Premierul, bucuros că magazinele REDUC PREȚURILE la alimentele de bază. „Este o soluție vitală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor”

Premierul, bucuros că magazinele REDUC PREȚURILE la alimentele de bază. „Este o soluție vitală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor”
Publicat: 03/08/2023, 13:10
Actualizat: 03/08/2023, 13:35

Premierul Marcel Ciolacu s-a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, bucuros să vadă că unele magazine au început să aplice măsura de reducere a prețurilor la alimentele de bază.

Premierul consideră că această măsură, care protejează puterea de cumpărare a oamenilor, va duce rapid inflația la o singură cifră.

„Mă bucură faptul că marile lanțuri de magazine au început să aplice, din 1 august, reducerea prețurilor la alimentele de bază. Este o soluție vitală pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor și am văzut deja prețuri scăzute cu 35 și chiar 50% la unele produse. Sunt sigur că această măsură începe deja să ajute concret milioane de oameni și mai ales această măsură va duce rapid inflația la o singură cifră, sper chiar de luna viitoare”, a declarat premierul, la începutul ședinței de Guvern.

Prețurile produselor de bază, printre care pâinea, lactatele, ouăle, făina, uleiul, zahă­rul, fructele şi legumele, ar trebui să scadă în magazine, după ce a intrat în vigoare ordonanța de urgență a Guvernului ce limitează adaosul comercial al procesatorilor și retailerilor la 20%.

Reporterii Gândul au mers, marți, în supermarketuri și hypermarketuri pentru a vedea dacă scăderile sunt aplicate, iar realitatea a confirmat acest lucru.

Măsură temporară

Consiliul Concurenţei a demarat recent o amplă acţiune pentru a vedea măsura în care companiile au aplicat prevederile OUG privind combaterea creşterii preţurilor la unele produse agricole şi alimentare şi va face o analiză comparativă a preţurilor la raft actuale faţă de cele de dinaintea emiterii ordonanţei.

Ordonanța Guvernului Ciolacu instituie pentru sectorul agricultură şi industrie alimentară o măsură cu caracter temporar în vederea combaterii creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare.

Conform celor mai recente cifre oficiale privind inflația publicate de Institutul Național de Statistică, rata anuală a inflaţiei în luna iunie 2023 comparativ cu luna iunie 2022 ajunsese la 10,3%. Valoarea a fost într-o scădere graduală în ultimele luni, de la cea maximă, de 16,8%, înregistrată în noiembrie 2022.

Defalcat, la mărfurile alimentare a fost cea mai ridicată inflație, de 17,88%, în iunie 2023 față de aceeași lună a anului trecut.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Marile magazine au scăzut prețurile la alimentele cu adaos plafonat de Guvernul Ciolacu. Ce reduceri au găsit clienții în supermarketuri

Modul în care companiile aplică reducerea preţurilor la alimentele de bază, VERIFICAT de Consiliul Concurenţei / Anunțul lui Bogdan Chiriţoiu

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medicul unei femei de 114 ani spune ce am putea face cu toții pentru a...
Cutremurător! Celebrul actor a fost ucis în timp ce a încercat să oprească un jaf
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Două femei care au vrut să le dea fructe unor muncitori au fost bătute de...
S-a elucidat misterul OZN-ului de pe pe fundul Mării Baltice. Ce au descoperit savanții: „Am...
Suferințele prin care a trecut soția lui Iosif Rotariu în ultimele luni: A ajuns să...
Cele mai căutate apartamente de către românii care vor să-și cumpere o locuință. Schimbări pe...
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Ştefan Birtalan, dublu campion mondial şi cel mai bun handbalist al lumii timp de trei...
Descoperire MAJORĂ! Cei care fumează CANABIS sunt de 2 ori mai...
Ungurii au blocat totul. S-a mers foarte departe!
Primele imagini de la cununia religioasă a lui Vincenzo Aiello. Fostul concurent de la Chefi...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
BANCUL ZILEI. Servitoarea familiei Bulă este concediată. – Doamna Bubulina, înainte de a pleca vreau...
Statuile de pe Insula Paștelui riscă să fie „pierdute” pentru totdeauna
×