Sondaj | Aproape opt angajați din 10 ar vrea să muncească doar patru zile pe săptămână. Câți se tem de un program de lucru zilnic de 10 ore

Sondaj | Aproape opt angajați din 10 ar vrea să muncească doar patru zile pe săptămână. Câți se tem de un program de lucru zilnic de 10 ore
Sursă foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 13/04/2022, 11:36

Săptămâna de lucru de patru zile, opțiune prevăzută într-o propunere de lege recentă de modificare a Codului Muncii, se conturează drept o posibilă soluție de flexibilizare și de facilitare a tranziției la lucru de la birou, în contextul revenirii tot mai multor angajați la modul de lucru fizic, pre-pandemic, arată rezultatele unui sondaj online realizat recent de platforma de recrutare BestJobs.ro. Astfel, 78% dintre angajați sunt deschiși să lucreze doar patru zile pe săptămână și cred că acesta este un moment foarte bun pentru adoptarea săptămânii mai scurte de lucru. Chiar dacă părerile cu privire la efectele acestei inițiative sunt împărțite, 55% dintre angajați se tem însă de mărirea zilei de lucru de la opt la 10 ore.

Proiectul de lege recent înregistrat la Senat pentru modificare a Codului Muncii, prin care se introduce posibilitatea ca angajatorii şi salariaţii să stabilească de comun acord un program de lucru de 10 ore pe zi, timp de 4 zile, cu 3 zile de repaus, pare că ar putea fi îmbrățișat de mulți români.

Dacă majoritatea ţărilor în care programul de lucru de 4 zile pe săptămână a fost testat au avut în vedere reducerea proporţională a numărului de ore lucrate într-o săptămână cu menţinerea nemodificată a salariului, în România şi în Belgia, conceptul de săptămână scurtă de lucru are în vedere doar o comasare a săptămânii de lucru de 40 de ore în patru zile lucrătoare şi acordarea a trei zile libere, potrivit Business Magazin.

Astfel, belgienii vor putea lucra doar patru zile pe săptămână fără pierderi la salariu, după ce guvernul a revizuit legislația muncii din țară, însă orele din a cincea zi de muncă trebuie redistribuite în celelalte patru zile. Săptămâna de lucru de patru zile a fost testate în Islanda între 2015 și 2019 și de atunci a devenit alegerea a 85% din populația activă a țării. Și Scoția va încerca să implementeze o astfel de săptămână de lucru pentru șase luni, guvernul punând 10 milioane de lire sterline la dispoziția companiilor participante.

Aproape două treimi dintre respondenți ar vrea săptămâna redusă de lucru

Potrivit rezultatelor sondajului BestJobs, aproape 71% dintre angajați consideră că săptămâna de lucru de patru zile s-ar potrivi locului de muncă pe care îl au în prezent și activității lor. Totuși, 41% consideră că principalul dezavantaj constă în volumul mai mare de muncă din cele patru zile care ar rămâne lucrătoare, ca urmare a extinderii orelor de program. În plus, 45% simt că, în cazul în care compania pentru care lucrează adoptă un astfel de mod de lucru, va exista o presiune mai mare asupra lor de a termina totul mai repede.

Chiar dacă trei din patru angajați tind să creadă că angajatorul lor nu ar permite un astfel de program, ei văd și multe avantaje pentru starea lor de bine, cum ar fi îmbunătățirea echilibrului dintre viața profesională și cea privată (70%), mai mult timp liber pentru a prioritiza sănătatea psihică și fizică (68%), creșterea nivelului de productivitate atunci când sunt la job (29%) și diminuarea riscului de a ajunge la epuizare (25%).

„Piața muncii este într-un punct în care, mai mult decât oricând, sănătatea mintală a angajaților este pe primul loc, iar angajatorii sunt deschiși să abordeze soluții de flexibilizare a muncii, urmând modelul altor țări europene. După ce am experimentat cu toții modelul de lucru de la distanță și am văzut că funcționează, ne aflăm acum la un pas de a testa și săptămâna de lucru de patru zile, care le-ar aduce angajaților o zi liberă în plus, chiar dacă, în forma actuală, nu le-ar schimba volumul de muncă. Avantajele par să îi convingă chiar și pe cei mai reticenți dintre angajați, în timp ce companiile rămân încă rezervate”, spune Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs.

Dacă s-ar adopta săptămâna de lucru de patru zile. principalul lucru pe care respondenții l-ar face în ziua liberă ar fi petrecerea timpului cu cei dragi, respectiv activități în familie (58%). Odihna ocupă de asemenea un loc important pentru 42% dintre respondenți, iar topul este completat de activitățile recreative. Alți 47% spun că în ziua liberă ar rezolva sarcini administrative de care nu se pot ocupa în timpul zilelor de lucru, arată rezultatele sondajului.

Jumătate dintre angajatori ar vedea posibilă funcționarea companiei lor cu un program de patru zile pe săptămână în forma propunerii legislative (10 ore/zi) și 60% sunt de părere că acest moment este unul bun pentru trecerea la acest mod de lucru. Totuși, părerile sunt împărțite privind efectele: 25% consideră că ar scădea costurile de funcționare ale companiei, însă tot atâția văd riscul de a scădea și volumul de muncă realizat.

În ceea ce privește efectele asupra angajaților, unul din patru angajatori consideră că aceștia ar fi mai fericiți datorită zilei libere în plus, dar 12% se tem că acest program ar putea conduce rapid la extenuare, din cauza volumului crescut de muncă într-o zi de lucru.

Sondajul a fost efectuat în perioada 02 – 24 martie pe un eșantion de 1.113 utilizatori de internet din România.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”