Isaac Asimov a prezis, în 1983, cum va arăta viitorul omenirii / Multe dintre PREDICȚII s-au adeverit

Publicat: 17/11/2023, 15:08
Actualizat: 17/11/2023, 15:14

Isaac Asimov este scriitorul care a prezis cum va arăta viitorul omenirii, în anul 1983. O mare parte dintre predicțiile sale s-au adeverit.

În 1983, Toronto Star, într-o emisiune televizată, i-a cerut scriitorului de science fiction Isaac Asimov să răspundă la întrebarea: „Cum va arăta lumea în 2019?” Era un moment potrivit pentru a pune întrebarea, au crezut editorii Star, pentru că 1983 a fost la 35 de ani după ce George Orwell a scris romanul „1984”.

Asimov a spus că nu are rost să ne imaginăm viitorul societății dacă Statele Unite și Uniunea Sovietică s-ar angaja într-un război nuclear, așa că a presupus că acest lucru nu se va întâmpla. Apoi și-a defalcat predicțiile sub două teme principale: computerizarea și utilizarea spațiului, conform Big Think.

Isaac Asimov, scriitorul care a prezis cum va arăta viitorul / Sursa foto: Profimedia
Isaac Asimov, scriitorul care a prezis cum va arăta viitorul / Sursa foto: Profimedia

Multe dintre predicțiile lui Asimov s-au adeverit

Prima dintre predicții făcea referire la chiar la acțiunile pe care oamenii le vor întreprinde pentru a-și îmbunătăți mediul în care trăiesc: „Vor continua să extragă resurse din natură pentru a-și construi o lume mai bună”, afirma Asimov, apreciind totodată că felul în care locuințele vor fi construite se va schimba și, spre exemplu, culoarea sau strălucirea pereților „se vor putea schimba prin simpla apăsare a unui buton”.

De asemenea, acesta presupunea în mod corect că unele aparate vor prelua sarcinile care la vremea respectivă nu puteau fi realizate decât de oameni: „Bucătăriile vor fi dotate cu obiecte care vor putea prepara masa singure, vor încălzi apa și o vor transforma în cafea, vor prăji pâinea, ouăle, șunca și așa mai departe. Micul dejun va putea fi încă de seara și va fi gata la o anumită oră a dimineții următoare”. Asimov anticipa și posibilitatea ca cina și prânzul să fie realizate cu ajutorul semipreparatelor „ce vor fi păstrate în congelator până când vor fi gătite”.

Evoluția tehnologică, prin ochii lui Asimov

Isaac Asimov nu se înșela nici în ceea ce privește evoluția tehnologiei, gadgeturilor și informaticii. El anticipa lansarea unor computere foarte avansate care vor putea îndeplini „sarcina de a traduce din limba rusă în engleză”. De asemenea, mai scria acesta, „vor exista computere, foarte miniaturizate, care vor fi utilizate drept pentru roboți”, iar o anumită companie va prezenta filme 3D, la care „se va sta la coadă și câte trei ore”.

În același articol se prezicea și faptul că cele mai multe dintre aparate nu vor mai avea cabluri în anul 2014 și că unele dintre acestea vor funcționa cu ajutorul unor baterii.

Asimov făcea referire și la dezvoltarea domeniului energiei electrice, subliniind posibilitatea utilizării panourilor solare. „În zonele aglomerate, dar înnorate și afectate de norii de poluare, energia solară nu va fi tocmai practică”, preciza totuși Asimov.

În domeniul transporturilor, autorul american își imagina că, pentru călătorii, oamenii se vor folosi mai mult de aparatele de zbor. Totuși, o imagine distorsionată contura el scriind că mașinile vor putea fi construite în așa fel încât să „plutească” la câțiva centimetri deasupra pământului, astfel încât „problema asfaltării se va minimiza”. „Podurile, de asemenea, nu vor mai fi la fel de importante, întrucât automobilele vor fi capabile să traverseze singure un râu”, credea Isaac Asimov în urmă cu 50 de ani.

„Ecranele de perete vor înlocui televizoarele”

Și totuși, acesta nu se înșela când spunea că mașinile vor avea un „creier robotizat” ce va face posibil ca șoferul să „seteze destinația la care vrea să ajungă și apoi să lase automobilul să meargă singur fără a interveni”.

Tot în urmă cu jumătate de secol, scriitorul anticipa că oamenii se vor putea vedea și auzi în același timp, când vor vorbi la telefon. Mai mult, „ecranul va putea fi utilizat (…) pentru a studia documente și fotografii și pentru a citi pasaje dintr-o carte”, spunea Asimov.

„În ceea ce privește televizoarele, ecranele de perete le vor înlocui pe cele obișnuite acum”, se mai arăta în articol. „De fapt, la o expoziție ce va avea loc la Târgul din 2014 va fi prezentat un televizor 3D”, afirma autorul SF.

Referindu-se la descoperirile ce urmau a fi făcute în medicină până în 2014, Isaac Asimov preciza că vor fi inventate diverse dispozitive care vor înlocui organele bolnave, precum inima sau rinichii. Același autor vorbea și despre metodele de contracepție de vor deveni extrem de cunoscute, dar care vor face în cele din urmă ca rata natalității să scadă destul de mult.

„Chiar și așa, omenirea va suferi de boala plictiselii”, mai spunea acesta, prezicând că multe persoane vor avea probleme emoționale, iar viața socială va fi și ea afectată.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trupul neînsuflețit al lui Naomy va fi adus în România! Când și unde va fi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Se CONFISCĂ BANII românilor. Decizia se aplică deja peste tot în România
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro