Strigătul disperat al unei fetițe în pandemie: „Mă simt izolată, ca într-o închisoare din care nu pot evada! Părinții meu au început să… Vă rog să nu-i contactați!” (EXCLUSIV)

Strigătul disperat al unei fetițe în pandemie: „Mă simt izolată, ca într-o închisoare din care nu pot evada! Părinții meu au început să... Vă rog să nu-i contactați!” (EXCLUSIV)
„Mă simt izolată, ca într-o închisoare din care nu pot evada. Părinții meu au început să fie și mai duri. Când eram mici eu și sora mea...” Strigătul de ajutor al unei fetițe de doar 13 ani (EXCLUSIV). Foto caracter ilustrativ: Pixabay.com
Publicat: 08/08/2020, 12:30

„Am 13 ani și locuiesc cu părinții și sora mai mică. Abuzurile au existat întotdeauna, când eram mici eu și sora mea dormeam sub pătură, de frică”, așa începe apelul unei fetițe către Asociația Telefonul Copilului în luna aprilie, în plină pandemie de COVID-19.

Nevoia de consiliere psihologică, abuz, violență în familie, tristețe, singurătate, dar și lipsa alimentelor și a resurselor financiare, sunt motivele pentru care copiii au solicitat sprijinul Asociației Telefonul Copilului. În total, specialiștii asociației au consiliat un număr de 1.291 de cazuri specifice pandemiei.

Gândul.ro a solicitat asociației mai multe apeluri pentru a vedea care au fost cazurile concrete cu care s-au confruntat copiii în pandemie.

Cazul unei fetițe de 13 ani: „Nu mă simt în siguranță acasă”

O fetiță de doar 13 ani a apelat Telefonul Copilului în plină pandemie. Cuprinsă de teamă, micuța a cerut ajutorul asociației pentru a învăța cum să se protejeze de părinții abuzivi. Adolescenta locuiește cu părinții și cu sora sa mai mică, iar pandemia i-a transformat viața într-o adevărată închisoare.

O să încerc să va explic pe scurt cu ce mă confrunt, pentru că povestea este lungă. Am 13 ani și locuiesc cu părinții și sora mai mică. Abuzurile au existat întotdeauna, când eram mici eu și sora mea dormeam sub patură, de frică. În ultima perioadă însă, de când cu starea de urgență, îmi este și mai greu să fac față situației. Mă simt izolată, ca într-o închisoare din care nu pot evada. Părintii mei au început să fie si mai duri, nu mă simt în siguranță acasă și îmi fac griji pentru sora mai mică. Vă rog să nu îmi contactați părinții, vreau doar să mă învățați cum să mă protejez pe mine, dar si pe sora mea”, este strigătul de ajutor al micuței.

Caz preluat și consiliat de Asociația Telefonul Copilului, la 11611, în luna aprilie, editat pentru păstrarea confidențialității

Ana, fetița care a încercat să le explice părinților ce simte printr-o scrisoare

Un alt caz înduioșător este cel al Anei, o fetiță de doar 12 ani, care a încercat să le explice părinților ce a simțit în perioada pandemiei, prin intermediul unei scrisori.

„Numele meu este Ana și am 12 ani. Părinții mei au o afacere care le ocupă tot timpul, motiv pentru care eu sunt singură acasă în fiecare zi, chiar și în weekend. Părinții mei nu mă lasă să ies deloc din casă, doar în curte, deși starea de urgență s-a încheiat, iar în zona mea oricum erau puține cazuri. Am încercat să le explic ce simt printr-o scrisoare, însă nici măcar nu au citit-o.Nu am ce să le reproșez, îmi oferă tot ce vreau din punct de vedere material, însă mă simt extrem de singură. Eu locuiesc în mediul rural, iar prietenii mei, care îmi sunt și colegi, locuiesc la oraș. Nu m-am mai întâlnit cu ei de mult timp și tare aș vrea să ies cu ei afară așa cum era înainte de pandemie”, este apelul Anei.

Caz preluat și consiliat de Asociația Telefonul Copilului, la 11611, în luna iunie, editat pentru păstrarea confidențialității

Absolventă de clasa a VIII-a: „Cred că am devenit dependentă de seriale”

O altă adolescentă, absolventă de clasa a VIII-a, s-a confruntat cu problemele din perioada Evaluării Naționale. Frica cea mare a fost să nu clacheze în ziua examenului.

„Am nevoie de ajutor…se apropie Examenele Nationale, eu sunt în clasa a VIII-a si nu mă simt pregatită. Nu pot să învăț deloc, stau toată noaptea și mă uit la seriale. Cred ca am devenit dependentă, nu pot sa dorm pentru că trebuie să aflu ce se întamplă în episodul urmator. Îmi este foarte frică sa nu clachez în ziua examenului, mai ales pentru că am probleme la matematică. Părinții nu mă înțeleg, îmi spun să învăț mai mult, însă eu nu mă pot concentra”, este mesajul adolescentei.

Caz preluat și consiliat de Asociația Telefonul Copilului, la 11611, în luna iunie, editat pentru păstrarea confidențialității

Depresia și pandemia

Copiii care au un istoric al depresiei prezintă un risc deosebit în această perioadă stresantă, iar evenimentele tulburătoare semnificative, precum pandemia, pot provoca depresie și la copiii care nu au arătat semne anterioare, potrivit Child Mind Institute.

Spre exemplu, în Spania, una dintre cele mai afectate țări de pandemia de COVID-19,  copiii au fost afectați de depresie și anxietate.

Spania a impus o carantină foarte strictă, ordonând izolarea copiilor în case pentru mai multe săptămâni din dorința de a împiedica răspândirea coronavirusului.

În aprilie, studiul fundației Salvați Copiii, citat de Reuters, a demonstrat că 17% dintre copii au fost afectați de depresie, chiar dacă izolarea impusă de pandemie i-a ajutat pe spanioli să petreacă mai mult timp cu familiile lor.

În familii cu condiții financiare precare, 32,3% dintre copii au întâmpinat probleme cu somnul, în timp ce 30,1% erau îngrijorați din cauza Covid-19. Potrivit studiului care s-a folosit de răspunsurile a 1.800 de respondenți, cei care provin din medii sărace au plâns mai mult și s-au confruntat cu anxietate.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
S-a închis un cunoscut post TV. Nu s-a mai putut face nimic
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri