“Pentru mai mult de un sezon, am fost printre cei mai buni jucători din lume, așa că aș fi putut să câștig ușor Balonul de Aur”, spune Adrian Mutu, într-un interviu pentru presa din Marea Britanie.
Totuși, în Anglia, oamenii îl țin minte pe Adrian Mutu pentru un singur lucru, exact lucrul pe care fostul fotbalist l-ar vrea uitat. Mutu insistă că presa – mai ales cea britanică – și iubitorii sportului ar trebui să “treacă peste asta” și să acorde mai multă atenție revenirii spectaculoase și întregii cariere.
O carieră “remarcabilă și controversată”, cum o descrie chiar fostul fotbalist într-un interviu cu The Telegraph.
În august 2003, Chelsea a semnat un contract de 16 milioane de lire sterline cu Mutu, parte a unei campanii de achiziții din banii pe care Roman Abramovici tocmai îi investise în club. Damien Duff, Juan Sebastián Verón, Joe Cole, Hernán Crespo și Claude Makélélé au fost printre cei care au sosit la Chelsea în același timp cu Mutu.
Românul, care începuse deja să aibă reputația unei vieți pitorești în afara terenului, a început în formă bună, marcând patru goluri în primele trei meciuri, inclusiv o dublă în victoria cu 4-2 împotriva lui Tottenham pe stadionul Stamford Bridge.
Sub comanda lui Claudio Ranieri, Mutu s-a numărat constant printre titulari, cu 36 de apariții în toate competițiile într-un sezon în care Chelsea a terminat pe locul doi în campionat.
Totul s-a schimbat însă odată cu sosirea lui José Mourinho. Mourinho și Mutu s-au certat mai întâi pe tema formei fotbalistului înaintea unui meci internațional. Mourinho a spus că Mutu este accidentat, Mutu nu a fost de acord și a ținut morțiș să joace oricum.
Nu după mult timp, în octombrie 2004, au apărut relatări conform cărora Mutu picase un test antidoping pentru consumul de cocaină. În cele din urmă, fotbalistul a primit o interdicție de șapte luni.
„Să iau cocaină în perioada în care eram la Chelsea a fost cea mai proastă decizie pe care am putut să o iau în toată cariera mea”, spune Mutu. „Eram singur și trist, dar nici depresia, nici nimic altceva nu a justificat ce am făcut. Ar fi trebuit să cer ajutor și nu am făcut-o. Cu toate acestea, în viață înveți din orice, iar acea lecție m-a făcut o persoană mai bună – mult mai matură și mai conștientă de sine. Și sunt mândru de asta”.
Mourinho, managerul lui Mutu la acea vreme, nu s-a abținut deloc din remarci în mass-media cu privire la comportamentul lui Mutu, declarând:
„Nu aș mai semna niciodată un contract cu el”.
După mai mulți ani de litigiu cu Tribunalul de Arbitraj Sportiv, Mutu a fost obligat să plătească mai multe milioane de euro lui Chelsea pentru încălcarea contractului.
În ciuda protestelor de la acea vreme, Mutu reflectă acum că interdicția, care în cele din urmă i-a pus capăt carierei de la Chelsea, a fost corectă.
„Toleranță zero – asta era politica de la Chelsea cu privire la droguri. Și cred că este corect. Am făcut o greșeală, m-am abătut de la drum și am plătit prețul pentru asta”, spune el.
„Am fost prins cu garda jos. Nu eram obișnuit cu acea viață. Am fost nepregătit. Am ajuns la Chelsea într-o perioadă tulbure din viața mea personală și m-am trezit prins în prea multe scuze și minciuni. Eram prea tânăr și prea singur”.
Mutu adaugă că el crede că avea potențialul de a fi câștigător al Balonului de Aur dacă lucrurile ar fi decurs altfel.
„Am reflectat la asta de multe ori”, recunoaște Mutu. „Cred că pentru mai mult de un sezon, am fost printre cei mai buni jucători din lume, așa că aș fi putut să-l câștig ușor. Dar deciziile proaste m-au împiedicat să fac acest lucru. Încerc să nu mă învinovățesc pentru asta”.
Recent, un alt scandal a avut loc la Chelsea, după ce ucraineanul Mihailo Mudrik a fost suspendat provizoriu pentru că a picat un test pentru substanța interzisă meldonium, în decembrie anul trecut.
Mudrik a negat că ar fi încălcat regulile cu bună știință, dar nu a mai jucat de atunci, iar viitorul său rămâne incert, în timp ce se desfășoară o anchetă. Mutu înțelege perfect prin ce trece Mudrik.
„Nu știu ce sancțiune riscă, dar știu că el continuă să își apere nevinovăția”, spune Mutu. „Singurul lucru pe care i-l pot spune este să se concentreze asupra revenirii sale, să nu piardă entuziasmul de a fi jucătorul care era, nu cu mult timp în urmă.”
Mutu este, de asemenea, dornic să sublinieze, în special pentru cei din Anglia, că a avut o carieră de succes după Chelsea.
Mutu a jucat în Italia timp de opt ani, incluzând stagii la Juventus și Fiorentina, sub comanda lui Marcello Lippi și Fabio Capello. De asemenea, Mutu a marcat 35 de goluri în 77 de meciuri pentru echipa națională a României.
Cu toate acestea, problemele din afara terenului au continuat să îl urmărească pe Mutu: o altă interdicție pentru consumul de droguri în 2010, în timp ce evolua la Fiorentina, și o interdicție temporară de a juca pentru echipa României, după o noapte de băut în timp ce era convocat la națională.
Cu toate acestea, el este considerat un mare jucător al Fiorentinei, marcând peste 50 de goluri în cinci ani acolo și regăsindu-și o parte din forma care îi convinsese pe cei de la Chelsea.
„Italia m-a pus pe harta internațională și, după o perioadă atât de turbulentă și conflictuală în Anglia, mi-a deschis din nou porțile pentru a-mi continua cariera. La Juventus, am câștigat două titluri de campion, dar cel mai fericit am fost la Fiorentina, unde mi-am regăsit cea mai bună formă”.
Ar trebui fanii fotbalului să aprecieze mai mult revenirea sa?
„Ar trebui! Au trecut 23 de ani de la povestea cu Chelsea, s-au scris o mulțime de minciuni despre mine atunci și de-a lungul anilor, mai ales în presa din Marea Britanie”, spune Mutu.
„M-am săturat să vorbesc despre asta. Am mers mai departe și ar trebui să facă și ei la fel. Am lăsat totul în trecut, pe atunci eram un copil și am plătit pentru asta. De atunci am câștigat mai multe trofee, am realizat multe lucruri și mi-am refăcut complet viața, iar acum sunt un om matur cu o familie frumoasă și o carieră promițătoare de antrenor.
„Nimeni din Marea Britanie nu a scris despre asta! Am scris o carte, iar în prezent filmez un documentar despre viața mea și alte lucruri. Da, am făcut o greșeală atunci, dar am revenit și mai puternic și mai înțelept. Lecție învățată”.
După ce și-a încheiat cariera de jucător în 2016, Mutu, acum stabilit la București, a antrenat în diverse ipostaze în România și cel mai recent a fost manager la Petrolul Ploiești în 2024. Dar a rezistat doar patru luni în această funcție.
„Am început în România, la finalul carierei mele de jucător, în 2016. Mai era o lună din sezon, clubul – ASA Târgu Mureș – demisese antrenorul și, pentru că era greu de găsit un înlocuitor, conducerea i-a întrebat pe jucătorii seniori despre situație. S-a votat, iar ei au decis ca eu să preiau echipa. A fost prima mea experiență pe bancă și mi-a plăcut”, explică Mutu.
„Am terminat recent perioada în care am fost antrenor la Petrolul. A fost un stagiu foarte scurt, de abia trei luni. Profesional vorbind, a fost o experiență nefericită, dar sper să fi învățat din ea. Lucrurile nu au funcționat în vestiar și a lipsit chimia. Totuși, filozofia mea nu e că o victorie este ca o nuntă și o înfrângere ca o înmormântare.
„Probabil că nu am fost pe aceeași lungime de undă, iar energiile noastre nu s-au aliniat. Am fost criticat pentru că eram prea profesionist. Serios? Faptul că nu petrec mult timp în vestiar este pentru că vreau să le arăt respect jucătorilor. Când eram jucător, nu-mi plăcea ca antrenorii să intre în vestiar. Faptul că prefer să nu deranjez jucătorii nu înseamnă că sunt arogant.
„La academia mea, vrem să creăm fotbaliști buni, dar și oameni buni”, adaugă Adrian Mutu. „Dezvoltarea laturii fotbalistice fără latura umană nu are niciun sens. Ca jucător, am fost judecat de multe ori fără să fiu înțeles și am învățat că nu vreau ca alții să sufere la fel ca mine.
„Ca fotbalist, nu am fost capabil să văd multe lucruri. De asemenea, nu eram pregătit la momentul respectiv. Pe măsură ce anii au trecut, mi-am dat seama de greșelile pe care le-am făcut în acea perioadă. Oare regret? Aș minți dacă aș spune contrariul, dar a fost ceva ce nu am știut cum să gestionez. Acum, văd totul dintr-o altă perspectivă”.
Ar putea Mutu să se vadă antrenor în Anglia într-o zi?
„Nu este un subiect care să mă țină treaz noaptea, dar… de ce nu? Anglia este locul de naștere al celui mai bun fotbal. Mulți dintre cei mai buni antrenori de astăzi conduc cluburi din Premier League, iar managerii străini au făcut campionatul mai interesant și mai bun. Fără îndoială, ar fi un pas uriaș în cariera mea”.
Foto: Profimedia