Povestea impresionantă a gemenilor care luptă pentru visul de a deveni preoți. Tatăl lor, preotul Cerbu, a murit chiar în ziua de Crăciun

Publicat: 23/08/2021, 14:25

Sebi și Alexandru, doi gemeni din Bacău în vârstă de 15 ani, se pregătesc să devină preoți. În urmă cu doi ani, tatăl lor, preotul Cerbu, a plecat  să slujească liturghia în Cer”, după cum spune soția sa. Urma să fie protopop, însă o boală gravă l-a răpit de lângă ai lui chiar în ziua de Crăciun.

Soția sa, Gabriela Cerbu, profesor de limba și literatura română la Școala Gimnazială din Sascut, a fost devastată de o durere pe care crede că nu o va depăși niciodată.

A primit însă încurajări și putere de la cei trei băieți ai săi: Ștefan, în vârstă de 22 de ani, student la Teologie, „marele Atlas pe umerii căruia atârnă toate greutățile familiei”, după cum spune mama sa și gemenii Sebi și Alexandru, „micii Atlași”, care o susțin cu tot ce e nevoie.

O ajută după puteri la treburile din gospodărie și din casă și își asumă – cu eroism, s-ar putea spune – responsabilitatea de a merge mai departe, chiar dacă familia lor a fost devastată de o tragedie.

Au terminat clasa a VIII-a cu medii apropiate de 10 și se pregătesc intens să intre la un liceu teologic. Cu lecțiile concepute astfel încât să fie interactive, atractive și să stimuleze memorarea, Naradix, platforma de educație remedială lansată de Narada, le-a fost de mare ajutor ca să devină din ce în ce mai buni. Au aflat despre acest sistem de învățământ digitalizat de la mama lor, voluntar Narada, care a dedicat timp și energie proiectului Naradix, tocmai pentru a ajuta cât mai mulți copii să-și transforme visurile în realitatea pe care o trăiesc zi de zi.

„Dumnezeu l-a iubit prea mult și a vrut să fie acolo”

Pe părintele Cerbu, „Dumnezeu l-a iubit prea mult și a vrut să fie acolo, lângă El”, povestește soția acestuia. Iar din urmă cu doi ani, de când acesta „slujește în Cer”, gemenilor Sebi și Alexandru le-a devenit clar ce profesie vor urma – aceeași ca și tatăl sau fratele lor cel mare, Ștefan, care speră să ajungă paroh chiar la biserica unde a slujit părintele său. Indiferent de vitregiile pe care ni le oferă viața, copiii, în general, ne dau lecții nouă, adulților”, spune Gabriela Cerbu.

Iar lecția gemenilor Sebi și Alexandru constă nu în vreun gest ieșit din comun, ci în eroismul de a-și asuma responsabilitățile de zi cu zi, în determinarea de a merge mai departe, de a rămâne constant la același nivel de performanță în ce privește școala, în ciuda tragediei din familie. „Copiii au fost mai puternici decât mine”, mărturisește Gabriela Cerbu.

„Învățăm unii de la alții să primim acea forță”

De la ei am învățat să fiu puternică. M-au încurajat și împreună încercăm să depășim momentul. Învățăm unii de la alții să primim acea forță care să ne ajute să privim spre viitor. Băieții au încercat mai mult ca oricând să-mi demonstreze mie, poate și lor, puterea aceasta de a merge mai departe. Într-o oarecare măsură, au încercat să-și demonstreze și lor că pot face față și pot să depășească orice moment”, mai spune mama gemenilor.

Din spusele Anei Elena Simionescu, diriginta gemenilor, Sebi și Alexandru chiar au reușit să realizeze ce și-au propus. Cei doi băieți în vârstă de 15 ani au obținut rezultate excelente la Evaluarea Națională și au terminat clasa a VIII-a în topul celor mai buni elevi. Trauma din viața personală putea fi intuită din starea de spirit, însă rezultatele la învățătură au rămas la cel mai înalt nivel:

Cunoscându-i mai bine am observat starea lor care, bineînțeles, nu avea cum să fie aceeași, dar în același timp, i-am văzut foarte puternici și cu zâmbetul pe buze, atât cât s-a putut. Iar la note s-au menținut la fel și după această traumă prin care au trecut”, povestește diriginta gemenilor.

Nivelul constant de performanță la învățătură al băieților se datorează pregătirii suplimentare de acasă, completat cu informațiile pe care le-au asimilat prin înscrierea pe Naradix, proiect din care a făcut parte și mama lor.

„Naradix a fost o adevărată provocare”, spune profesoara Gabriela Cerbu, care recunoaște că a pus atâta pasiune în acest proiect încât aproape și-a neglijat responsabilitățile familiale.

Am încercat să echilibrez într-o oarecare măsură misiunea mea de mamă cu cea de profesor la clasă și să-mi dedic timp și pentru Narada. Sunt mamă și pentru copiii mei, dar și pentru copiii de la școală și atunci când vreau să fac un lucru de calitate, caut cea mai bună soluție ca să-mi iasă acel lucru. Într-adevăr, am muncit din greu, dar am făcut-o cu mult drag”,  mai spune Gabriela Cerbu.

În acest moment, 10.000 de copii sunt deja înscriși pe platforma de educație remedială Naradix și beneficiază de lecțiile concepute de Gabriela Cerbu alături de alți 40 de profesori și 80 de voluntari. Înscrierile pe platforma de educație digitală lansată de Narada sunt încă deschise și orice copil, din orice colț al țării poate participa la webinarii (până acum au fost susținute 85).

Cu un SMS la 8845 cu textul „ELEV” sau prin plata cu cardul pe pagina campaniei, cu o donație de doar 2 euro/lună, orice persoană poate sprijini copiii să recupereze materia pierdută în pandemie, să lupte împotriva abandonului școlar sau, ca în cazul lui Sebi și Alexandru, să investească în performanță. Elevii cu rezultate foarte bune la testările de pe Naradix acumulează puncte pe care le pot transforma în premii: mingi, jocuri, cărți și mult.

Citește și Povestea lui Cristian, băiatul de 9 ani care a învățat singur engleza și a ajuns un geniu în matematică

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”