Lecția de viață a unei sportive cu dizabilități: „Nici nu ştiam că se poate face sport şi din scaun rulant” (EXCLUSIV/FOTO)

Redactor:
Alexandra Pandrea

Bucharest RUNNING CLUB se pregătea să dea startul celei de-a XIII-a ediție a Raiffeisen Bank Bucharest MARATHON. Cu un număr limitat de alergători profesioniști, 250, ar fi trebuit să se desfășoare duminică, 11 octombrie, cursa de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Pandemia provocată de COVID- 19 a afectat însă și sectorul sportiv, iar Bucharest RUNNING CLUB anunță amânarea cursei de maraton.

FUNDRAISERII SUSȚIN ȘI ANUL ACESTA PESTE 15 ONG-URI ÎN COMPETIȚIA “#RunRomania Virtual Run Week”

Printre ONG-urile asociate Maratonului București regăsim și în acest an Fundația Motivation România.

Fundația Motivation România a luat naștere în 1995 și de 25 de ani implementează programe în beneficiul copiilor și adulților cu dizabilități locomotorii din România. Unul dintre aceste programe este înființarea echipei de alergători-fundraiseri #TeamMotivation ce include sportivi cu și fără dizabilități care participă în fiecare an la Maratonului Internațional București unde reușesc să strângă fonduri pentru programele Motivation.

În acest an #TeamMotivation are 84 de susținători ce s-au înscris în cursa virtuală și vor strânge fonduri pentru programele fundației. GÂNDUL.RO a vorbit cu doi dintre alergătorii-fundraiseri.

Povestea unei alergătoare

Ana-Maria Brănoiu ne-a povestit cum a ales să fie alergător în cadrul #TeamMotivation, dar și care a fost lecția pe care a învățat-o de la persoanele cu dizabilități

Am ales să fiu alergător-fundraiser în cadrul Team Motivation pentru că rezonez cu valorile și obiectivele fundației. Susțin integrarea persoanelor cu dizabilități și, de asemenea, și cauza scaunelor rulante pentru a ajuta la redarea mobilității persoanelor ce au nevoie de acest lucru.

Cea mai importantă lecție de viață primită de la persoanele cu dizabilități a fost pozitivitatea. Ei ne pot preda oricând o lecție de curaj, voință și pasiune. Sunt o sursă de inspirație și ar trebui să ne uităm cu mai multă prețuire la propria viață.”

Cât de important este pentru o persoană  cu dizabilități locomotorii să fie implicată în activități sportive ne spune Ancuța care este în cadrul Fundației Motivation instructor de viață independentă.

Sportul este important pentru orice persoană. Are beneficii şi pentru organism, şi pentru psihic. Pentru o persoană care foloseşte un scaun rulant ajutā la menținerea sănătății şi a unui stil de viață activ. În plus, prin sport, depăşim limite şi e o ocazie bună să fim parte dintr-o echipă. Eu, după accident, am renunțat la ideea de a mai practica sport. Bineînțeles că nici nu ştiam că se poate face sport şi din scaun rulant. După ce am descoperit anumite sporturi pe care le-am şi practicat, acum iubesc mai mult sportul şi de la an la an încerc sa particip mai mult şi să îmi întrec aşteptările. Alergarea, baschetul adaptat şi tirul cu arcul sunt câteva dintre sporturile pe care le practic cu drag – ma mențin sănătoasă şi în formă

Gândul.ro: Participi alături de #TeamMotivation din 2015 la numeroase competiții, vorbește-ne despre provocările/greutățile pe care le-ai întâmpinat  după accidentul pe care l-ai suferit.

Da, mi-am redobândit independența şi acum particip cu #TeamMotivation la toate competițiile. Înainte de asta, au fost multe obstacole, dificultăți pe care le-am înfruntat. În primul rând, ideea că voi folosi un scaun rulant după accidentul pe care l-am avut a fost una greu de acceptat. Nu ştiam de unde să încep, nu ştiam cum să aleg un scaun rulant potrivit şi ce etape să urmez ca să reiau ritmul firesc. Lipsa accesibilității spațiilor, a strāzilor, a transportului – şi acestea au fost piedici pe care le-am întâlnit. Am avut familia aproape şi apoi m-au îndrumat actualii colegi de la Motivation. M-am ambiționat, am învățat de la ei să am grijă singură de mine, să manevrez scaunul rulant pe care mi l-au prescris şi să fac sport. Acum mă bucur de independența mea şi de o viață activă. 

Gândul.ro: În cadrul Fundației Motivation ești instructor de viață independentă, ce înseamnă să fii independent și cum îi înveți pe ceilalți?

După accident, şi eu am avut nevoie de cineva să mă îndrume, să îmi arate cum să fac anumite lucruri de care ai nevoie în fiecare zi şi, mai ales, să folosesc un scaun rulan potrivit. La mine această informație a ajuns tarziu (la 3 ani de la accident), atunci când  am fost găsită de echipa Motivation şi am sesizat câte informații pierdusem şi cât de folos mi-ar fi fost. Acum mă bucur că sunt instructor şi pot ajuta multe persoane la recăpătarea independenței şi a sTimei de sine.

„La stagiile şi taberele de recuperare activă, îi îndrum pe participanți – persoane care au avut recent accidente în urma cărora folosesc scaune rulante, sā îşi reia activitățile de zi cu zi. Practic, îi învăț atât lucruri de bază -cum să se îmbrace şi încalțe atunci când au mobilitatea afectată, cum să se mute din scaunul rulant în pat sau în maşină, pe alte suprafețe, cum să facă activități de îngrijire personală şi casnice, cât şi lucruri legate de prevenirea complicațiilor medicale, corectarea poziției în scaunul rulant, accesarea drepturilor. Experiența personală şi puterea exemplului au un rol important în procesul de instruire pentru viață independentă şi cred că prin ceea ce fac reuşesc să îi motivez şi pe participanții în scaune rulante, şi pe membrii familiilor lor. Mă bucur cel mai mult când, după încheierea programului, oamenii aplică şi acasă sfaturile primite şi mă țin la curent cu reuşitele lor – prin fotografii sau clipuri cu un prag depāşit, un transfer din scaunul rulant reuşit, mici victorii în drumul spre independență”, a mai povestit Ancuța.

Pentru cei care vor să susțină programele Motivation aceștia pot redirecționa 3,5% din impozitul pe venit pentru Fundația Motivation cu ajutorul formularului 230, prin transfer bancar în contul Fundației Motivation: RO 98 RNCB 0071 0114 2739 0030 – BCR Sucursala Plevnei dar și prin SMS cu textul ACTIV la 8844 contribuind cu 2 euro lunar.

“Noi, echipa Bucharest RUNNING CLUB, împreună cu partenerii evenimentului, am făcut tot ceea ce a fost posibil, pentru ca evenimentul fizic să se desfășoare în condiții de deplină siguranță pentru alergătorii profesioniști. Sperăm ca acele calități specifice alergătorului de maraton – determinarea, anduranța, planificarea – să îi ajute pe cei care se pregătiseră să concureze în 11 octombrie să depășească acest moment. Este un moment dificil, cu atât mai mult cu cât alergătorii se află chiar acum în București, unii dintre ei veniți de pe alte continente”, a declarat Valeria van Groningen, Președinte, Bucharest RUNNING CLUB.

Pe stadion doar cu vaccin sau test! Premierul a anunţat condiţiile ca fanii să intre...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Cum poate să arate Ilinca Vandici în costum de baie! A atras toate privirile...
Dieta cu care Scarlatescu a dat jos 50 de kilograme! Pare greu de crezut, dar...
Povestea mașinii de 3.000.000 de euro pe care o deține un român! Cum a ajuns...
Accident în județul Iași, 17 persoane transportate la spital. Un autotren și un microbuz au...
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Job-ul pentru care poți fi plătit cu 22.000 de euro pe lună și nu necesită...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Au furat TUNUL direct de pe fundul mării! „Au crezut că ar fi o piesă...
Închisoarea supranumită Bastilia României, din care nu a reușit să evadeze nimeni. Ce s-a ales...
Horoscop 16 mai 2021. Zodia care face spectacol la locul de muncă
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
BREAKING NEWS: Este vorba de marele actor Ion Dichiseanu- Anunţul a fost făcut chiar de...
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea familiei care a lăsat viaţa din Bucureştiul agitat pe o viaţă la un conac...
Inchide