Lecția de viață a unei sportive cu dizabilități: „Nici nu ştiam că se poate face sport şi din scaun rulant” (EXCLUSIV/FOTO)

Lecția de viață a unei sportive cu dizabilități: „Nici nu ştiam că se poate face sport şi din scaun rulant” (EXCLUSIV/FOTO)
Lecția de viață a unei sportive cu dizabilități: „Nici nu ştiam că se poate face sport şi din scaun rulant” Foto: Alexandra Pandrea/Gândul
Publicat: 11/10/2020, 16:30
Actualizat: 11/10/2020, 21:09

Bucharest RUNNING CLUB se pregătea să dea startul celei de-a XIII-a ediție a Raiffeisen Bank Bucharest MARATHON. Cu un număr limitat de alergători profesioniști, 250, ar fi trebuit să se desfășoare duminică, 11 octombrie, cursa de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Pandemia provocată de COVID- 19 a afectat însă și sectorul sportiv, iar Bucharest RUNNING CLUB anunță amânarea cursei de maraton.

FUNDRAISERII SUSȚIN ȘI ANUL ACESTA PESTE 15 ONG-URI ÎN COMPETIȚIA “#RunRomania Virtual Run Week”

Printre ONG-urile asociate Maratonului București regăsim și în acest an Fundația Motivation România.

Fundația Motivation România a luat naștere în 1995 și de 25 de ani implementează programe în beneficiul copiilor și adulților cu dizabilități locomotorii din România. Unul dintre aceste programe este înființarea echipei de alergători-fundraiseri #TeamMotivation ce include sportivi cu și fără dizabilități care participă în fiecare an la Maratonului Internațional București unde reușesc să strângă fonduri pentru programele Motivation.

În acest an #TeamMotivation are 84 de susținători ce s-au înscris în cursa virtuală și vor strânge fonduri pentru programele fundației. GÂNDUL.RO a vorbit cu doi dintre alergătorii-fundraiseri.

Povestea unei alergătoare

Ana-Maria Brănoiu ne-a povestit cum a ales să fie alergător în cadrul #TeamMotivation, dar și care a fost lecția pe care a învățat-o de la persoanele cu dizabilități

Am ales să fiu alergător-fundraiser în cadrul Team Motivation pentru că rezonez cu valorile și obiectivele fundației. Susțin integrarea persoanelor cu dizabilități și, de asemenea, și cauza scaunelor rulante pentru a ajuta la redarea mobilității persoanelor ce au nevoie de acest lucru.

Cea mai importantă lecție de viață primită de la persoanele cu dizabilități a fost pozitivitatea. Ei ne pot preda oricând o lecție de curaj, voință și pasiune. Sunt o sursă de inspirație și ar trebui să ne uităm cu mai multă prețuire la propria viață.”

Cât de important este pentru o persoană  cu dizabilități locomotorii să fie implicată în activități sportive ne spune Ancuța care este în cadrul Fundației Motivation instructor de viață independentă.

Sportul este important pentru orice persoană. Are beneficii şi pentru organism, şi pentru psihic. Pentru o persoană care foloseşte un scaun rulant ajutā la menținerea sănătății şi a unui stil de viață activ. În plus, prin sport, depăşim limite şi e o ocazie bună să fim parte dintr-o echipă. Eu, după accident, am renunțat la ideea de a mai practica sport. Bineînțeles că nici nu ştiam că se poate face sport şi din scaun rulant. După ce am descoperit anumite sporturi pe care le-am şi practicat, acum iubesc mai mult sportul şi de la an la an încerc sa particip mai mult şi să îmi întrec aşteptările. Alergarea, baschetul adaptat şi tirul cu arcul sunt câteva dintre sporturile pe care le practic cu drag – ma mențin sănătoasă şi în formă

Gândul.ro: Participi alături de #TeamMotivation din 2015 la numeroase competiții, vorbește-ne despre provocările/greutățile pe care le-ai întâmpinat  după accidentul pe care l-ai suferit.

Da, mi-am redobândit independența şi acum particip cu #TeamMotivation la toate competițiile. Înainte de asta, au fost multe obstacole, dificultăți pe care le-am înfruntat. În primul rând, ideea că voi folosi un scaun rulant după accidentul pe care l-am avut a fost una greu de acceptat. Nu ştiam de unde să încep, nu ştiam cum să aleg un scaun rulant potrivit şi ce etape să urmez ca să reiau ritmul firesc. Lipsa accesibilității spațiilor, a strāzilor, a transportului – şi acestea au fost piedici pe care le-am întâlnit. Am avut familia aproape şi apoi m-au îndrumat actualii colegi de la Motivation. M-am ambiționat, am învățat de la ei să am grijă singură de mine, să manevrez scaunul rulant pe care mi l-au prescris şi să fac sport. Acum mă bucur de independența mea şi de o viață activă. 

Gândul.ro: În cadrul Fundației Motivation ești instructor de viață independentă, ce înseamnă să fii independent și cum îi înveți pe ceilalți?

După accident, şi eu am avut nevoie de cineva să mă îndrume, să îmi arate cum să fac anumite lucruri de care ai nevoie în fiecare zi şi, mai ales, să folosesc un scaun rulan potrivit. La mine această informație a ajuns tarziu (la 3 ani de la accident), atunci când  am fost găsită de echipa Motivation şi am sesizat câte informații pierdusem şi cât de folos mi-ar fi fost. Acum mă bucur că sunt instructor şi pot ajuta multe persoane la recăpătarea independenței şi a sTimei de sine.

„La stagiile şi taberele de recuperare activă, îi îndrum pe participanți – persoane care au avut recent accidente în urma cărora folosesc scaune rulante, sā îşi reia activitățile de zi cu zi. Practic, îi învăț atât lucruri de bază -cum să se îmbrace şi încalțe atunci când au mobilitatea afectată, cum să se mute din scaunul rulant în pat sau în maşină, pe alte suprafețe, cum să facă activități de îngrijire personală şi casnice, cât şi lucruri legate de prevenirea complicațiilor medicale, corectarea poziției în scaunul rulant, accesarea drepturilor. Experiența personală şi puterea exemplului au un rol important în procesul de instruire pentru viață independentă şi cred că prin ceea ce fac reuşesc să îi motivez şi pe participanții în scaune rulante, şi pe membrii familiilor lor. Mă bucur cel mai mult când, după încheierea programului, oamenii aplică şi acasă sfaturile primite şi mă țin la curent cu reuşitele lor – prin fotografii sau clipuri cu un prag depāşit, un transfer din scaunul rulant reuşit, mici victorii în drumul spre independență”, a mai povestit Ancuța.

Pentru cei care vor să susțină programele Motivation aceștia pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit pentru Fundația Motivation cu ajutorul formularului 230, prin transfer bancar în contul Fundației Motivation: RO 98 RNCB 0071 0114 2739 0030 – BCR Sucursala Plevnei dar și prin SMS cu textul ACTIV la 8844 contribuind cu 2 euro lunar.

“Noi, echipa Bucharest RUNNING CLUB, împreună cu partenerii evenimentului, am făcut tot ceea ce a fost posibil, pentru ca evenimentul fizic să se desfășoare în condiții de deplină siguranță pentru alergătorii profesioniști. Sperăm ca acele calități specifice alergătorului de maraton – determinarea, anduranța, planificarea – să îi ajute pe cei care se pregătiseră să concureze în 11 octombrie să depășească acest moment. Este un moment dificil, cu atât mai mult cu cât alergătorii se află chiar acum în București, unii dintre ei veniți de pe alte continente”, a declarat Valeria van Groningen, Președinte, Bucharest RUNNING CLUB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?