EXCLUSIV VIDEO | Dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR pare fără sfârșit: „Ce s-a întâmplat aici este o crimă”

Publicat: 01/09/2023, 16:18

Zona retrocedată din parcul IOR pare un câmp de luptă. De-a lungul timpului, zeci de arbori au fost tăiați, găuriți cu bormașina, otrăviți si incendiați. Acum, după ultimul incendiu care a avut loc în urmă cu câteva zile, terenul este distrus. Tot ce a rămas în urmă sunt doar cioturi și bucăți de lemn carbonizat.

Parcul IOR, unul dintre cele mai vechi și mai mari din București, a pierdut în 2005 aproximativ 12 hectare, o retrocedare controversată a Primăriei Capitalei, care a fost contestată în instanță. Până acum, însă, nimic nu s-a schimbat.

„În altă țară, pentru o frunză plătești un pom”

Cei care locuiesc în apropierea parcului sunt uimiți de ceea ce se întâmplă. Incendiile par să devină o normalitate, iar dezastrul ecologic nu mai poate fi stopat.

„Nu e posibil așa ceva. Nu e posibil. Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau. Nu retrocedați terenul, îi dăm foc. Nu mi se pare corect. În altă țară, pentru o frunză plătești un pom. Ce s-a întâmplat aici este o crimă. Nu se face așa ceva. Și culmea este că nu iese lumea în stradă să-și apere un bun. Nu iese nimeni. Poate că, dacă lumea ar ieși, ceva s-ar întâmpla. Locuiesc în zonă. Aici îmi fac plimbarea de dimineață, de la ora 6. Eu țin foarte mult la parcul acesta”, ne-a spus o femeie care stă în zonă.

„Incendiile sunt controlate. Cineva are interes”

Interlocutoarea noastră este de părere că incendiile sunt controlate, iar toate distrugerile care au loc în această parte de parc sunt făcute intenționat.

„Sunt controlate incendiile. Sunt controlate. Prima dată ați văzut ce au făcut. Au distrus brădetul, atâta brădet, pomi seculari au fost. Acum este ceva ce nu se poate. Cineva are interes. Eu pe Nicușor l-aș pune să plătească tot ce se întâmplă aici”, a adăugat ea.

O altă femeie a povestit că locuitorii Sectorului 3 au venit să curețe zona, ca apoi, să fie incendiată din nou.

„Acest parc nu este numai al Sectorului 3, ci al tuturor. Vin din Ferentari cu copiii în acest sector. Aici era bine, aer curat, oamenii se plimbau. Noi am venit și am făcut curățenie pentru că primarul nostru ne-a adus. Ne-a spus: Haideți, oameni buni, să facem curățenie. Ce am găsit noi aici? Câți saci de mizerie am strâns și am cules de aici? Și după ce am făcut curățenie, s-a dat foc. De ce? Au băgat bormașina la rădăcina pomului, să se usuce”, a explicat aceasta.

Un tânăr a spus că speră ca terenul să revină la forma inițială și să nu se construiască blocuri, așa cum se vehiculează.

„Când eram mic, acum vreo 30 de ani, aici era totul verde, mult mai verde chiar și decât partea cealaltă de parc. Erau și locuri de joacă pentru copii, era un spațiu verde cu adevărat. Nu a mai rămas ceva care să semene cu vechiul parc IOR. Ar fi bine să se revină la forma inițială a parcului și să nu devină o zonă privată unde, așa cum se vehiculează, ar urma să devină o zonă de dezvoltare imobiliară.

Îmi pare rău, legat de aceste incendii, că afectează atât populația vegetală, cât și populația animală. Animalele care locuiesc aici și habitatul lor natural e pus în pericol, iar cu lucrul acesta nu sunt deloc împăcat. Ne este deloc plăcut, mai ales acum, în sezonul cald, pentru că se pot extinde flăcările, poate avea loc o explozie. Este și o stație de metrou în apropiere, sunt lucrări la rețeaua de termoficare și o explozie se poate produce oricând. Par a fi controlate, dar se pot extinde, cum sunt atâtea exemple”, e de părere bărbatul.

„Nu mă pot gândi care este motivul celor care au dat foc”

Un alt bărbat locuiește aproape de parcul IOR de zeci de ani. Acesta a povestit cu tristețe cum arăta zona în urmă cu mult timp.

„Era un loc unde ne retrăgeam noi, copiii. Cum tot la fel, erau blocuri, aici era singura oază verde unde veneam și ne jucam. Și acum? Îmi vine să plâng. Îmi pare rău de ce s-a ales din părculețul acesta. Îmi era mai aproape de casă să vin aici. În partea cealaltă era mai departe. Aici, coboram din bloc și ne jucam aici. A fost superb. Povesteam copiilor mei cum era și îmi spuneau că acestea sunt povești. Nici nu pot să mă gândesc ce a fost în mintea oamenilor care au dat foc aici. Aici erau alei betonate, iarbă. Era superb. Erau pomii aceștia, ulmii. Era ceva de vis. Acum s-a sălbăticit. Aici era ca în Parcul Alexandru Ioan Cuza. Era superb. Îmi pare rău că am ajuns aici. Nu e bine. Nu e bine unde am ajuns”, a povestit bărbatul.

Istoria retrocedării controversate a celor 12 hectare din Parcul IOR

Parcul IOR a pierdut, în 2005, o suprafață de 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului.

”Terenurile situate în Bucureşti, Str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria COCORU în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate.

Primul proprietar ar fi fost un bărbat care la acea vreme avea 91 de ani. La scurt timp, acesta i-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru.

În 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu, s-a decis, în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban, punerea în posesie cu cele 12 hectare de teren din Parcul IOR a Mariei Cocoru.

Ulterior, Primăria Sectorului 3 a cerut în instanță anularea titlului de proprietate şi punerea în posesie pentru cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR. Primăria Sectorului 3 a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel București, dar a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție, după mulți ani de judecată.

Cine este în spatele proprietarei din acte a terenului de 12 hectare din Parcul IOR

Maria Cocoru este proprietara din acte a terenului retrocedat în 2005 de Primăria Capitalei, al cărei nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3.

Gândul a aflat însă că Maria Cocoru este mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj mai puţin cunoscut, dar cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor.

Petrică Băjenaru, nepotul Mariei Cocoru, proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa – Cancan

Despre Petrică Băjenaru, Cancan scria în 2017 că ar deține 13 hectare din Parcul Titan și că fi fost implicat în tranzacţia Park Lake, din care ar fi obţinut 65 de milioane de euro. Mai mult, Băjenaru ar fi obţinut şi terenul pe care se află Şcoala Ilioara, pe care ar fi cerut la acel moment 25 de milioane de euro.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Robert Negoiță a venit să discute cu cetățenii în Parcul IOR. Nicușor Dan nu a dat curs invitației edilului Sectorului 3

UPDATE | Incendiul din Parcul IOR a fost stins. A fost afectată o suprafață de aproape 4.000 mp

EXCLUSIV VIDEO | Cum au dispărut zeci de copaci din zona retrocedată a Parcului IOR. Doi ani de defrișări ilegale, pârjoliri și otrăviri de arbori. ”Înainte era verde, frumos, acum este totul uscat”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator