VIDEO. O tornadă a avut loc vineri la Botoșani. Imaginile sunt spectaculoase

Redactor:
Nicolae Oprea
VIDEO. O tornadă a avut loc vineri la Botoșani. Imaginile sunt spectaculoase
Tornada de la Botosani, captura Meteoplus

O tornadă s-a format, vineri, în satul Cucorăni, județul Botoșani. Fenomenul apare cel mai adesea în țara noastră în lunile mai-iunie, iar în ultimii ani numărul și intensitatea acestora a crescut.

Fenomenul meteorologic a fost văzut la nord-vest de orașul Botoșani, în zona satului Cucorăni, relateză Digi 24.

Judetul, Botoșani, Cucorăni

Judetul, Botoșani, Cucorăni 🌪️ 29 mai 2020 Meteo NORD – EST

Publicată de Meteoplus pe Vineri, 29 mai 2020

După anul 2006, au fost raportate aproape o sută de tornade în România. Anul acesta, sezonul a început mai târziu ca de obicei.

Specialiştii români lucrează la o bază de date despre tornade, pentru a înţelege mai bine riscul asociat acestor fenomene meteorologice.

Fenomenele meteo extreme devin o normalitate

Climatologul Roxana Bojariu a vorbit la Gândul LIVE despre fenomenele extreme din această perioadă și a precizat că au o intensitate foarte mare. În ceea ce privește vara care urmează, climatologul spune că ar putea fi una cu temperaturi foarte ridicate și este posibil să avem chiar și tornade.

Dacă vorbim de fenomene extreme, chiar dacă sunt normale pentru perioada din an, intensitatea lor este mult mai mare decât cea cu care eram obișnuiți în umră cu câteva decenii. Ați văzut covorul de grindină care acoperă zone destul de întinse. Cantitatea de precipitații tinde să creeze mai mereu inundații. Lucrurile acestea sunt un semnal al efectului încălzirii globale la scările noastre regionale și locale”, a decarat la Gândul LIVE Roxana Bojariu, climatolog.

Ce spune climatologul legat de vara ce vine

„Putem spune că temperaturile în vara care vine au șanse foarte mari să fie peste media intervalului de referință 1993 – 2016. Nu putem să spunem cu cât peste medie și când va fi valul de căldură. Probabil că vor fi și furtuni puternice, poate chiar tornade”, a mai spus Roxana Bojariu la emisiunea prezentată de Emma Zeicescu.

O tornadă s-a format din senin la Drajna, în județul Călărași, anul trecut, reușind să răstoarne un autocar de pe drum.

Inchide