Cum va arăta primul spital pentru copiii bolnavi de cancer construit din donații: „Majoritatea spitalelor din România funcționează după ureche” (REPORTAJ)

Cum va arăta primul spital pentru copiii bolnavi de cancer construit din donații: „Majoritatea spitalelor din România funcționează după ureche” (REPORTAJ)
Cum va arăta primul spital pentru copiii bolnavi de cancer construit din donații: „Majoritatea spitalelor din România funcționează după ureche” Sursă foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 19/02/2021, 10:45
Actualizat: 19/02/2021, 16:42

Noi Facem un Spital, visul frumos crescut de Asociația Dăruiește din donații și sponsorizări, se transformă în ”Noi Am Făcut un Spital”. Cele două fondatoare, Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, au crezut cu încăpățânare în visul lor, alături de cei peste 350.000 de oameni care au donat pentru acest proiect. S-au lovit de piedicile birocratice din sistemul de sănătate românesc, dar nu au dat înapoi: „Sperăm să convingem specialiști români, plecați în afara țării, să revină acasă și să pună umărul la visul celor peste 350.000 de oameni”, spun acestea.

Reporter: Primul spital pentru copiii cu afecțiuni oncologice de la noi este aproape gata. Asociația ”Dăruiește Viață” a arătat că se poate contrui un spital din donații, și nu doar unul. În ce stadiu se află lucrările și ce urmează?

Oana Gheorghiu:  Din 2015, de când am început să strângem fonduri pentru inițiativa #NoiFacemUnSpital, spitalul de onco-pediatrie s-a transformat în Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă, asta pentru că, pe lângă secțiile de Radioterapie Pediatrică, Oncologie și Hemato-Oncologie (cu 5 camere sterile) prima clădire a proiectului va găzdui și secțiile de neurochirurgie, chirurgie, un bloc operator cu 5 săli de operație și secția ATI cu saloane individuale unde accesul se va face pe baza unui sistem de verificare a mâinilor. Între timp proiectul s-a extins și cu a doua clădire (lucrăm acum la master plan) pentru că vrem ca toate specializările de la Spitalul Marie Curie să ofere același standard de îngrijire.

Reporter: Vă doriți să realizați mai mult decât un spital, un adevărat campus medical ca în Occident. Ce presupune acest lucru?

Carmen Uscatu: Da, vrem să transformăm Spitalul Marie într-un adevărat campus medical așa cum vedem în Occident – un centru de referință pentru Europa Centrală și de Est și am început deja cu Primul Departament de Radioterapie Copii care va beneficia de cele mai noi tehnologii în materie de aparate de radioterapie, unicat în această parte de Europă. Un campus medical înseamnă că acest Spital este și va fi gândit în continuare ca un spital al Viitorului, digitalizat, cu focus pe tehnologii și training continuu, cu studii clinice, parteneriate cu spitale de renume din întreaga lume, cu spații de îmvățare și de cazare pentru părinți etc. #NoiFacemUnSpital este un proiect pe termen lung – avem mult de treabă în următorii ani nu doar pentru construcția și dotarea celor două clădiri avute în plan, ci și pentru transformarea felului în care se oferă îngrijire medicală copilului bolnav din România. De aceea, îi așteptăm pe toți pe www.daruiesteviata.ro pentru a vedea cum pot pune cărămida lor și cum se pot implica. O dată în viață poți spune că ai construit un spital.

Reporter: Pandemia ne-a arătat că ne confruntăm și cu o lipsă a personalui medical. Cum stați cu personal medical de specialitate și cum se fac recrutările specialiștilor, care sunt pașii?

Oana Gheorghiu: În acest moment suntem în plină campanie de recrutare, alături de Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Marie S. Curie, pentru Departamentul de Radioterapie Pediatrică și pentru cel de Oncologie Pediatrică. Căutăm fizicieni, medici radioterapeuți, tehnicieni radioterapie și oncologi pediatri. Sperăm să convingem specialiști români, plecați în afara țării, să revină acasă și să pună umărul la visul celor peste 350.000 de oameni care au donat pentru acest proiect și să lucreze cu cele mai noi tehnologii, la standardele cu care sunt obițnuiți în țările care i-au adoptat. ”Sănătatea înapoi acasă” este numele inițiativei noastre, iar detaliile privind beneficiile și posturile disponibile se găsesc pe www.daruiesteviata.ro/recrutare, Ne-am bucura tare mult dacă cei care citesc ar împărtăși această informație cu români din diaspora.

Birocrația din sistemul medical. Ministrul trebuie să semneze pentru angajarea unei infirmiere

Reporter: Cât v-a împiedicat birocrația din sistemul medical românesc? Spuneați, într-un interviu, că ministrul în România trebuie să semneze pentru angajarea unei infirmiere.

Carmen Uscatu: Da, în acest moment pentru a angaja o infiermieră, un manager de spital are nevoie de un Ordin de Ministru și, deci, de semnătura ministrului. Nu e glumă, nu e exagerare, deși pare. Ori așa nu se poate face performanță într-un spital și nu se poate vorbi de eficiență. Lipsa digitalizării spitalelor din România este de altfel o problemă la fel de mare pe care ne propunem să o rezolvăm cu inițiativa #NoiFacemUnSpital pentru că vrem ca acest Spital să fie unul digitalizat și paper free. De multe ori ne-am lovit de birocrație în construcția acestui Spital – cel mai recent în procedura de aprobare a structurii de personal pentru Departamentul de Radioterapie Copii, singurul de acest tip dintr-un spital public din țară, unde, după mai multe hârtii trimise nu am obținut aprobarea (deși era necesară pentru a putea trimite oamenii la training în afara țării) până nu am invitat echipa ministerului pe șantier și nu am vorbit public despre aceste tergiversări care blochează un proiect național.

Reporter:S-au implicat vreun pic reprezentanții statului român? V-ați lovit de piedici din partea autorităților?

Carmen Uscatu: Până acum am spus mereu mai în glumă mai în serios că ne dorim ca autoritățile să nu ne încurce, dacă tot nu s-au implicat sub nicio formă, ba mai mult, au îngreunat uneori atât de mult procesul prin birocrație și tergiversări. Însă știm că acest Spital nu este o insulă într-un ocean și nu poate funcționa de sine stătător. Ce aducem noi pe masa autorităților este un proiect pilot, un nou mod de a face lucrurile, de a asigura managementul unui spital, de a oferi și deconta tratament, de a întreține un spital, de a inova și a readuce cercetarea în România etc. Iar acest proiect pilot va fi testat, ajustat pe parcurs și va putea fi apoi scalat la nivelul întregii țări. Pentru ca acest Spital să funcționeze la standardele la care a fost gândit și la standardele pe care ni le dorim cu toții, toți cei peste 350.000 de persoane fizice și peste 5.600 de companii care au pus o cărămidă, vom propune autorităților un parteneriat public-ONG prin care să implementăm acest mod diferit de a face lucrurile.

Reporter: Tragediile de ”Matei Balș” și ”Piatra Neamț” ne-au arătat că în spitalele românești predomină improvizațiile. Ce putem face să schimbăm asta măcar acum?

Oana Gheorghiu: Una dintre principalele probleme ale sistemului nostru este că nu există legislație și norme actualizate privind siguranța în spitale și mă refer aici, de exemplu, la normele privind prevenția incendiilor  – unde în legislația pe acest subiect cuvântul ”spital apare doar de două ori”. Nu avem, de asemenea, norme privind instalațiile de gaze medicale și oxigenul nelipsit din secțiile ATI. Așa au ajuns ca majoritatea spitalelor din România să funcționeze pe improvizații sau ”după ureche” așa cum s-au priceput mai bine, fără experți, fără specialiști. Ministerul Sănătății trebuie de urgență să lucreze cu specialiști și să pună la punct aceste norme, așa cum există ele în țările europene, pentru că degeaba ne apucăm să construim spitale, dacă folosim normativele și legile de acum 30-40 de ani.  Pentru #NoiFacemUnSpital specialiștii veniți din afara țării ne spuneau că normele pe care noi știam de la lege că trebuie să le respectăm nu sunt corecte și nu se mai folosesc nicăieri în lumea civilizată (un exemplu fiind evacuarea pacienților pe verticală, pe scară exterioară). Și așa a trebuit să dublăm munca, să aplicăm și normele învechite ale noastre și pe cele care se practică în țările Vestice.

Sursă foto: Alexandra Pandrea/fotoreporter GÂNDUL

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...