ÎCCJ, verdict definitiv în dosarul „Sorina”, micuța de 8 ani dată spre adopție unei familii din SUA. Detalii incredibile din cazul care a zguduit România

ÎCCJ, verdict definitiv în dosarul „Sorina”, micuța de 8 ani dată spre adopție unei familii din SUA. Detalii incredibile din cazul care a zguduit România
ÎCCJ, verdict definitiv în dosarul „Sorina”, micuța de 8 ani dată spre adopție unei familii din SUA. Detalii incredibile din cazul care a zguduit România / Sursa FOTO: https://www.thebluediamondgallery.com
Publicat: 14/07/2020, 15:31

Cazul Sorina revine în actualitate o dată cu verdictul ÎCCJ într-o speță deschisă de familia Săcărin. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis plângerea depusă de soții Săcărin, constatând că Secţia specială de anchetare a magistraţilor (SIIJ) a încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei.

Povestea Sorinei Săcărin a cutremurat România în 2019 și la începutul acestui an. Fetița de numai 8 ani a fost dată spre adopție unei familii din SUA, împotriva dorinței ei, dar și a familiei care o crescuse de mică. Mariana Șărămăt, asistenta maternală în grija căreia a fost micuța, și-a dorit să o păstreze pe copilă, dar instanțele de judecată și asistenții sociali care s-au ocupat de caz au ignorat emoțiile și sentimentele din această poveste.

ÎCCJ desființează SIIJ!

Marți, 14 iulie, ÎCCJ a dat verdictul în urma admiterii unei plângeri depuse de soţii Săcărin, care au contestat o ordonanţă a procurorilor SIIJ, prin care a fost reţinut paşaportul Sorinei.

În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina, împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina, din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019, din data de 26 iunie 2019, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, arată magistrații.

Totodată, în decizia ÎCCJ se mai arată următoarele: „Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019, din data de 26 iunie 2019, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentanţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă”.