EXCLUSIV. Drama doamnelor cu flori: „O să murim de foame. O să ajungem să ne dăm în cap ca să avem ce mânca”

EXCLUSIV. Drama doamnelor cu flori: „O să murim de foame. O să ajungem să ne dăm în cap ca să avem ce mânca”
Sursă: FOTO ALL/ALEXANDRA PANDREA GÂNDUL
Publicat: 12/04/2020, 14:00
Actualizat: 12/04/2020, 14:15

Pandemia de coronavirus a ucis și afacerile cu flori. Zgomotul de altădată din Piața de Flori s-a transformat în rumoarea florăreselor care nu mai reușesc să vândă nici măcar o florare: „Nu ne lasă, doamnișoară, la Obor e deschis, iar la noi stă Poliția. O să murim de foame. O să ajungem să ne dăm în cap ca să avem ce mânca”, ne spun femeile.

Peste Piața de Flori s-a așternut o liniște nefirească. Dacă în anii trecuți era ticsită de oameni care cumpărau buchete pe alese, iar fiecare florăreasă încerca care mai de care să îți facă o ofertă mai bună, în dimineața Floriilor, singurul zgomot e durerea doamnelor cu flori. O mașină de Poliție stă la intrare, iar fiecare ochi vigilent își are privirea fixat[ către tarabele cu flori care altădată își așteptau cumpărătorii. Acum, florăresele își așteaptă producătorii să vină să își marfa înapoi.

Tăcerea din Piața de Flori

La Piața de Flori, duminică, am găsit-o pe Tanța florăreasa, după cum s-a prezentat. De 40 de ani vinde flori în același loc. E cunoscută de toată lumea. O doamnă chiar ne sugerează să vorbim cu ea: „Se pricepe la interviuri. E cea mai bună de aici. Să vedeți ce bine vorbește”.

Acum, Tanța stă singură la masa ei dichisită: are spirt, șervețele, poartă mască pe față, însă n-are cui să-i vândă flori. Ne spune că a păstrat distanța recomandată, că piața e curată, dar florile stau pe rafturi. Oamenii dau târcoale pieței, dar autoritățile se dovedesc a fi foarte vigilente.

„Ne e greu tare. Nu ne lasă să vindem. Alte piețe sunt deschise, pe noi nu ne lasă. Asta, din păcate, depinde de administrația pieței,de forurile superioare care ne dirijează. Avem greutăți, avem copii și probleme. Noi vrem să muncim, nu vrem să stăm acasă. E curățenie, ordine. Nouă nu ne vin 300 de clienți odată. Vin câte 2-3 și apoi pleacă. Ajungem să aruncăm toate florile”, spune Tanța.

Astăzi, Tanța nu a vândut nicio floare: „Nu ne lasă Poliția. Cum prinde pe cineva că vinde, cum îi dă amendă”.  Pentru Tanța și pentru florile sale Duminica Floriilor era cea mai frumoasă: „Asta era cea mai rodnică zi de vânzare.O zi sfântă, așa cum a lăsat Dumnezeu. Orice om, oricât de necăjit și amărât era tot lua o floare să o ducă la cimitir” spune femeia. Ar fi vrut să meargă să pună o floare la mormântul părinților, dar cimitirul este închis.

„Trebuia lăsat deschis. Așa mergeam și noi și puneam o lumânare, pentru că știm să păstrăm distanță. Ne duceam câte unul, câte doi”, spune femeia în timp ce își mai trage de mască ca să-și acopere cât mai bine fața.

Foto: Tanța și prăvălia ei de flori

Revolta buchetierelor

Oamenii sunt revoltați că piețele cu legume și fructe sunt deschise, însă ei trebuie să arunce florile. La intrare în piața o altă florăreasă își deplânge neputința. Ar fi vrut ca măcar în Duminica Floriilor să vândă un buchet mare.

„Mi-a murit bărbatul acum o lună jumătate. Mi-a murit fata de 36 de ani. Aruncăm florile și suntem vai de capul nostru”, spune femeia.

„Azi de florii vindeam de rupeam. Dimineața era plin de poliție. I-am întrebat de ce alte piețe sunt deschise”, adaugă fiul femeii.

În alt colț am găsit-o pe Valentina care se pregătea să sune producătorii să vină să își ia marfa. A lăsat și la preț, dar nu poate vinde. Vali, cum îi spun apropiații, are 45 de ani și vinde flori de la 10 ani.

Foto: Valentina și prietena sa în timp ce își sună furnizorii să vină după flori

Mulți și-au lăsat părinții și bunicii care fac comerț cu flori de peste 30 de ani, doar ca să îi protejeze și să stea în casă. Așa că tinerii din familie sunt cei care au venit duminică, cu sutele de ghivece la Piața de Flori.

„N-avem ce vinde. Asta e. Nu vor să ne lase. Am strâns toate florile. Producătorii ne-au rugat să le vindem ca să-i ajutăm și pe ei. Ni s-a spus luni să venim că piața e deschisă. Am apucat să luăm florile astea, ce să facem cu ele? Am aruncat o grămadă. Nouă cine ne mai dă? Murim în casă ne foame”, spune Valentina.

Ei sun oamenii care trăiesc din vânzarea florilor. Nu au cărți de muncă și supraviețuiesc de pe o zi pe alta. Nu își pun speranța în autorități, dar așteaptă un semn de la divinitate. Speră la ceva mai bun. Valentina ne arată mănușile și spune că dacă autoritățile i-ar lăsa și pe ei să vândă e convinsă că oamenii ar păstra distanța.

„Toată viața am vândut flori. Și noi plătim la stat, plătim impozite. Am făcut curățenie, mereu facem. Cum în alte piețe au voie?La legume de ce au voie și la flori nu? Oricine vrea de Florii o floare în casă”, mai spune Valentina.

Florăresele se pregătesc să închidă ceea ce înainte era considerată cea mai bună zi de profit. În timp ce strâng florile, femeile sună furnizorii să vină să ia ghivecele și speră că la anul va fi mai bine. Vorba cântecului „florăresele din piață, nu mai poat’ să-și vândă flori”.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață