Guvernul decide joi acordarea ajutorului de 700 de lei pentru pensionarii, inclusiv militari, cu venituri mai mici de 2.000 de lei. Când și cum se virează banii

Guvernul decide joi acordarea ajutorului de 700 de lei pentru pensionarii, inclusiv militari, cu venituri mai mici de 2.000 de lei. Când și cum se virează banii
Ajutorul se acord o dată, în luna iulie / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 01/06/2022, 09:35

Cabinetul Ciucă are pe ordinea de zi a ședinței de joi unul dintre proiectele anunțate în cadrul pachetului guvernamental „Sprijin pentru România”, respectiv acordarea unui ajutor bănesc, unic, în luna iulie, în valoare de 700 de lei pensionarilor din sistemul public de pensii, dar și din cel militar, care au venituri lunar de sub 2.000 de lei.

Proiectul de Ordonanță de Urgență privind acordarea, unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii și ai sistemului pensiilor militare de stat, în luna iulie 2022, inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, va fi supus aprobării Executivului, pentru a ajuta seniorii cu venituri mici, în contextul creșterii prețurilor la alimente și energie, în general, a inflației, față de anul trecut, dar și războiul din Ucraina.

Inflația a urcat la aproape de 14%  în aprilie față de anul trecut, potrivit INS, cea mai mare scumpire este la gaze, cu peste 85%.

Care este numărul estimat al beneficiarilor

Actul normativ prevede acordarea unui ajutor financiar în cuantum de 700 lei pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul militar și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

În categoria beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale intră persoanele care fac obiectul actelor normative cu caracter special prin care se acordă drepturi bănești cu titlu de indemnizații reparatorii necontributive, persoane care pot avea sau nu calitatea de pensionari ai unuia dintre cele două sisteme de pensii, se arată în document.

DOCUMENT: Ordonanță de Urgență privind acordarea, unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii și ai sistemului pensiilor militare de stat, în luna iulie 2022

Conform estimării oficiale, cuprinsă în nota de fundamentare a proiectului de OUG inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, în România aproximativ 3.300.000 de pensionari au venituri mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Impactul bugetar preconizat este de 2,32 de miliarde de lei, după cum arată documentul guvernamental citat. Drepturile propriu zise estimate pentru 3,3 milioane de pensionari sunt de 2,31 miliarde de lei, la care se adaugă cheltuielile cu taxele poștale în sumă de 13.860 lei.

„Acești bani, 700 de lei pentru fiecare pensionar care are pensia sub 2.000 de lei, vor veni odată cu pensia fiecăruia. Va începe livrarea către populație a acestor sume exact în calendarul pe care știm că se livrează pensiile, începând cu data de 1 iulie”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii, în26 mai, la Palatul Parlamentului.

„ Ajutorul financiar prevăzut la art. 1 alin. (1) se plătește, din oficiu, în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale și se suportă din bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații”, se arată în proiectul de OUG.

Această sumă nu este luată în calcul pentru:

  • stabilirea plafonului prevăzut prin Hotărârea de Guvern nr. 186/2009 privind aprobarea Programului pentru compensarea cu 90% a prețului de referința al medicamentelor, cu modificarile și completările ulterioare.
  • stabilirea contribuţiei băneşti individuale a asiguraţilor care beneficiază de bilete de tratament balnear, prin sistemul organizat şi administrat de Casa Națională de Pensii Publice.
  • stabilirea drepturilor prevăzute de Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

În plus nu este supusă executării silite prin poprire.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu