Dezvăluirile politicianului externat din spitalul groazei, cu câteva ore înainte ca socrul său să moară în incendiul de la ATI: „Aparatura era foarte veche. O infirmieră era singură pe toată secția” (EXCLUSIV)

Dezvăluirile politicianului externat din spitalul groazei, cu câteva ore înainte ca socrul său să moară în incendiul de la ATI: „Aparatura era foarte veche. O infirmieră era singură pe toată secția” (EXCLUSIV)
Publicat: 16/11/2020, 21:00
Actualizat: 16/11/2020, 21:26

În spatele incendiului care a făcut ravagii la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț a rămas suferința familiilor, a celor care și-au pierdut rudele în salonul ATI cuprins de flăcări. Aceste familii îndurare așteaptă acum identificarea victimelor după ADN, o povară care le apasă pe umeri. O sarcină grea, în care durerea, neputința, furia și nedreptatea, sunt cuvintele care se scurg printre lacrimi. „Cineva trebuie să plătească. Întotdeauna este cineva vinovat”, spune Sorin Cazan pentru GÂNDUL.RO, ginerele lui Mihai Militaru, una dintre victimele care au pierit în incendiul de la Piatra Neamț.

Sorin Cazan care este și președintele PMP Roman și-a pierdut socrul în incendiul din secția ATI a SJU Piatra Neamț. Mihai Militaru avea 80 de ani ”dar era un om puternic și era ca la 50 de ani”, spune ginerele său.

Externat cu patru ore înainte de incendiu

Norocul face că Sorin Cazan, infectat și el la rândul său cu COVID-19, a fost internat în spital timp de 11 zile și externat cu doar patru ore înainte de izbucnirea incendiului. Acesta a fost mutat de la etajul 1 la etajul 4, iar socrul său a fost transferat de la etajul 3 la etajul 2 al spitalului, în locul în care focul a mistuit întreaga secție ATI.

Am fost testat negativ  și am plecat acasă cu o mașină personală. Socrul meu era internat la etajul 3 la ATI, într-o rezervă de două persoane. Era sub două aparate de oxigen pentru că nu avea oxigenerea bună. Însă primea tratament corespunzător și mergea spre vindecare. Avea 80 de ani, însă era ca de 50. Avea grijă de curte, grădină. La ora șase dimineața era în grădină. Era un om foarte muncitor și puternic”, mărturisește Sorin Cazan.

Cu precizie însă, Sorin Cazan spune că aparatura din spital era veche, inclusiv aparatele pentru EKG: „Aparatura era veche. Toată aparatura cu care am fost și eu verificat era depășită. Inclusiv EKG-urile.Și asistentele se plângeau că nu merge, se oprește. În spital e nevoie de aparatură nouă. Instalația electrică trebuie verificată. Nu ai voie să stai un minut, 30 de secunde fără curent. Când am fost eu internat, într-una din zile s-a luat curentul. Nu ore, minute, însă nu ai voie să ai pene de curent într-un spital. A fost un semnal că ceva e în neregulă. Trebuia verificată instalația electrică. Tratamentul a fost exemplar, la fel și cadrele medicale. Nu am ce reproșa aici. Sunt oameni nevinovați care au murit. Oameni care aveau familii de care trebuiau să se bucure. A rămas multă suferință în urmă”, spune Sorin Cazan.

”Era o singură infirmieră în secție”

Socrul lui Sorin Cazan a fost mutat dintr-o rezervă de două persoane într-un salon ATI cu opt persoane. Nimeni nu l-a anunțat că acesta urmează să fie însă mutat.

Pe perioada celor 11 zile de spitalizare, Sorin Cazan spune că nimeni nu i-a schimbat lenjeria de pat. Era o singură infirmieră în secția unde era internat.

E incredibil. Nu poți amesteca și femei și bărbați în același salon. Eu nu am fost pe secția ATI. Mâncarea ni se aducea la ușă. Am fost la o rezervă pe secția de ginecologie, fiindcă acolo erau locuri, la etajul 4. Medicul, asistentul veneau de fiecare dată. Însă era o singură infirmieră pe o singură secție. E o muncă infernală și ea trebuie să facă tot. Eu cât timp am stat 11 zile nu mi-a schimbat nimeni cearceaful. E un semn de întrebare. Nu poți ca infirmier să faci totul. Nu ai cum face față, mărturisește Sorin Cazan.

”Am zis că e o greșeală”

În seara de sâmbătă era acasă, cu familia, când a primit un mesaj de la managerul spitalului. Știa însă că socrul său e la etajul trei, nu la doi.

„Mi-a dat mesaj, însă nu am crezut că este printre victime și e decedat. Vedeam la televizor că explozia este la etajul doi. Și eu știam că nu e internat acolo. Am zis că e o greșeală și că nu a fost identificat cum trebuie. Eu știam că era internat la trei. Nu l-am recuperat nici acum pentru că se identifică foarte greu. El ar putea fi identificat mai ușor pentru că a avut o operație la inimă și avea un aparat. În România suntem acoperați de protocoale, hârtii și apoi ne acoperă cu pământ. Duci pe cineva la spital să se vindece și îl găsești mort. Au murit nevinovați. Socrul meu era un om care trebuia să trăiască”, mărturisește Sorin Cazan.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția