Pensia medie lunară a crescut cu 0,7% în termeni nominali, dar a scăzut cu 0,8% în termeni reali, în al doilea trimestru din 2021, față de cel anterior

Pensia medie lunară a crescut cu 0,7% în termeni nominali, dar a scăzut cu 0,8% în termeni reali, în al doilea trimestru din 2021, față de cel anterior
Aproximativ 932.000 de persoane primesc pensia minimă garantată de 800 de lei / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 13/09/2021, 16:32

Un pensionar mediu din România a câștigat, în trimestrul al doilea din 2021, o pensie de 1.661 de lei, în scădere față de cea din primul trimestru, dacă se ia în calcul și inflația, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni. Cele mai mari pensii medii de asigurări sociale de stat continuă să fie încasate nu în Capitală sau în Cluj, ci în județul Hunedoara.

Pensia medie lunară – adică ceea ce rezultă când se iau în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.- plătite de casele de pensii – a fost de 1.661 de lei în trimestrul II din 2021. Aici sunt incluse toate sumele plătite pensionarilor de către CNPP, MapN, MAI, SRI, Ministerul Culturii ṣi Identităṭii Naṭionale ṣi Casa de Asigurări a Avocaților.

În termeni nominali, este o creștere de 0,7% faṭă de trimestrul precedent, când pensia medie lunară era 1.650 de lei.

Cât e raportul dintre pensie și salariu

Defalcat, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.601 lei (respectiv cu 0,3% față de trimestrul precedent), iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,2% (comparativ cu 54,6% în trimestrul precedent).

De precizat că indicele pensiei medii reale faţă de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 99,2%.

Numărul mediu de pensionar este sub pragul de 6 milioane în trimestrul II, ajungând la 5.085.000 de persoane, în scădere cu 14.000 de persoane față de trimestrul precedent (când scăzuse cu 24.000 de persoane faţă de trimestrul anterior). Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.657.000 de persoane, în scădere cu 8.000 (după o altă scădere de 14.000 de persoane) faṭă de trimestrul precedent.

Per ansabul, comparativ cu trimestrul II al anului trecut, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 47.000 de persoane, iar cel al pensionarilor de asigurări  sociale de stat a scăzut cu 19.000  mii persoane.

Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 15,7% , respectiv cu 16%, în termeni nominali.

Unde sunt cei mai mulți pensionari pe umerii unui salariat

Și în trimestrul II din 2021 pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari, iar pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,6% în totalul celor de asigurări sociale.

Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,1%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 9 la 10. Potrivit INS, acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial:

  • 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov
  • 16 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman
  • 15 pensionari la 10 salariați în judeṭul Giurgiu
  • 14 pensionari la 10 salariați în judeṭele Botoṣani ṣi Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 850 de lei (1272 lei în judeţul Botoṣani, 1279 lei în judeṭul Giurgiu, 1298 lei în judeṭul Vrancea faţă de 2122 lei în judeṭul Hunedoara, 2024 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 1889 lei în judeṭul Braṣov).

Numărul total al beneficiarilor de pensie socială minim garantată – actuala indemnizație socială, de 800 de lei, conform prevederilor OUG nr.6/2009 -în trimestrul II 2021, a fost de 932.000 de persoane, din care:

  • 792.600 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17,0% din totalul pensionarilor din această categorie;
  • 134.800 persoane din rândul pensionarilor proveniţi din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,9% din totalul acestora;
  • 4.600 persoane din sistemul militar, reprezentând 2,5% din totalul acestei categorii.

Numărul celor cu indemnizație socială este ușor mai mic decât în trimestrul precedent, când a fost de 940.100 de persoane.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Celebra prezentatoare TV a ţării a fost concediată. Umilinţa la care nimeni nu se aştepta...
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
FOTO EXCLUSIV. Ea este moștenitoarea „imperiului” pe care îl construiește Răzvan Burleanu! Primele imagini
O pandemie ascunsă? Boala care ucide mult mai mulţi oameni decât se credea
Cum încarcă un român DACIA Spring. Fotografia e VIRALĂ
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
Cu cine a fost prinsă Mihaela Rădulescu, în pat? Dezvăluiri incredibile despre bărbatul cu care...
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
Adrian NĂSTASE a fost REABILITAT și poate CANDIDA
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit... Un sfârșit cumplit
Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum de la cel mai înalt nivel: "După 20...
O nouă sărbătoare pentru români! Ziua care va avea o însemnătate aparte! Legea a fost...
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...