură japoneză feudală. Lotul este compus din casca purtată de samurai în luptă, numită Kabuto, dar şi de masca înfricoşătoare, Mempo”.

Cască şi mască de samurai, perioada Edo / Sursa FOTO: artmark.ro

„Cele două piese fac parte din aceeaşi armură, întrucât atât fierul, cât şi legăturile sunt realizate din aceleaşi materiale. Kabutoul este de tip Hineno-jikoro şi prezintă un hachi distinctiv de tip Tenkokuzan realizat din mai multe plăci hagi-no-ita în timp ce în vârf, se poate observa un tehen kanamono de culoare turcoaz. Mempoul de tip menpō, acorperă faţa de la nas până la bărbie, şi este ornamentat cu o mustaţă realizată în manieră tradiţională din păr de cal. Mempoul prezintă de asemenea toate elementele distinctive – Odome (montura folosită să lege mempoul de kabuto), Ase nagashi no ana (o gaură localizată sub bărbie, menită să faciliteze scurgerea transpiraţiei faciale a samuraiului) şi Yodare-kake (porţiunea ralizată din mai multe plăci de fier, ce proteja gâtul)”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase