Csaba Asztalos: Parteneriatul civil, inclusiv pentru cuplurile formate din persoane de același sex, ar putea deveni obligatoriu în 2021 în România

Redactor:
Daniel Matei
Csaba Asztalos: Parteneriatul civil, inclusiv pentru cuplurile formate din persoane de același sex, ar putea deveni obligatoriu în 2021 în România
Csaba Asztalos: Parteneriatul civil, inclusiv pentru cuplurile formate din persoane de același sex, ar putea deveni obligatoriu în 2021 în România. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Parteneriatul civil, inclusiv pentru persoanele de același sex, ar putea să fie reglementat în România anul viitor, după decizia CEDO, decizie care ar urma să fie pronunțată împotriva Bucureștiului.

Declarația a fost făcută de către președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, pentru Europa Liberă.

Concluzia oficialului vine în contextul în care comisarul pentru drepturile omului din cadrul CEDO, Dunja Mijatovici, a publicat o opinie (amicus curiae) în care a criticat absența unui cadrul legal pentru recunoașterea și protejarea relațiilor dintre persoanele de același sex în contextul procesului Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru împotriva României și al altor 12 cazuri.

Csaba Asztalos crede că decizia CEDO împotriva României ar putea fi dată chiar în toamna anului acesta sau cel mai târziu în primăvara anului viitor.

În cazul unei asemenea decizii, Parlamentul României va fi obligat să adopte legea privind parteneriatul civil, lege care să le ofere și cuplurilor de același sex drepturi similare cu cele ale persoanelor căsătorite. Printre aceste drepturi se numără acela de a lua decizii unul în numele celuilalt în cazul unei internări în spital, dreptul de moștenire etc.

Proiectele privind parteneriatul civil care se află în Parlament, inclusiv cel propus de CNCD, exclud, însă, adopția în cazul cuplurilor de același sex.

Csaba Asztalos: Decizia CEDO este previzibilă

Șeful CNCD consideră că decizia CEDO este previzibilă, întrucât Curtea își va urma jurisprudența. Totodată, o astfel de decizie este în acord și cu decizia CCR privind articolul 272 din Codul Civil, în cauza Coman-Hamilton.

„CCR admite în excepția de neconstiuționalitate, că urmând jurisprudența CEDO, aceste cupluri au dreptul la recunoaștere și protecție. Ca urmare factorul politic va fi obligat să accepte o legislație privind parteneriatul civil”, spune oficialul.

Teoretic, spune Csaba Asztalos, România ar fi fost deja obligată să introducă o legislație de protecție a minorităților sexuale, dacă ar fi respectat standardele UE, doar că „factorul politic a refuzat permanent acest tip de standarde”.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a oferit României și posibilitatea de a stinge cele 13 procese pe cale amiabilă, dar România a refuzat din motive politice.

„Niciun guvern din România nu vrea să-și asume politic o înțelegere de acest fel cu CEDO. Așa s-a ajuns la faza finală când CEDO se va pronunța pe fond, iar decizia de condamnare a României este foarte previzibilă. Cei mai mulți parlamentari n-ar vrea să deschidă acest front, dar după decizia CEDO, în următoarea legislatură, sunt convins în proporție de 99,9% că România va adopta o lege a parteneriatului civil, inclusiv pentru persoanele de același sex”, a mai spus Csaba Asztalos pentru Europa Liberă.

În 2015, CEDO a dat un verdict similar împotriva Italiei, iar în 2016 Italia a introdus parteneriatul civil.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
FOTO. Cum a ajuns să arate la 46 de ani Adrian Ilie, celebrul fotbalist din...
FOTO. Larisa Iordache, imagini incendiare pe Instagram! Cum arată gimnasta, la 3 ani de la...
EA a fost rivala Elenei Ceaușescu, pe care soția dictatorului o ura de moarte. Cum...
COMENTARIU Lelia Munteanu. Cum s-a ajuns în Israel de la peste 9.000 la sub 1.000...
Ursula von der Leyen: Livrarea potenţialelor vaccinuri COVID-19 către ţările UE ar putea începe în...
Ce a pățit un bucureștean după ce a fost într-un bordel și a făcut amor...
A MURIT! Este vorba despre o vedeta din trustul PRO TV
De ce femeile POSTEAZĂ sau trimit fotografii aproape NUD cu ele. Ce nu știu BĂRBAȚII
Mama Luizei Melencu și-a strigat durerea. A ajuns la capătul puterilor și a lăsat un...
Anunț pentru toți românii de la bloc cu centrale termice de apartament. Cum faci economie...
Moşii de Toamnă 2020 sau Sâmbăta Morţilor: Ce este bine să dai de pomană în...
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Care este meseria pe care o distruge noua invenţie a lui Bill Gates. Zeci de...
Top 3 cele mai norocoase zodii în data de 29 octombrie. Mută și munții din...
Inchide