Se schimbă proba practică a examenului pentru permisul auto? Nou proiect de lege depus în Parlament

Se schimbă proba practică a examenului pentru permisul auto? Nou proiect de lege depus în Parlament
Examen auto
Publicat: 05/10/2022, 14:51
Actualizat: 05/10/2022, 14:53

Se schimbă proba practică a examenului pentru permisul auto? Un nou proiect de lege inițiat de UDMR propune schimbări în felul în care se va da proba practică pentru obținerea permisului de conducere.

Astfel, proba practică a examenului pentru obținerea permisului auto ar putea fi susținută și cu examinatori autorizați, nu doar cu ofițeri și agenți de poliție.

”Prezentul proiect de lege a fost necesar deoarece Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar din cauza lipsei de personal, iar, astfel, candidații trebuie să aștepte luni de zile pentru a obține o programare la proba practică, necesară pentru obținerea permisului de conducere. Inițiativa noastră are ca scop transparentizarea actualului sistem de reglementare și facilitarea procedurilor administrative pentru obținerea permisului de conducere”, a declarat inițiatorul proiectului, Benedek Zakariás.

De asemenea, noul proiect de lege vrea să introducă posibilitatea ca, pe lângă polițiști, să poată fi examinator la proba de traseu și un examinator auto. Această nouă ”meserie” poate fi realizată de orice persoană care are permis de conducere de cel puțin 3 ani și care obține o autorizație de examinator auto.

Care sunt condiții pentru obținerea autorizației de examinator auto

Conform noului proiect de lege, Autoritatea Rutieră Română ar fi responsabilă pentru examinarea candidaților, iar pentru a obține o autorizație de examinator, persoana respectivă trebuie să dețină permis de conducere pentru categoria B de cel puțin trei ani, să nu fi avut permisul de conducere anulat sau suspendată exercitarea dreptului de conducere a autovehiculelor în ultimii trei ani.

”Pentru a obține autorizație de examinator pentru categoriile C sau D, pe lângă condițiile de mai sus, persoana trebuie să aibă cel puțin 5 ani experiență în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică și practică. Prin această modificare eliminăm posibilitatea ca un agent de poliție, după trei ani de experiență în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, așa cum este în prezent”, a adaugat Benedek Zakariás, potrivit Mediafax.

Dacă iniţiativa legislativă elaborată de UDMR va fi adoptată în Parlament, aceasta va intra în vigoare începând cu anul 2024.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase