Peste 400 de elevi din Bacău beneficiază de infrastructură școlară modernă, în cadrul unui proiect-pionierat aflat în faza de pre-lansare

Peste 400 de elevi din Bacău beneficiază de infrastructură școlară modernă, în cadrul unui proiect-pionierat aflat în faza de pre-lansare
Noul mobiler de la liceul din Sascut / Sursa: Narada
Publicat: 27/09/2021, 13:11
Actualizat: 27/09/2021, 13:13

Elevii Liceului Tehnologic „Jacques M. Elias” din Sascut, județul Bacău, învață, de la începutul acestul an școlar, în săli de clasă dotate cu mobilier modern, ca urmare a apelului unui profesor adresat organizației Narada, în cadrul unui proiect destinat remedierii urgențelor din sistemul de educație.

Debutul fiecărui nou an școlar scoate în evidență carențele infrastructurii din sistemul de învățământ: școli fără grupuri sanitare în incintă, mobilier în stare precară, lipsa bibliotecilor, laboratoarelor de științe, a sălilor de sport sau conectivității.

Așa cum a obișnuit în situații similare, organizația Narada consideră aceste probleme mai degrabă provocări adresate societății și mediuluide afaceri, iar pentru soluționarea lor, va deveni accesibilă publicului larg, la începutul lunii octombrie, o hartă interactivă, dedicată urgențelor din Educație – HartaEdu, au transmis reprezentanții echipei.

Apel pe HartaEdu.ro

Astfel, chiar dacă acest proiect-pionierat în România nu este încă lansat oficial, au fost deja semnalate alerte în educație, la care Narada și partenerul acesteia au răspuns.

Liceul Tehnologic „Jacques M. Elias” din Sascut, județul Bacău, prin intermediul profesoarei Aurelia Dascălu care a înscris urgența pe HartaEdu.ro a cerut ajutor pentru înlocuirea mobilierului degradat din sălile de clase. Auchan a fost prima companie care a răspuns. Retailerul a donat 10% din vânzările gamei de papetărie marcă proprie eco-friendly pentru modernizarea liceului din Bacău. Astfel, peste 400 de elevi s-au bucurat la începutul noului an școlar de mobilier adecvat unei instituții de învățământ modern, în locul celui vechi, care reprezenta un pericol pentru copii.

Faptul că profesorii anunță deja problemele din domeniul educațional pe HartaEdu demonstrează necesitatea unui demers ca cel întreprins de Narada –lansarea unei platforme unde să poată fi semnalate în timp real problemele din învățământ, indiferent de natura lor, iar intervenția tuturor celor care își doresc să ajute să fie facilitată și să ajungă exact unde e mai mare nevoie de ea, a transmis echipa Narada.

Odinioară o comună bogată a județului Bacău, Sascut s-a confruntat cu probleme economice și sociale de-a lungul vremii, care s-au reflectat și în infrastructura liceului din zonă. Fără investiții, dotarea materială aacestuia a ajuns la un asemenea nivel de depreciere încât mulți elevi preferă navete lungi, la școlile din oraș, în defavoarea frecventării liceului din zonalor de domiciliu. În plus, școlile profesionale au început să fie din ce în cemai puțin căutate. Cu toate acestea, Paris Alin Mihai, profesor de matematică și directorul instituției din 2017, consideră că liceul din Sascut este „cel mai tare” din tot județul Bacău. Aceasta pentru că elevi care au intrat cu notede 3, 4 sau 5 la matematică și română reușesc să obțină la bacalaureat note de7, 8 sau chiar 9 și să meargă mai departe, în învățământul superior.

„Atunci când termini liceul să fii încărcat cu o mie de arme și să pornești împotriva lumii și s-o cucerești. Cam așa văd lucrurile!”, spune Aurelia Dascălu și ceva din spiritul voluntar al dascălilor pare să se fi transmis și elevilor, care reușesc să facă salturi atât de mari ca nivel de cunoștințe.

Profesor dediscipline economice la această instituție, Aurelia Dascălu s-a ambiționat să demonstreze că liceul din Sascut nu este cu nimic mai prejos decât școlile de la oraș, mai ales dacă există implicare. În 2020, profesoara a apelat la ajutorul Narada pentru dotarea cu tablete și o tablă interactivă ultramodernă aunei clase, proiect finalizat cu succes prin intermediul organizației.

Bănci reparate și cârpite de generații

Anul acesta, profesoara din Sascut a înscris pe platforma hartaedu.ro o alertă tip „Nevoie Şcoală” pentru a înlocui băncile și scaunele din cât mai multe clase ale liceului său. Folosit de generații la rând fără a fi înlocuit,mobilierul școlii ajunsese atât de degradat încât reprezenta un pericol pentru elevi, dincolo de faptul că nu asigura minimul confort pentru desfășurarealecțiilor. „Vedeam cât sunt de chinuiți copiii cu scaunele din clasă. Sunt foarte vechi, mult prea joase pentru înălțimea lor și astfel aveau o poziție nesănătoasă”, explică profesoara. Reparate și cârpite de-a lungul timpului chiar de elevi, băncile și scaunele ajunseseră atât de scunde încât ar fi fost mai potrivite ca mobilier pentru grădinițe decât pentru adolescenți de liceu. Convinsă că starea de bine a elevilor contribuie la performanță, Aurelia Dascălu a înscris alerta pe HartaEdu.

Datorită dorinței de implicare în proiectelelocale pentru tineri, Auchan a demarat ocampanie de sprijin pentru modernizarea liceului din Bacău.

„Liceul din Sascut este unul din primelepatru proiecte pe care le sprijinim în HartaEdu.ro. Ne-am decis să facem astacu prioritate, pentru că am lucrat cu mai multe cadre didactice din aceastăunitate școlară pentru a digitaliza materia claselor 0-8 în proiectul nostru anterior, Naradix, dedicat educației remediale. Ni s-a părut un contrastextraordinar pentru că, pe de-o parte aveam toți acești profesori care sestrăduiau să trimită inovația în educație mai departe, către copii din toatățara, către comunități vulnerabile de peste tot și pe de altă parte, copiii lorstăteau în bănci atât de vechi Aceasta afost urgența pe care ei au lansat-o pe platformă și la care cei de la Auchan au răspuns cu o viteză foarte mare”, spune Andra Munteanu, cofondator Narada.

Cum funcționează platforma

Deși HartaEdu incă nu este oficial lansată și accesibilă publicului larg, aceasta a ajutat deja la soluționarea unei alerte de educație dintr-una din școlile din țară. Această platformă oferă oportunitatea fiecărui profesor sau instituții de învățământ să semnalezeproblemele existente în sistem, iar solicitările sunt înregistrate și mapate în timp real, pe această hartă dinamică. Ulterior, alertele sunt trimise către inspectoratele școlare județene și către agenții economici, pe o rază de 60 de kilometri de zona unde a fost semnalată problema. Platforma HartaEdu oferă o „voce” chiar și celor mai izolate școli din România, pe de-o parte, iar pe de alta, invită IMM-urile și companiile mari să devină eroii unei instituții de învățământ, prin soluționarea urgențelor din educație. Mai mult decât atât, orice persoană fizică ce îşi doreşte să dea o mână de ajutor unei şcoli poate contacta la rândul ei unitatea de învăţământ şi spijini prin bani, bunuri sau servicii, au transmis membrii echipei Narada.

„Cu un SMS la 8845 cu textul „ELEV”, cu o donație de doar 2euro/lună, orice persoană poate contribui la modernizarea unei școli, la rezolvarea situației speciale a unui elev sau a necesităților didactice aleprofesorilor. „Proiectul nostru este important, căci ziua de mâine se așază peste cea de azi, iar dacă ziua de azi nu strălucește înbucurie, putem face ca ziua de mâine să lumineze cald peste toți acești copii frumoși”, spune profesoara Aurelia Dascălu, cea care a semnalat necesitățile Liceului Tehnologic din Sascut pe hartaedu.ro.

Întreaga intervenţie de modernizare:

Obiectivele echipei Narada

Vizionari, strategi, profesioniști IT, oameni de business, de comunicare, manageri și voluntari care înțeleg că educația stă la bazadezvoltării comunităţilor sănătoase. O echipă de minți agile care proiectează soluții sustenabile, de tehnologie, actuale pentrurezolvarea nevoilor educaționale din România. O organizație care crede că fiecare reușită are rolul de a ne conducespre următoarea.

„Suntem oameni care susțin inovația în educație, chiar la firul ierbii. Din 2017, vizualizăm, proiectăm și adaptăm inițiative care săcontribuie la scăderea ratei analfabetismului în România și aducerea educațieiîn secolul 21. Copiii viitorului cresc cu Narada”, au transmis reprezentanții organizației.

Narada este un proiect născut sub umbrela Romanian Business Leaders Foundation.

Mai multe informații despre Narada sunt disponibile pe website, www.narada.ro și pe canalele de comunicare Facebook, Instagram și LinkedIn.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
FOTO. Imagini fierbinți cu Simona Halep și Toni Iuruc! Nu au mai ținut cont că...
Cum a făcut tatăl Anamariei Prodan un milion de euro pe vremea lui Ceauşescu! Averea...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Ce este hypermiling și cum te poate ajuta să economisești carburantul
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Specii umane despre care nu știai ca există. „Omul Dragon”, cea mai recentă specie de...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Meteo ANM. Vine gerul în România. Temperaturi la limita îngheţului de săptămâna viitoare
IATĂ care sunt RESTRICȚIILE începând de ASTĂZI!
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Mini-vacanţă pentru români: Vom acasă cu toţii! Câte zile vom avea libere?
ȘOC TOTAL despre PFIZER: Este răsturnare totală de situație! Este timpul ca oamenii să-și dea...
Anamaria Prodan e în șoc! Reghecampf a rupt tăcerea, în sfârșit. „Va veni un moment...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021