EFECTELE #COVID-19. Angajați, forțați să semneze încetarea contractelor de muncă cu acordul părților. Altora li s-au suspendat CIM, fără șomaj tehnic. „Să nu disponibilizeze personal!”, (Blocul Național Sindical)

EFECTELE #COVID-19. Angajați, forțați să semneze încetarea contractelor de muncă cu acordul părților. Altora li s-au suspendat CIM, fără șomaj tehnic. „Să nu disponibilizeze personal!”, (Blocul Național Sindical)
Specialist: Ne așteptăm la două vârfuri ale epidemiei de coronavirus în România
Publicat: 25/03/2020, 18:07
Actualizat: 07/04/2021, 02:49

Blocul Național Sindical (BNS) cere Guvernului României, dar și tuturor membrilor Parlamentului să permită accesul la măsurile economice și sociale, pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de reducerea sau suspendarea activității din cauza virusului COVID-19, doar angajatorilor care își păstrează personalul, inclusiv drepturile acestora.

Semnalul de alarmă tras de sindicaliști survine în contextul în care tot mai mulți antreprenori și-au forțat angajații să semneze încetarea contractelor de muncă cu acordul părților sau li s-au suspendat contractele individuale de muncă fără șomaj tehnic.

„Trăim vremuri ce ne pun la încercare principiile pe care le invocăm foarte des în timpuri normale. Acum este timpul, pentru noi toți, pentru clasa politică aflată la putere sau în opoziție, mediul de afaceri și salariați, să demonstrăm că suntem solidari și că ne pasă de cei cu care interacționăm zilnic.

Am făcut apel la solidaritate și la înțelegere din partea angajatorilor, astfel încât în această perioadă să nu disponibilizeze personal. Încă de la reuniunea CNTDS din 17 martie 2020, am cerut sprijin Guvernului în acest sens, insistând ca măsurile de sprijin să fie accesibile DOAR angajatorilor ce-și păstrează personalul, inclusiv drepturile acestora.

Cu toate acestea, am constatat că apelul nostru a fost în zadar, în unele cazuri. Avem tot mai multe situații în care angajații ne comunică că au fost disponibilizați, colectiv sau individual, că au fost puși să semneze încetarea contractelor de muncă cu acordul părților sau că li s-au suspendat contractele individuale de muncă fără șomaj tehnic.

Având în vedere această lipsă de umanitate și de minimă înțelegere a situației manifestată de unii angajatori, facem apel la Guvern dar și la toți membrii Parlamentului, pentru a sancționa acest tip de comportament. Suspendarea contractelor de muncă fără șomaj tehnic, încetarea contractelor de muncă cu acordul părților și chiar disponibilizarea, înseamnă ca în această perioadă extrem de dificilă, să lipsești salariații în cauză/persoanele proaspăt disponibilizate, de orice venit, precum și de asigurare sociala, în special cea de șomaj sau de sănătate”, susțin cei din BNS.

Ei solicită Guvernului și Parlamentului să aibă în vedere ca pachetul de măsuri deja adoptat, precum și orice măsuri noi ce vor fi adoptate, să nu poată fi accesate de firmele care au disponibilizat personal pe durata stării de urgență, cu excepția plecărilor naturale.

„Măsurile de sprijin trebuie să fie disponibile pentru cei ce înțeleg că trebuie să împartă riscuri dar în egală măsură și beneficii”, au mai adăugat vocile oficiale ale BNS. „Prin disponibilizarea personalului în această perioadă înseamnă că angajatorii respectivi și-au asumat rezolvarea dificultăților cu care se confruntă pe cont propriu, apelând la cea mai ușoară cale și transferând riscurile acestei perioade în cea mai mare măsură către salariați”.

Se vrea împărțirea costurilor și a riscurilor între angajatori, guvern și salariați

Potrivit confederației sindicale, sprijinul acordat în această perioadă, cerut de partenerii sociali, patronate și sindicate, are ca principiu de bază împărțirea costurilor și a riscurilor între angajatori, guvern și salariați.

„Din punctul nostru de vedere, disponibilizarea sau suspendarea contractelor de muncă fără șomaj tehnic, în această perioadă extrem de complicată, înseamnă o declarație din partea angajatorilor respectivi că au ales să-și rezolve singuri problema, transferând povara costurilor în întregime către salariați și bugetul public.

De asemenea, facem apel către Guvern și Parlament pentru a veni cu măsuri de sprijin adresate persoanelor disponibilizate în această perioadă. Persoanele în vârstă de muncă, cele care în această perioadă se confruntă cu disponibilizări colective sau individuale, dar mai ales cei ce sunt «împinși» să accepte o încetare a relațiilor de muncă cu acordul părților, au nevoie de sprijin. În multe cazuri vorbim nu doar de salariați expuși, ci și de familiile lor, lăsați fără venituri și fără asigurări sociale, într-o perioadă în care nici măcar nu-și pot căuta un loc de muncă.

Situația este specială și complicată atât pentru angajatori, dar într-o măsură chiar mai mare pentru angajați care în aceste zile au în grijă asigurarea veniturilor pentru întreținerea, cât și sănătatea familiilor lor.

Ne dorim ca măsurile adoptate de Guvern, de Parlament sau de angajatori, să nu-i împingă să-și riște sănătatea pentru a-și putea întreține familia.

Prelungirea perioadei de șomaj pentru cei cărora le expiră dreptul la indemnizație de șomaj în această perioadă, cel puțin pe durata stării de urgență; creșterea indemnizației de șomaj; simplificarea procedurilor pentru a avea acces la indemnizație de șomaj, sunt doar câteva din măsurile ce ar trebui avute în vedere de Guvern și de Parlament. Insistăm ca accesul la măsuri ce au la bază solidaritatea să fie permis celor ce sunt solidari!

Cerem încă o dată Guvernului și Parlamentului SĂ NU PERMITĂ ACCESUL la măsuri de sprijin angajatorilor ce au disponibilizat personal pe durata stării de urgență!”, au conchis cei din BNS.

Turismul, transporturile și domeniul ospitalității și al restaurantelor sunt doar primele sectoare lovite dur de criza provocată de noul coronavirus. Unda de șoc se va resimți și în alte domenii, dar România va avea o imagine exactă a impactului abia în vară, când este așteptat ca numărul îmbolnăvirilor să scadă, spun mai mulți analiști economici. Anumite analize indică faptul că peste un milion de angajați din economia autohtonă riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
"Nu pot să-l privesc în ochi!" Tatăl lui Mirel Dragomir, tânărul care a ucis-o pe...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Podul prăbușit din Baltimore: 2 victime, recuperate din apă